CHP'de kurultay günü: "İrade milletindir!"

CHP'de olağanüstü kurultay “İrade Milletindir’’ sloganıyla Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenleniyor. Kurultayda Özgür Özel ve Berhan Şimşek genel başkanlık için yarışacak.

CHP'de kurultay günü: "İrade milletindir!"

CHP'de olağanüstü kurultay “İrade Milletindir’’ sloganıyla Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenleniyor. Kurultayda Özgür Özel ve Berhan Şimşek genel başkanlık için yarışacak.

CHP'de kurultay günü:
06 Nisan 2025 - 12:14

Ümit Uysal, adaylıktan çekildiğini açıkladı. Şimşek'in resmen aday olabilmesi için delegelerin en az yüzde 5'inin oyuyla genel başkanlığa aday gösterilmesi gerekiyor. Salonda, Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu için temsili koltuk ayrıldı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu "Divan Başkanı" olarak seçildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), "partiye kayyum atanmasını engellemek amacıyla" aldığı karar doğrultusunda, 21. Olağanüstü Kurultayı'nı bugün Ankara'da yapıyor. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasından 2 gün sonra yaptığı açıklamada, 4-5 Kasım 2023'te yapılan 38. Olağan Kurultay'da delegelere "para karşılığında oy kullandırıldığı" iddiasıyla başlatılan soruşturmayı "konusuz" bırakarak "kayyum atanmasını engellemek" için 6 Nisan'da olağanüstü kurultaya gideceklerini açıklamıştı. 

"İrade Milletindir'' temasıyla toplanan kurultay Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde başladı. Kurultay parti üyeleri ve kamuoyu tarafından salon dışına kurulan dev ekranlardan da izlenebiliyor.

Kültür merkezinin dışında CHP bayrakları, salonun girişine "21. Olağanüstü Kurultay. İrade Milletindir" yazılı fonlar asıldı.


PANKARTLAR ASILDI

Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ne "Cumhurbaşkanı adayımız Ekrem İmamoğlu'na özgürlük", "Adayımı yanımda sandığı önümde istiyorum" ve "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" yazılı pankartlar asıldı.


EKREM İMAMOĞLU İÇİN TEMSİLİ KOLTUK

Kurultay salonunda, Özgür Özel'in yanındaki koltuk, tutuklu bulunan CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu için ayrıldı.

Ayrıca ayarlanan oturma düzenine göre CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in sağ tarafında Hikmet Çetin, Hikmet Çetin'in yan tarafında ise Kemal Kılıçdaroğlu oturuyor. 

İmamoğlu için ayrılan koltuğun sol yanında da CHP'nin eski Genel Başkanı Altan Öymen ve Murat Karayalçın oturuyor.

Salonda bulunan her bir koltuğun üzerine Silivri'de tutuklu bulunan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan'ın gönderdiği mesaj konuldu.

Salonda, Mustafa Kemal Atatürk, Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu posterleri yer aldı.


ÖZEL VE ŞİMŞEK YARIŞIYOR: ÜMİT UYSAL ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olmayacağını açıklamasının ardından, kurultayda Özgür Özel'in genel başkanlık için tek aday olması bekleniyordu.

Özel'in yeniden genel başkanlığa aday olduğu kurultayda, Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve ve eski İstanbul milletvekili Berhan Şimşek de aday olacaklarını duyurdu. Uysal ve Şimşek'in resmen aday olabilmesi için delegelerin en az yüzde 5'inin oyuyla genel başkanlığa aday gösterilmesi gerekiyordu.

Uysal, kurultay başladıktan sonra adaylıktan çekildiğini açıkladı. 

Ümit Uysal, "Partimi yıpratmamak adına, adaylığımı sürdürmeyeceğim" dedi.


ÖZGÜR ÖZEL SALONA GELDİ

CHP lideri Özgür Özel, saat 09.50 sularında kurultayın yapılacağı salona geldi.

Özel, kendisini bekleyen partililerle selamlaştı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP'nin önceki genel başkanları Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Murat Karayalçın ile kucaklaştı.


DİVAN BAŞKANI SEÇİLDİ

Kurultayda, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu "Divan başkanı" olarak seçildi.

