Reklam

Büyükşehir'de gündem Karşıyaka Stadı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Karşıyaka Stadı gündeme geldi. AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk'ün, "Biz ortak akıl ile bu yolun doğru bir şekilde yapılması gerektiği kanaatindeyiz." dedi.

Büyükşehir'de gündem Karşıyaka Stadı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Karşıyaka Stadı gündeme geldi. AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk'ün, "Biz ortak akıl ile bu yolun doğru bir şekilde yapılması gerektiği kanaatindeyiz." dedi.

Büyükşehir'de gündem Karşıyaka Stadı
14 Ekim 2024 - 20:26

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısının birinci birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi. 

CHP grubu İzmir Körfezi ve körfeze dökülen derelerin kirliliğine ilişkin çalışmalar yapılması için önerge verdi. 

Önergeye ilişkin söz alan Meclis Başkan Vekili Altan İnanç, "Körfezi kirleten unsurlar arasında 30'un üzerinde dere var. Bu derelerin körfez kirliliğinde payının araştırılması ve derelerin temizlenmesi adına bir çalışma yapılmasına yönelik bir önerge" dedi. 

Önerge ilgili komisyonlara sevk edildi. 

ASKERİ HASTANE’NİN EMSAL TARTIŞMASI

Meclis gündemine Üçyol Hatay’da bulunan “Askeri Hastane” olarak tanınan, 176 ada 5 parselde bulunan hastanenin plan notları geldi. Konak Belediyesi’nden oybirliği ile gelen emsal artışı öngören planlara Büyükşehir Meclisinde oyçokluğu verildi. Büyükşehir imar komisyonu hastaneye 1,5 emsal verdi.  

“1,5 EMSAL YETERLİ”

CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır önergeye ilişkin açıklamasında, “Emsal 1.2 idi ve 8 kattı. Tescilli bir hastane var, alanı da 10 bin metrekare. 1.2 emsal zaten şu ana kadar kullanılmamıştı. 40 bin 500 metrekare gibi bir inşaat alanı oluyor, 1,5 olduğunda 50, 2 olduğunda 68 bin metrekare inşaat alanından bahsediyoruz. Tescilli yapı ve ağaç dokusu var. Bunları düşünerek böyle bir karar verdik. Bu tür hastane yapılarında hasta başına 200 metrekare düşünülmektedir. Bu hesabı da yaptık. Bize gelen bilgi 115 hasta bakılan yerin 200 hastaya çıkarılmasıydı. 1,5 emsalin yeterli olduğu kanaatine vardık. Başka bir şey var ise, ilave işler yapılacaksa, bu konuda da bilgilendirilmemiz gerekirdi. 1,5 emsal kararı mantıklı ve yerindedir” dedi. 

AĞAÇ DOKUSU KORUNACAK 

AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız ise, “Bu kamu yatırımı. Ben 2 emsali onaylayacağımızı düşünmüştüm. Konak’tan da oybirliğiyle geldi. İlgili plan notlarını istedik ve ağaç dokusunun da korunacağını belirttik. Sağlık merkezinde böyle bir azaltmayı anlayamıyorum. Karabağlar’dan gelen Yeşilyurt ile Bozyaka’nın emsallerini de 1,3 ile 1,5 geçirdik. Konak’a bu bakış açısını ben anlayamadım. 34 bin metrekare alanda hem tescilli eseri hem de yeni yapıyı koruyacaktır. Bu konunun aceleci ve irdelenmeden geçtiği kanaatindeyiz. Tekrar ilgili komisyonlarda değerlendirilsin. Belki Sağlık Bakanlığından paydaşlar çağrılır ve acil kaydıyla alırsak Cuma gününe kadar gündeme alabiliriz” dedi. 

TUGAY: GERİ İADE EDİLSİN...

İzBB Başkanı Cemil Tugay ise komisyonlara geri iadesini talep ederek, "Benim rica olarak kabul ederseniz bunu tekrar komisyona iade edeli, şehrin merkezinde sağlık yatırımı, bir hastane ve kamu yatırımı. Tekrar değerlendirin. Bakan Yardımcısının bana ilettiği şeyler vardı, ben atlamışım, onu sizlere ileteyim ve komisyonumuz nasıl takdir ederse yine öyle yapalım. Eksikler olduğu açık, bunlar değerlendirilerek karar verilsin” dedi. 

HASSASİYETİMİZ ÜST DÜZEY! 

CHP’li Yıldır, ise, “Tabi ki isteğinizi geri çevirecek değiliz ama makul gerekçeler. Tabi ki komisyonda kalabilir. Bizim hassasiyetimiz üst düzeyde” ifadelerini kullandı.
Önerge oybirliği ile komisyonlara geri iade edildi. 

BİR YAZI İLE KARŞIYAKA STADI YAPILMAZ! 

Gündem dışı söz alan AK Parti Karşıyaka Meclis Üyesi Adem Öztürk Karşıyaka stadına ilişkin yaptığı açıklamasında, "Dün Genel Başkan Yardımcımız Hamza Dağ telefonla kongremize katıldı ve Karşıyakalılara müjde verdi. Bakanlık nezlinde sorun kalmadığını, Büyükşehir tarafından atılacak adımlarla yapılabileceğini ifade etti. Siz cevap verdiniz ancak hoş olmayan ifadeler vardı. Hamza Dağ'ın geçmişte yaptıkları ve bakanlık nezlinde yapılan görüşmelerde siyasi figürlerin en başındaydı. Bu sebeple söyleminizi şık bulmadık. Stadın geçmişi ile ilgili detaya girmeyeceğim. Bu ayrıntılara sabrımız kalmadı. Biz ortak akıl ile bu yolun doğru bir şekilde yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Dün yazdığını bir yazı ile gerçekleşmeyeceğine ve doğru yolun bu olmadığını  biliyoruz. Doğru yol bakanlık nezlinde yapılacak bir protokoldür. İZVAK'ın tavrını da net gördük. Artık geçmişe dair sorunları, davaları konuşacak değiliz. Hamza Başkanımızla yaptığımız görüşmede elinden gelenin fazlasını yapmaya hazır olduğunu ve sizin tarafınızdan atılacak doğru adımlarda biz taşın altına elimizi koymaya hazırız. Dün dünde kaldı, doğru adımlar atmalıyız. Muhataplarımızı iyi tespit etmemiz lazım. Karşıyakalıların artık sabrı kalmadı. Hep birlikte taşın altına gövdemizi koymalıyız. Proktol yapımı ve bütçeye bu kalemin girmesi konusunda adımlar atmanızı bekliyoruz" dedi. 

2 BİN 268 METREKARELİK ALANIMIZI TAHSİS ETMEYE HAZIRIZ... 

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal ise AK Partili Öztürk'e yanıt olarak, " Karşıyaka Stadı, özlemini kurduğumuz bir proje. Siz de önemli bir adım attınız. Bu stat yapılacak alan içinde bizim de 2 bin 268 metrekarelik Karşıyaka Belediyesine ait bir alan var. Burası 25 yıl süreyle Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tahsis edilmiş. Biz Karşıyaka Belediyesi olarak bakanlık ile gerekli görüşmeler yapıldıktan sonra Büyükşehir’e alanı devretmeye hazırız. Ayrıca kulüpte büyümüş bir Karşıyaka taraftarı olarak söylüyorum, çalışmalar bir an önce başlamasını diliyorum. Bunu da belediye başkanımız Cemil Tugay başaracak" diye konuştu. 

ENGELLENMESİN ARTIK YETER! 

Başkan Cemil Tugay ise eleştirilere yanıt olarak yaptığı açıklamasında, "Hamza Bey açıklamasında 'Büyükşehir hiçbir girişimde bulunmadı' ifadesini kullanmasaydı ben böyle bir cevap vermeyecektim. Ya bilmiyor ya doğruyu söylemiyor. Bilmiyordum da diyebilir. Muhtemelen bilmiyordu. 'Büyükşehir'in bir girşimi var mı ?' diye sorması lazımdı. Ben aylarca rica ile Gençlik ve Spor Bakanı ile görüşmeyi bekledim. Görüşemedik ve bu sebeple bir yazı yazdık. Sizler de iyi biliyorsunuz ki bu stadı bakanlık yapacaktı. Ben geçen dönem o dönemki bakanımızla Hamza Dağ eşliğinde görüştüğümde, 'stadın yapılması yönünde hukuki engel kalmadı yapar mısınız ?' dediğimde, 'kaynak ayıramayız' dediler. Bundan sonra Büyükşehir'in yapması ile ilgili konuştuk. Bakanlık bu stadı yapmaya niyetliyse yapabilir zaten. Ancak yapmayacağını beyan etti. Bunun için Hamza Bey'in özel bir iyilik yapmasına gerek yok. Madem yapmayacaksınız vereceksiniz. Bu bir haktır. Karşıyaka'nın hakkını istiyoruz. Orayı yeniden yapacağız diyerek yıktılar. Bunu söylediğim zaman hemen dava açtılar. Bu dediğiniz olay 5.5 sene öncesinin olayı. 5.5 senedir bir engel olmadığı halde yapılmıyor. Büyükşehir Belediyesi girişimde bulunmadı dendiği için o cevabı vermek zorunda kaldık. Engellenmesin yeter artık" dedi. 

FIRTINA DUVARI MECLİS GÜNDEMİNDE 

Kordon'a yapılan 'fırtına duvarına' ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca, "Bu bariyer konusunun meclisimize gelmesi gerekiyor. Meclis üyelerimizle beraber çalışma yapılması ve Konak Belediye Başkanımızın da bu ekibin başında görmemiz gerekiyor. Bu şekilde bir bariyer sorunu çözmez. Oradaki mesafe 80 metre civarında. Orada bir bariyer değil peyzaj içerisinde kaybolan yüksekliği elde etmiş oluruz ve sorunu çözmüş oluruz" dedi.