Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 37. Olağan kongrelerinde seçilen 43 il başkanı, 14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihlerinde yapılan seçimler hakkında değerlendirme yaparak bildirge yayınlandı. Bildirgede demokrasi vurgusu yapıldı.
Başlangıç aşamasında 43 ilin dahil olduğu Demokrasi ve Adalet Hareketi, Ankara’da ilk toplantısını yaparak bir bildirge yayınladı. Bildirgede parti içi demokrasi vurgusu ön plana çıktı. Bildirgede özellikle olağanüstü tüzük kurultayı ön plana getirildi.
İşte Demokrasi ve Adalet Hareketi’nin yayınladığı o bildirge:
CHP'DE DEMOKRASİ VE ADALET HAREKETİ'NDEN DEMOKRATİK TÜZÜK ÇAĞRISI
"37. olağan kongrede seçilen ve bir kısmı hala görevde olan il başkanlarından kurultay delegelerinden 14 Mayıs 2023 ve 28 Mayıs 2023 seçimlerinin değerlendirilmesi sonucunda CHP genel merkezine ve kamuoyuna Demokrasi ve Adalet Hareketi olarak çağrı bildirgemizdir."DEĞİŞİM KAÇINILMAZ BİR HALE GELMİŞTİR"
28 Mayıs 2023 seçimlerine büyük bir beklenti ile giren fakat seçim sonucunda büyük bir hayal kırıklığı ve umutsuzluğun yaşandığı partimizde bir çok noktada değişim kaçınılmaz bir hale gelmiştir. CHP’nin hiçbir döneminde CHP örgütleri bu kadar örselenmemiş bu kadar ikinci plana itilmemiştir. Seçilen 169 milletvekili içinde parlamentoya giren 37. dönem seçilmiş ve aday olan il ve ilçe başkanlarının oranı sadece %5’e tekabül etmektedir."SOSYAL DEMOKRAT BİR PARTİDE TÜZÜĞÜN DEMOKRATİKLEŞMESİ EN ÖNEMLİ OLGUDUR"
Bu bağlamda önceliğimiz tüzükte, demokratik tüzük olgusuyla değişiklik yapılmasıdır. Demokratik bir tüzük parti emekçilerinin, partide siyaset yapan gençlerin, kadınların ve herkesin emeklerinin güvence altına alınması demektir. Hiçbir örgüt emekçisinin kaderinin bir kişinin veya birkaç kişinin iki dudağı arasında olmamasıdır. Bu amaçla sosyal demokrat bir partide tüzüğün demokratikleşmesi en önemli olgudur.PARTİ İÇİ 'LİYAKAT' GÖNDERMESİ
Ayrıca üst düzey CHP kadrolarının seçiminde liyakat, emek ve birikim ön planda olmalıdır. Bu kadroların görevlendirilmesi Genel Başkanın isteğiyle değil Parti Meclisinin Görevlendirmesi ile gerçekleştirilmelidir. Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri parti içi seçimlerle belirlenmelidir. Bu partide siyaset yapan herkesin emeğinin karşılığını alabilmesi ve geleceğe güvenle bakabilmesi için demokratik tüzük zorunluluktur."ÇAĞRIMIZA OLUMLU BİR CEVAP GELMEZSE İMZA SÜRECİNİ KURULTAY DELEGELERİ OLARAK BAŞLATACAĞIZ"
Partimizin sosyal demokrasinin evrensel ilke ve değerlerine daha sıkı sarılarak, ekonomik ve sosyal adalet duygusunu ön plana çıkartarak, toplumla ve sivil toplum örgütleri ile işçi sınıfı ve emek cephesi ile daha sıkı bağlar kurması gerekmektedir. Bizler bu partide görev yapmış ve hala görev yapan il başkanları olarak partimizin sosyal demokrat ilkelere, emek cephesine daha duyarlı olmasını istiyoruz. Yapılacak olağan kurultayın demokratik bir tüzükle yapılması için acilen olağanüstü bir tüzük kurultayı çağrısı yapıyoruz. Bu çağrımıza olumlu bir cevap gelmezse mevcut tüzüğümüzün bize verdiği yetki ile imza sürecini kurultay delegeleri olarak başlatacağımızı tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz."