Reklam

İşi Bilene Vermezsen Böyle Olur!

Geçtiğimiz gün basına yansıyan, Karşıyaka Şehitler Bulvarı’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve adına “Şampiyonluk Yolu” denilen renkli asfalt yolun yapım aşamasından yaklaşık on gün sonra kararması olayını bu konuda işin uzmanı olan İSONEM Kimyasal Yapı Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Kurt’a sorduk…

İşi Bilene Vermezsen Böyle Olur!

Geçtiğimiz gün basına yansıyan, Karşıyaka Şehitler Bulvarı’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve adına “Şampiyonluk Yolu” denilen renkli asfalt yolun yapım aşamasından yaklaşık on gün sonra kararması olayını bu konuda işin uzmanı olan İSONEM Kimyasal Yapı Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Kurt’a sorduk…

İşi Bilene Vermezsen Böyle Olur!
03 Ağustos 2015 - 16:52

Gazetem İzmir / Buket Karaldı - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karşıyaka Şehitler Bulvarı’na yapılan renkli asfalt yolun yapımından on gün sonra karardığı basına yansımıştı. Gazetem İzmir haber portalı imtiyaz sahibi Salih Erkek konuyu aydınlığa çıkarabilmek açısından sektörün uzmanlarından olan İSONEM Kimyasal Yapı Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Kurt’u ziyaret ederek bilgi aldı.

Salih Erkek: Kubilay Bey, malumunuzdur, İzmir’in köklü takımlarından Karşıyaka Spor Kulübü basketbol dalında Türkiye şampiyonluğu kazandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da jest olsun diye Karşıyaka’nın rengi olan yeşil-kırmızıyı kullanarak renkli asfalt yol yaptırdı ve on gün içerisinde asfalt siyaha dönüştü. Sizi bu konuyla ilgili ziyaret etmek ve işi bilen birinden bunun sebebini öğrenmek istedik. Konu hakkında kamuoyunu aydınlatır mısınız?

Kubilay Kurt: Salih Bey öncelikle hoş geldiniz demek istiyorum. Şimdi şöyle ki, renkli asfalt dediğimiz asfalt kaplaması yapılması için çok dayanıklı bir malzeme olması lazım. Normal bir boya ile boyadığınız zaman sonuç Karşıyaka’daki gibi olur. Biz kendi ürünümüzle, mesela Kanarya sokaklarını bu şekilde boyadık. Şu an için İtalya’nın yollarını yapıyoruz ve bu tarz sorunları yaşamıyoruz. Çünkü kalite bu işte en önemli husustur. Kaplamada İzmir hariç Dünyada 120 ülkede bizim ürünlerimiz kullanılıyor. Şu anda Suudi Arabistan’da 120 km yol aldık. Hem sıcağa hem de soğuğa dayanıklı. Çok özel bir ürün ile bu işlemi yapıyoruz. Dünyada çok rağbet edilen bir ürünle piyasada yerimizi alıyoruz. Fakat İzmir’de nedense biz bu boyayı kullanamadık; kullandıramadık. Karşıyaka’daki yolu da İstanbul’dan bir firma üstlendi ve başka bir firmaya taşeron etmiş. Kullandıkları boyalarda nasıl bir boyadır bilmiyorum ama 1 hafta olmadan bu hale gelmiş olmasından nasıl olduğu da anlaşılıyor aslında. Özellikle asfalt boyalarını üreten Dünyada birkaç tane firma vardır. Belçika’da ve Amerika’da bu konuda iyi iki firma var. Türkiye’de de bu konunun en iyisi biziz. Bu konuda uluslar arası iş gören bir firmayız.

Karşıyaka’da ki kaplamanın çok özel bir kaplama olması gerekirken ihale usulü yapılmış olması alt taşeronlara kadar işin gitmesiyle sağlıksız bir durum söz konusu olmuş. Ne kadar ucuz malzeme kullanılırsa kalitede o kadar düşüyor. Taşerona bir işi verirseniz oda başka bir taşerona yaptırırsa durum bu olur. İşin kısacası, Karşıyaka’ya yapılan ve “Şampiyonluk Yolu” diye adlandırılan yolda kaliteden kaçılması asfaltı bu hale getirmiş.

Salih Erkek: Bu konuda tüm Dünya ile çalışan bir firmasınız. Peki, Büyükşehire bu konuda bir başvurunuz söz konusu oldu mu?

Kubilay Kurt: Biz başvurumuzu yaptık. Kendilerine mail attık, kataloglar gönderdik, belgelerimizi ilettik. Türkiye’de bu işi yapıp da TSE belgesi olan tek firmayız. Ama maalesef çok dikkate alınmadık. Bizim ürünlerimizi tercih etmeyip İstanbul’dan alt taşeronlu bir firmaya bu işin verilmiş olması tabii ki üzücü oldu. Çünkü biz bu konuda Dünyadaki birçok yerde kalitemizi gösterdik. Başka ülkeler bu konuda bizi tercih ederken kendi ülkemizde bu yaklaşımı göremedik. Bu konuda en önemli şey boya ve kaplamadır; asfalt değil. Asfalt sıcaktan, soğuktan yani hava şartlarından çok etkilenir. Bu yüzden de kullanılan malzeme hem görsel hem de koruyucu olması açısından çok güçlü bir kaplama ile kaplanması gerekmektedir.

