Reklam

Başkan Tugay ve Zeyrek'ten sevindiren haber: Ege Planlama ajansı kuruluyor!

Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ferdi Zeyrek ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Ege Planlama Ajansının kurulduğunu duyurdu.

Başkan Tugay ve Zeyrek'ten sevindiren haber: Ege Planlama ajansı kuruluyor!

Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ferdi Zeyrek ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Ege Planlama Ajansının kurulduğunu duyurdu.

Başkan Tugay ve Zeyrek'ten sevindiren haber: Ege Planlama ajansı kuruluyor!
02 Ekim 2024 - 13:05

Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ferdi Zeyrek ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay bugün gerçekleştirdikleri basın toplantısında Ege Planlama Ajansının kurulduğunu duyurdu. 

Toplantıya, Ege Belediyeler Birliği zirvesin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ege Belediyeler Birliği ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Kastamonu Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Meriç Üstünkol, Manisa Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Balıkesir Savaştepe Belediye Başkanı Ali Koyuncu ile yerel ve ulusal basının temsilcileri katılım sağladı.

BAHÇELİ'YE TEPKİ: YAKIŞTIRAMADIM! 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Ege Belediyeler Birliği ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, "Biz bu toplantımızı daha önceden yapmayı planladık. Ege belediyeler Birliği bizim dönemimizde ne yaptı onu anlatmak istiyorum. Ben ilkesel ve politik tavrımı açıklamak istiyorum. Basın özgür ve hür olmalıdır. Ben gerek Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevimde de sizin özgür ve hür iradenizle isteğinizi yazmanız için elimden geleni yapacağım. Sizlerin düşünce özgürlüğü kısıtlanırsa üzerimize kara bulutlar olur. MHP'nin Genel Başkanı Bahçeli'nin gerek CHP'ye gerekse de halk TV ye karşı söylemlerini yakıştıramadım. Ortaklaşa bir dil kullanması gerekirken bu ayrıştırıcı dili yakıştırmadım" ifadelerine yer verdi. 

SORUNLAR ORTAK, İMKANLAR KISITLI 

 Ege Belediyeler Birliği Başkanlığının bir bayrak yarışı olduğuna dikkat çeken Ferdi Zeyrek, "Bizden önceki başkanlarımız emeklerini ortaya koydular.  Ben de dönemim içeriden onlardan devraldığım bayrağı en iyi şekilde taşıyacağım. Bunca zamandan beri başkanlık yapan tüm başkanlarıma şükranlarımı sunuyorum. Bir çok belediyenin sorunları ortak. Bu sorunları çözmek adına bazı belediyelerimizin imkanları karşılanmıyor. Kısıtlama tedbirlerinden sonra belediyelerimiz sadece maaş ödeyebiliyor. Biz yeni kaynaklar oluşturmak adına birliğimiz çatısı altında neler yapabileceğimizi ortaya koyacağız. CHP'nin yerel yönetimlerde iktidar olduğunda yaptırım uygulanması bizleri müşkül duruma düşürdü" ifadelerini kullandı.

"KÖRFEZ İÇİN BAĞIRALIM" 

Sorunların çözümü için birlik çatısını işaret eden Zeyrek, "Bugün İzmir'imiz balık ölümleri ile mücadele ediyor. İzmir Körfezi'ne atılan atıkları görmezden gelemeyiz. Birileri para kazanacak diye göz yumarsak körfez kalmayacak. Biz bağırıyoruz, hepimiz bağıralım ki sesimiz duyulsun. Ama sanmasın sadece İzmir bununla mücadele ediyor. Manisa Turgutlu'da aynı sorunları yaşadık. Biyogaz tesislerin oraya bıraktığı atıklar balık ölümlerine sebebiyet verdim tarım alanlarını ekilemez hale getirdi. Bu ilk defa olmadı, biz bir şey yapmazsak son da olmayacak. Körfezi kirleten en önemli unsur Gediz'dir. Manisa'da 300'e yakın akademisyenin katıldığı şu çalıştayında önerim, bakanlığın bir personelinin olmasıydı. Kimsenin adına bakmadan ortak ve adil bir denetim yapalım istedik. Eğer böyle birlikte hareket edersek hayal ettiğimiz mavi denize de yüzülebilir körfeze de kavuşuruz. Sadece bizim sorunlarımız bunlar değil. En ciddi sorunumuz sokak hayvanları... Bu sorunu tek başımıza çözmek yerine. Birlik çatısı altında çözeceğiz. Masaya konunun muhataplarının davet ettik. Ortak çözümü ortak akıl ile üretmeye çalıştık. Önümüzdeki günler sokak hayvanların sahiplenilmesi için illerimizde yaygınlaştıracağız. Burada ortak akıl ile biz sorunların çözümü noktasında el birliği yapacağız" dedi. 

EGE PLANLAMA AJANSI KURULUYOR... 

Ege Planlama Ajansı'nın kurulacağı müjdesini veren Zeyrek, "Ege Planlama Ajansının alt yapısında sorunların ortak çözüm, ortak envanter ve insan kaynağı ana maddesi olacak.  Cemil başkanımla görüşmeler yaptık. Önümüzdeki günlerde Ege Planlama Ajansının hayata geçireceğiz. Bölgemizin sorunları saymakla bitmiyor. Üreticiler bereketi Gediz ovasında ürettiği mallardan zarar ediyor. Tek başına Manisa büyükşehir belediyesi sorunu çözemez. Kentsel dönüşüm, genç işsizlik ülkemizin ve bölgemizin ortak sorunu. Bunların çözümü noktasında ortak aklı oluşturmak için mücadele ediyoruz. 

HEDEF KALKINMA VE KRİZ YÖNETİMİ 

Ege Planlama Ajansının temelde kalkınma ve kriz yönetimi için çalışacağını vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Ege Planlama Ajansını kurma kararı verdik. Bizim İzmir olarak aktif olarak bulunacağımız duyurmak için buradayız. Ege Bölgesinin bütün olarak görmek lazım. Ege bölgesinin mevcut sorunları için bütüncül bakış açısı gerekiyor. Körfezin kirliliği Gediz ile de bağlantılı. Gediz'in önemli sorunları var. Bu nedenle daha geride neler olduğunu görerek takip etmek zorundayız" ifadelerine yer verdi.

SU YÖNETİMİ VURGUSU 

Kuraklık sorununa değinen Başkan Cemil Tugay, "Bugün genel olarak ülkenin tamamında ve Ege Bölgesinde kuraklık var. Su kaynaklarımızı kaybediyoruz. Tarımsal anlamda sorunlar yaşıyoruz. Vatandaşlarımız da bu sorunu hissetmeye başlayacak. Kuraklığın ve susuzluğun artacağı açık. Su yönetimine ihtiyacımız var. Bölgesel ve havza bazlı düşünmek daha doğru. İzmir'in suyunun Manisa Gördes'ten geldiğini hatırlamamız gerekiyor. Su konusu başka bir konu" ifadelerini kullandı. 

YARIŞAN DEĞİL DESTEKLEYEN! 

 Şehirlerin birbiri ile lojistik bağlantılarını planlamanın önemine değinen Tugay, "Ege Bölgesi ihracatı İzmir limanları üzerinden yapıyor. Bu lojistik bağlantıları planlamalıyız. Ege bölgesinin tüm illeri kardeş illerdir. Ancak sanayi planlaması yine maalesef kopuk bir şekilde bugüne kadar getirilmiş. İllerimizin birbiriyle yarışan değil destekleyen sanayi yapısı olmalı. Birbirini tamamlayan iller olmalı. Bu dönemde Ege Belediyeler Birliği çatısı altında çalışacağız. Ege planlama ajansının kurarak çalışacağız. Her birimize hayırlı olsun. Ben geçen dönem İstanbul planlama ajansının başarılı çalışmalar yaptığını görünce İzmir'de de olması gerektiğini düşündüm. Hızlı ve önemli bir çalışmalar yürüyor. Bundan sonra ege planlaması ajansı ile arkadaşlarımız entegre olacak. İzmir Ege Bölgesi'nin parçası olarak yerini alacak. Genel başkanımız bu yönde düşüncesi vardı. Hayata geçirmenin keyfini yaşıyoruz" ifadelerini kullandı. (Egepostası)