Beyazay Derneği İzmir Şubesi Başkanı Salih Arıkan, engelli duyarlılığının kötü anlamda kullanıldığını ileri sürerek vatandaşları bu konuda uyardı. Türk toplumunun duygusal bir yapıya sahip olduğunu ve engelliye, yaşlıya yardımı sevdiğini belirten Arıkan, bunu bilen istismarcıların bu duyguları kullanarak kendilerine çıkar elde ettiğini iddia etti. Bazı engellilerin okullarda şarkı, türkü söylediğini ve bunun karşılığında öğrencilere zarf dağıtarak para toplandığını öne süren Arıkan, “Okullarda geleceğimiz olan çocuklar yetişiyor. Buralarda biz engelli algısını olumluya dönüştürmek istiyoruz. Okullarda engellilerle dayanışma kulüplerini etkinleştirerek çocukların dünyasında olumlu bir engelli algısı oluşturmalıyız. Çocuklar ve öğretmenler engellileri isteyen ve dilenen olarak görmemeli. Birlikte yaşama kültürünü arttırıcı etkinlikler olmalı” dedi.
BİLET SATILIYOR, OYUN YOK!
Yedi kişinin engelli derneği kurarak buradan çıkar elde etmeye kalkıştıklarını iddia eden Arıkan, “Bu kişiler dernek kurduktan sonra iktisadi işletme açıyor. Vergi levhası alıyor. Lafta yasalara göre ticaret yapıyor. Gazete, dergi satıyorlar. Sözde bunların izinleri var mı, var. Ancak ev ev kapı kapı dolaşarak derneğimize yardım diye ticaret adı altında resmen dileniyorlar. Engelliler adına tiyatro oyunu sergileyeceğiz diyerek bilet satıyorlar. Bu oyunlar ise asla oynanmıyor. Birde engelliler adına okullarda kırtasiye, kitap gibi malzemeler satıp engellilerin adını kullanarak dilencilik yapıyorlar” diye konuştu.
PARAZİTLER!
Türk halkını engelliler adına satış yapan kişiler konusunda uyaran Arıkan, bu tür kişilere itibar edilmemesini istedi. Arıkan, “Ben şuna inanıyorum halkımızın acıma duygularını sömüren ve engelliler adına bu dilencilik faaliyetlerini yürütenlere yine halkımız tuzağı bozarak güzel bir cevap verecektir. Herkesin mahallesinde bir fakir vardır. Burs verilecek öğrenciler vardır. Fakiri fukarayı gözetelim. Ancak engellilerin sırtından geçinen bu parazitlere artık bir dur diyelim” şeklinde konuştu.
YORUMLAR