Konuşmasına şair Hasan Hüseyin Korkmazgil'in "Acıyı bal eyledik" şiirini okuyarak başlayan Çavuşoğlu, "Ekrem İmamoğlu'nu Silivri'ye atmak kurtuluş mu? Ömrünü cefaya harcamış, güzel-aydınlık günlerin umudu ile Türkiye'nin dört bir yanından gelen CHP sevdalısı delege dostlarım. Karanlıkları aydınlığa, geleceği umuda taşıma anlamında her daim mücadelesinde CHP'nin köşe taşlarında yerlerini alan, bugüne kadar her varlığımızda onlarla birlikte yol yürümekten gurur duyduğumuz kadınlarımız, gençlerimiz..." dedi.


"ZOR ŞARTLAR ALTINDA KURULTAYIMIZI YAPIYORUZ"

Çavuşoğlu, CHP'nin önceki genel başkanları Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Erdal İnönü'yü rahmet ve minnetle anarken, kurultaya katılan Hikmet Çetin, Altan Öymen, Murat Karayalçın ve Kemal Kılıçdaroğlu'na da teşekkürlerini iletti.


Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bütün bu zor şartlarda başlatmış olduğumuz değişim yolculuğuyla Türkiye'nin rengini baştan aşağıya değiştiren, umudun yeniden örgütlenmesini, Ege'nin tüm dağlarında kırmızıya boyanmış coğrafyasına sahip olan, bir ülkenin mimarı olan, Kırıkkalesi'nden Adıyaman'ına, Afyon'undan Giresun'una Türkiye'nin 14 büyükşehrini, 21 ilini, 400'den fazla seçim bölgesinde bayrağımızı en yükseğe dalgalandıran ve bugün burada birlikte umudun yeniden örgütlenmesini sağlayan Sayın Genel Başkanım Özgür Özel'i de saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum.

Maalesef bugün bu salonda, bu şartlarda bu kurultayı yapıyor olmak bizler açısından her ne kadar zorlukları ifade etse de bugün bu şartların oluşmasını sağlayan kayyum tehlikesine karşı ivedi bir çözümle partimizin geleceğini kurtarma anlamında bu dar salonda, bu kurultayı yapmak zorunda kaldığımızı da ifade etmek istiyorum. Ankara'daki Arena Salonu'nun istendiği anda 3 günlük bir süre ve akıbetinin belli olmaması nedeniyle kurultayımızın yapılabilmesini sağlama adına bugün bu salonda, bu zor şartlar altında kurultayımızı yapıyoruz. Salonumuz ve fiziki şartlarımız küçük olabilir ama bizler bugün bu ülkede aydınlık yarının temsilcileri olarak umudun örgütlendiği bir kurultay olması dileğiyle hepinizi selamlıyorum."


"KURMAK İSTEDİKLERİ O KAYYUM OYUNUNU HEP BERABER BOZACAĞIZ"

"Bizler 38. Olağan Kurultay'ın delegelerinden biri olarak o kurultayda hep birlikte bu partinin ve bu ülkenin geleceğine giden yol haritasını birlikte çizdik. Ama maalesef bugün geldiğimiz noktada umudun örgütlenmesi, gelecekte kendi saltanatlarının sona ereceğini düşünenlerin kurmak istedikleri o kayyum oyununu hep beraber bozacağız. O kurultayda hep beraber 38'nci kurultayımızı, tüm açıklığıyla, tüm şeffaflığıyla hep birlikte başarmıştık. Bugün de inanıyorum ki bu kurultaydan itibaren de yeniden umudun örgütlendiği Türkiye'yi hep birlikte yaratacağız."


"DEMOKRASİ SAVAŞÇILARINI SAYGI VE SEVGİLERİMLE SELAMLIYORUM"

Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bugün, birçok dostumuzun umudunun Türkiye'nin 15 milyonunun da geleceğinin temsilcisi ve CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunmaktadır. Buradan bir kez daha Ekrem İmamoğlu şahsında tüm demokrasi savaşçılarını saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. Bu yolcuğumuzun içerisinde 19 Mart darbesinin hemen arkasında Saraçhane'de büyük bir direnişin başlaması, o direnişle beraber umudun örgütlendiği herkesin ve özellikle Gezi olaylarından bu yana alanda görmediğimiz gençlerin yeniden umutlarıyla beraber o alanda yer aldığını hep beraber yaşayarak gördük. Maalesef hayatında hiç kimseyi incitmemiş o gençlerimizden 301 tanesinin bugün zindanlarda tutuklu olmasını da ve onlarla beraber yol arkadaşlığı yapmış olmanın onurunu taşıyoruz."