Bu işi Biz Yapsaydık En Az 5 Yıl Garantimiz Verirdik

Salih Erkek: Peki bu yolu siz boyamış olsaydınız ne kadar garanti verirdiniz?

Kubilay Kurt: Bizim bütün ürünlerimizde 5 yıl garantimiz vardır. Kaldı ki biz üreticiyiz; fabrikayız. İzmir’e yakınlığımızda malumunuz. Bizde üretici garantisi söz konusu olurdu.

Bizim çok farklı ürünlerimiz var. Biz firma olarak yerli tankların üretimde de yer alıyoruz. İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nün yapımında yer alıyoruz. Marmaray’ın yapımında yer aldık. İstanbul – İzmir Karayolu’nun yapımında yer alıyoruz. Yani uluslararası birçok projede yer almaktayız. Ayrıca çok özel ürettiğimiz ürünlerimizde var. Güneydoğu’da kullanılması üzere anti molotof ürünler geliştirdik. Atılan yerdeki molotofu etkisiz hale getiren, söndüren ve soğutan bir üründür. Birçok dalda birçok ürünümüz var. Mesela Afrika’da Malerya hastalığı mevcuttu. Sivrisineklerden geçen bu hastalığı önlemek için bir boya ürettik.

Bu boyayı evinizin duvarlarına sürdüğünüzde sinekleri etkisiz hale getiriyor. Günde 2500 çocuğun ölümü söz konusuydu. 1 yılda 567 bin kişi ölmüş bu hastalıktan. Biz yaklaşık 4 yıldır konu ile ilgili Afrika’dayız ve Malerya’nın kökünü kazıdık diyebiliriz.

Afrika’da kumda, toprakta ve çölde yollar yapıyoruz. Hiç asfalt dökmeden sadece toprağı kullanarak yollar yapıyoruz.Uganda'da yaptığımız bir yol çalışmasını resimden görmeniz mümkündür.

Çöllerde, çölün ortasında orman, seralar yapıyoruz. Kullandığımız üründe 4 yıl boyunca suya ihtiyaç duymayan polimerler var. Bu sayede su olmadan da çölde bir orman yaratabiliyoruz.

Salih Erkek: Kendini dünya çapında kanıtlamış bir firmayı İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda neden tercih etmedi?

Kubilay Kurt: Bunun cevabını biz bilemiyoruz. Sadece yabancı ülkelerde değil, ürünlerimiz Karaman’da, Eskişehir’de belediyeler tarafından kullanılıyor. Bakın, fotoğraflarda bunu görmeniz mümkün. Konu ile ilgili gerekli başvurularımızı yaptık fakat ihale firmaya verildi dendi. Bizde ihaleye girmedik.

Salih Erkek: Konunun ehli olduğunuz gösterdiğiniz projelerle ortada. Keşke belediyelerimiz sizlerden, sizler gibi uzman firmalardan istifade etse de İzmirlilere yakışan hizmet gelse. Bu konuda bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederiz.

Kubilay Kurt: Bizi dinlediğiniz için asıl biz sizlere teşekkür ederiz…

Haber Basına Nasıl Yansıdı?

İzmir büyükşehir belediyesi tarafından yapılan renkli asfaltın yapımı bittikten on gün sonra kararması ilk olarak Sabah Egeli’ye haber oldu.

Habere şöyle yer verilmişti…

Pınar Karşıyaka'nın 28 yıl aradan sonra Türkiye Basketbol Ligi'nde şampiyon olması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka'da bulunan Şehitler Bulvarı'nın asfaltını yenileyerek yeşil kırmızıya boyadı. Çalışmalar 20 gün sürdü. Fakat yolun kullanıma açılmasının ardından aradan 10 gün geçmeden yol rengini kaybetti. 700 metre uzunluğunda 20 metre genişliğinde yeşil kırmızıya boyanan yol araçların lastik izleri nedeniyle simsiyah oldu. Yüz binlerce lira boşa harcandı, olan yine İzmirlinin parasına oldu.

Kalıcılığı Sağlanamadı

Yolun trafiğe açılmasının ardından, araçların geçişiyle birlikte lastik izleri yeşil kırmızı olan yolun simsiyah olmasına neden oldu. Yolun yapımı sırasında görenleri hayrete düşürürcesine defalarca boya üstüne boya atarak renklerin kalıcılığını sağlamaya çalışan Büyükşehir Belediye yetkililerinin şimdi ne yapacağı merak konusu oldu. Büyükşehir Belediyesi'nin iş bilmezliği yine İzmirlinin yüz binlerce lirasına mal oldu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum