Bu merkez Alzheimer demans hastalarını hayata bağlıyor

Gaziemir Belediyesi’nin Alzheimer Demans Danışma ve Dayanışma Merkezi’nde verdiği hizmetlerle alzheimer ve demans hastalarının fiziksel ve zihinsel kapasiteleri korunuyor; hasta yakınlarına da psikolojik ve sosyal destek sağlanıyor.

Bu merkez Alzheimer demans hastalarını hayata bağlıyor

Gaziemir Belediyesi’nin Alzheimer Demans Danışma ve Dayanışma Merkezi’nde verdiği hizmetlerle alzheimer ve demans hastalarının fiziksel ve zihinsel kapasiteleri korunuyor; hasta yakınlarına da psikolojik ve sosyal destek sağlanıyor.

Bu merkez Alzheimer demans hastalarını hayata bağlıyor
03 Mayıs 2023 - 13:05

Gaziemir Belediyesi’nin sağlık hizmetlerinin yürütüldüğü Sağlık Köyü’ndeki Alzheimer Demans Danışma ve Dayanışma Merkezi’nde, 1. ve 2. evre alzheimer ve demans hastalarına hizmet veriliyor. Merkezde, hastaların zihinsel ve fiziksel kapasitelerini koruyabilmek amacıyla aktiviteler yapılıyor. Gaziemir’de ikamet eden, günlük aktivitelerini ve ihtiyaçlarını yerine getirebilen, bulaşıcı hastalığı olmayan 1. ve 2. evre alzheimer ve demans tanısı konmuş hastalar, merkezden yaş sınırlaması olmaksızın yararlanabiliyor. Alzhemier Demans Danışma ve Dayanışma Merkezi’ne üye olan yurttaşlar, sabah özel araçla ve sağlık çalışanı kontrolünde evlerinden alınıyor, merkezdeki aktivitelerin ardından tekrar evlerine bırakılıyor.
Hasta yakınlarına da bu süreçte hastanın bakımı ile ilgili sorunlarında ve kendilerinin yaşayabileceği sosyal ya da psikolojik sorunlarda danışmanlık ve destek hizmeti sunuluyor. Merkezde verilen danışmanlık hizmetiyle, bakım verenin tükenmişliğinin üstesinden gelmesine yardımcı olmakla birlikte hastalarının güven ortamında iken kendilerine vakit ayırmaları sağlanıyor.

“Bu merkezle hayata tutunduk”
12 yıldır parkinson, 6 yıldır da demans hastalığıyla mücadele eden Nuray Oylan’ın oğlu Osman Oylan, annesinin hastalığını öğrendikten sonra onun ihtiyaçlarının karşılanması için arayış içine girdiklerini ve yeğeninin tavsiyesiyle Alzheimer Demans Danışma ve Dayanışma Merkezi’yle tanıştıklarını söyledi.
“Bu merkezle beraber tekrar hayata tutunmaya başladık” diyen Oylan, “Araştırdık, Alzheimer Demans Danışma ve Dayanışma Merkezi’ni ziyaret ettik ve tam da ihtiyaçlarımıza cevap veren bir yapıya sahip olduğunu gördük. Annem yaklaşık üç yıldır bu merkeze devam ediyor. Bu merkeze şifa buluyoruz. Bu merkezde olduğumuz için mutluyuz. Annem buraya geldikten sonra hareketleri, hayata tutunuşu çok farklılaştı, daha aktif bir hayat yaşamaya başladı. Annemdeki bu değişimleri başta biz olmak üzere akrabalarımız, yakınlarımız da gördü. Merkezin faydasını gördükçe daha çok bağlandık buraya ve annemle birlikte biz de aktivitelere katılıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Annem, 23 Nisan çocuğu gibi neşeli”
“Doktor anneme hastalık teşhisi koyduktan sonra arayış içine girdik ve bu merkezle tanıştık. Buraya geldikten sonra annem çok büyük değişiklikler kaydetti. İlk kontrolde doktorumuzda annemdeki bu değişiklikleri fark etti” diyen merkezin üyesi Saide Yücekan’ın kızı Zeynep Elibol, “Annem burada çok mutlu. Daha önce çok monoton, hareketsiz, içine kapanık, depresif bir haldeydi.  Buraya geldikten sonra adeta bir 23 Nisan çocuğu gibi neşeli oldu. Buraya her zaman heyecanla geliyor. El hareketleri ve kasları güçlendi, düzeldi; neşesi arttı annemin. Bu da hepimizi mutlu ediyor. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda başta olmak üzere, bu merkezin çalışanlarına teşekkür ediyorum” diyerek merkezin hayatlarına katkısını anlattı.  

“Her şey çok güzel oldu”
6 yıla yakın bir süredir demans, parkinson hastalığıyla yaşayan Emine İşler’in kızı Hülya Şengönüller ise annesinin merkeze geleceği zamanı heyecanla beklediğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Yakınımızda böyle bir hastalık olmadığı için araştırma yaptık. Bize Alzheimer Demans Danışma ve Dayanışma Merkezi’ni önerdiler. Buraya başladıktan sonra her şey çok güzel oldu. Annem burayı okul diye tanımlıyor ve her gün buraya gelmek istiyor. ‘Ben öğrenimimi tamamlayamamıştım, biraz daha gideceğim’ diyor. Burada spor aktiviteleri, el becerilerini geliştiriyorlar. Arkadaşlarıyla sohbetler edip eğlenceli vakit geçiriyorlar. Biz buradaki koşulları ev ortamında sağlayamıyoruz. Bu merkez olduğu için çok şanslıyız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Eşi Gülşen Demir’in hastalığından sonra oğlunun yaptığı araştırma sonucunda Alzhemier Demans Danışma ve Dayanışma Merkezi’yle tanıştıklarını dile getiren Mevlüt Demir, “Burada bize çok ilgi gösteriyorlar. Sabah özel servisle gelip eşimi evden alıyorlar. Eşim çok memnun. Her zaman soruyor, ‘Yarın sabah gidecek miyim?’ diye. Eşimin konuşmasında hastalığı nedeniyle sorun vardı. Bu merkeze geldikten sonra konuşması ve hareketleri düzeldi. Bu hizmetten çok memnunuz, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.