ÖZEL: "ÇIKARIN TELEFONLARI!"

Özgür Özel, bir önceki kurultayda iktidar yanlısı medyada çokça yer alan 'delegelere telefon dağıtıldı' iddialarına da çok sert tepki gösterdi.


Özel, delegelerin hepsinin aldığı telefonları kendi paraları ile aldıklarını ifade etti ve bütün delegelerden cep telefonlarını kaldırmalarını istedi:

"1300 delegemiz telefonunu çıkarsın! Ey savcı bey, burada 1300 telefon var, IMEI numarası üzerinden baz istasyonunuza sinyal veriyoruz. Bak bakalım aynı bayiden alınan bir tane telefon bulabilecek misin!"

CHP'nin kayıtlı 1368 delegesi, genel başkanın yanı sıra 60 üyeli Parti Meclisi (PM)  ile Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerini belirleyecek.


KILIÇDAROĞLU DA KATILIYOR

Olağanüstü kurultayda aday olmayacağını ancak katılım için davet olursa değerlendirebileceğini açıklayan eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da kurultayın yapılacağı salona geldi.

CHP lideri Özgür Özel, cuma günü kendisinden önce genel başkanlık yapan Kemal Kılıçdaroğlu, Altan Öymen, Hikmet Çetin ile Sosyal Demokrat Halkçı Parti Genel Başkanlığı yapan Murat Karayalçın'ı kurultaya davet etmişti.


İMAMOĞLU: YOL ARKADAŞLARIMA BAŞARILAR DİLİYORUM

Öte yandan Ekrem İmamoğlu, CHP’nin olağanüstü kurultayı nedeniyle X hesabından bir paylaşım yaptı:

“Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurultayları ilk günden beri bu haysiyetin, bu kararlılığın simgeleştiği, bu mücadelenin şekillendiği yerler olmuştur. Hiç kuşkum yok, kurultayımız bugün de aynı yolu izleyecektir. Partimiz, millî görevini tamamlama gereğini her görüşün üstünde tutacak, Cumhuriyetimizin temel ilkeleri doğrultusunda özveriyle, kararlılıkla yürüyecek ve muhakkak başaracaktır. Sonuna kadar birlikte yürüyeceğimiz bu onurlu yolda karşımıza çıkaracakları zorluklar, yaşatacakları eziyetler birer teferruattan ibarettir. Bu duygularla, Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’e ve bütün kurultay delegesi yol arkadaşlarıma başarılar diliyorum.”


ANKARA MİTİNGİ

Özel'in çağrısıyla Nazım Hikmet Kültür Merkezi önünde saat 16.00'da ''Ankara Mitingi'' yapılacak. Ayrıca vatandaşlar, kurultayı salon dışına kurulacak dev ekranlardan da takip edebilecek. Özel, Olağanüstü Kurultay için kendisinden önce görev yapan Genel Başkanlar, Altan Öymen, Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Kemal Kılıçdaroğlu ile ayrı ayrı telefonla görüşerek kurultaya davet etti.


İMAMOĞLU’NDAN DELEGELERE MEKTUP

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da 21’inci Olağanüstü Kurultay öncesinde delegelere mektup gönderdi. İmamoğlu mektubunda kararlılık mesajı vererek, "İlkelerimiz ışığında yolumuza devam edeceğiz. Partimiz, milli görevini tamamlama gereğini her görüşün üstünde tutacak, Cumhuriyetimizin temel ilkeleri doğrultusunda özveriyle, kararlılıkla yürüyecek ve muhakkak başaracaktır. Ne yaparlarsa yapsınlar başaracağız" ifadelerini kullandı. 


DENGE LİSTESİ

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ve CHP İzmir Milletvekilleri Mahir Polat ve Rahmi Aşkın Türeli'nin de yer aldığı bir grup kurultayda “Denge ve Dayanışma Listesi” çıkaracaklarını açıkladı.

Salıcı, X  hesabından yaptığı açıklamada, "’Denge’ diyoruz çünkü nasıl bir ülke istiyorsak; öyle bir parti istiyoruz. Dayanışma; birlikte var olma ve birlikte güçlenme iradesidir. Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki her bireyin, her fikrin ve her kanadın ortak hedefler ve değerler etrafında vereceği mücadelenin en güçlü ifadesidir. Bu inançla çıktığımız yolda, Cumhuriyet Halk Partisi’nin saygıdeğer delegelerini Denge ve Dayanışma Listesi’ne destek vermeye davet ediyorum" ifadelerini kullandı.


MAHİR POLAT: KONTROLSÜZ GÜÇ, GÜÇ DEĞİLDİR

Mahir Polat da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 

"Cumhuriyet Halk Partisi 21. Olağanüstü Kurultayı’ndaki Parti Meclisi seçimlerinde “Denge ve Dayanışma Listesi” çıkaracağız.

“Denge” diyoruz çünkü nasıl bir ülke istiyorsak; öyle bir parti istiyoruz. Cumhuriyetimizin başına gelen en büyük belanın keyfi yönetime dayalı, her türlü fren, denge ve denetim mekanizmasını “vesayet” sayan, çoğulcu demokrasinin düşmanı Başkanlık Sistemi olduğunu biliyoruz.


Kontrolsüz güç, güç değildir. Meclis’in etkisizleştirilmesi, yargının yozlaşması ve Türkiye’nin, Tek Adam’ın şahsi kaprisleriyle yönetilmesi… Gençlerin umutsuzluğunun, çalışanların yoksullaşmasının, kadınların güvencesizliğinin, emeklilerin çığlığının temeli bu çürümedir.


“Dayanışma” diyoruz çünkü Partimize yönelik saldırıları ancak dayanışmayla aşacağımıza inanıyoruz. Dayanışma; birlikte var olma ve birlikte güçlenme iradesidir. Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki her bireyin, her fikrin ve her kanadın ortak hedefler ve değerler etrafında vereceği mücadelenin en güçlü ifadesidir. Birlikte düşünmek, birlikte üretmek ve birlikte direnmektir. Biz, Mustafa Kemal Atatürk’ten miras aldığımız yenilikçi düşünceyle dünyayı anlamlandırıyor; sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini Anadolu’nun dört bir yanında yeşertmek için mücadele ediyoruz. Bu inançla çıktığımız yolda, Cumhuriyet Halk Partisi’nin saygıdeğer delegelerini Denge ve Dayanışma Listesi’ne destek vermeye davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Öte yandan CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli de kurultaya dakikalar kala aynı mesajı paylaşarak delegeleri 'Denge ve Dayanışma Listesi'ne destek vermeye davet etti. 


TUNÇ SOYER PM ADAYI

Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Parti Meclisi (PM) için aday olduğunu açıkladı. X hesabından açıklama yapan Soyer, "30 yıldan fazladır emek verdiğim CHP için her zaman nasıl çalıştıysam, Parti Meclisinde de canla, başla, aşkla çalışacağım" dedi.


ESKİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÇELİK DE PM ADAYI

CHP 37. Dönem Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik,  Parti Meclisi (PM) için aday olduğunu açıkladı.

Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"Sevgili Cumhuriyet Halk Partili ailem ve değerli yol arkadaşlarım,

Yıllar önce Gençlik Kolları’nda başladığım bu onurlu yürüyüşte, Genel Başkan Yardımcılığı dahil partimizin çeşitli kademelerinde edindiğim deneyim ve sizlerden aldığım güçle, bugün benim için büyük önem taşıyan bir kararımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, ülkemizin aydınlık yarınları için mücadele eden bir nefer olarak, Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine aday olduğumu bildirmek istiyorum.

Bu kararım, sadece kişisel bir adım değil; aynı zamanda demokrasiye, adalete ve özgürlüğe olan sarsılmaz inancımın bir yansımasıdır. Adaletin terazisinin bozulduğu, demokrasinin sınandığı bu zorlu günlerde, bir Cumhuriyet Halk Partisi neferi olarak karanlığa asla teslim olmayacağım. Çünkü ben, Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimci yolundan giden bir partiliyim. Benim mücadelem, sadece bir seçimi kazanma mücadelesi değil; geleceğimizi kazanma mücadelesidir.

Bu yolda, birlikte yürüdüğüm tüm yoldaşlarımın ve parti emekçilerimizin desteğiyle, Cumhuriyet Halk Partisi bayrağını en yükseğe taşımak için var gücümle çalışacağıma söz veriyorum.

Yarın yapılacak kurultayımızda sizlerin değerli desteklerini bekliyorum. Saygılarımla,"