CHP’de il başkanlığı ve belediye başkanlığı da dahil olmak üzere birçok görevde bulunan Narlıdere Belediyesi önceki dönem Başkanı Ali Engin, yaşanan kurultay tartışmalarını değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu.
Engin, partisinin danışma kurulları, eski Lider Kemal Kılıçdaroğlu’nun mahkemesi gibi partinin pek çok etkinliğine katılmaya devam ediyor. Aynı zamanda kurultay delegesi olan Engin, Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın isimler arasında anılıyor.
“SİYASET MESLEK DEĞİL”
Belediye başkanlığı görevinin ardından geçen sürede neler yaptığını, “Biraz dinlendim, işlerime bakıyorum. Belediye başkanlığı, siyaset bir meslek değil. Her yurttaşın katılması gereken, kentinin, ülkesinin sorunlarıyla ilgilenmesi gereken bir mecra. Benim de görevlerim bitti ama yine partililik görevim var. İzliyorum. Zaman zaman bizden destek istenirse yerine getirmeye çalışıyoruz” sözleriyle anlattı.
“AMAN, YİNE Mİ BUNLAR’ BAKIŞ AÇISI DOĞRU DEĞİL”
“Siyasetten emekli olunur mu” sorusunu da yanıtlayan Engin, “Siyasette emeklilik şöyle yoktur; siyaseti sadece milletvekilliği, belediye başkanlığı veya partide bir görev olarak görmüyoruz. O bakımdan emeklilik yoktur. Yeni arkadaşlara da açık ama tecrübe her zaman siyasette önemlidir. Gelişmiş demokrasi, gelişmiş ülkelerde de bu böyledir. Yoksa ‘Aman! Yine bunlar’ bakış açısı doğru değil. Becerisi, enerjisi, heyecanı olan herkesin, tecrübesi, bilgisi olan insanların, gerek yetenekleri, gerek ahlaki duruşları test edilmiş olanlar önemli bir kaynak” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYE BAŞKANLARI EN AZ 2 DÖNEM GÖREV YAPMALI”
Göreve gelen belediye başkanlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Engin, “Belediye başkanlarına en az 2 yıl süre vermek lazım değerlendirme yapmak için. Ayrıca 2 dönem de belediye başkanlığı yapılmalı. Bize o olanak verilmedi. O açıdan gayretli hepsi, Erman Uzun Bey de dahil. Şu anda olumsuz bir görüşüm yok. Desteklemek lazım arkadaşlarımızın tamamını, Büyükşehir başta olmak üzere. Diğer türlü ahlaken doğru olmaz” diye konuştu.
“BİR KURULTAY TALEBİ GÖRMÜYORUM”
Engin, Kemal Kılıçdaroğlu ve kurultay tartışmalarına ilişkin ise şu açıklamaları yaptı:
Biz partimizin geçmiş politikalarına sahip çıkıyoruz. Bu bir kurultay talebi değil, Kemal Kılıçdaroğlu’na ve politikalarına sahip çıkma. Sahip çıkıyoruz. AKP politikalarına itiraz ediyoruz. 25 yıldır çatışma halinde olduğumuz, değiştirmeyi hedeflediğimiz o politikalarla uzlaşamayız. Buna itiraz ediyoruz. Bu da kurultay istemek değil. Şu anlam çıkmasın; hiç itiraz edilmeyecek, bunlar partide konuşulmayacak, parti ne derse o yapılacak anlamı çıkmasın buradan. Bir kurultay talebi görmüyorum, şu anda ihtiyaç da görmüyorum.
“KILIÇDAROĞLU KURULTAY DELEGELERİNİ ARAMIYOR”
Zaman zaman parti kulislerinde yer alan “Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’de kurultay delegelerini arıyor, kurultay hazırlığı var, imza toplanacak” iddialarının gerçek dışı olduğunu aktaran Engin, “Ben kurultay delegesiyim, beni aramadı. Ben başkalarını da aradığına inanmıyorum. Ben bayramlarda aradım kendisini ve ben de her gün aramıyorum. Kendisi saygı duyulması gereken, partimize emek veren biri. O yüzden kıymetli. Tıpkı diğer genel başkanlarımız gibi, tıpkı diğer partimize emek verenler gibi… O açıdan eski – yeni herkesi bütünleştirerek partimizi geleceğe taşıyacağız. Bu mevcut arkadaşlar görevlerini iyi yaparlarsa neden biz kurultay toplayalım ki! Ancak kurultay ihtiyacı nereden çıkar; mevcut görevdeki arkadaşlar görev yapamaz hale gelirse zaten parti bunun gereğini yapar. Şu an itibariyle acil bir kurultay gündemimizin olduğuna inanmıyorum” dedi.
“İNCİRALTI KENTE KAZANDIRILMALI”
Engin, İzmir’in kronik sorunları arasında yer alan İnciraltı Planlarına ilişkin ise şunları kaydetti:
İzmir’in genelde bir planlama sorunu var. İnciraltı’da benim il başkanlığımdan beri gündemde olan, birçok kere gerek ilçe belediyesi, Büyükşehir ve Bakanlıkların plan yapmak üzere ve yaptıkları planlar üzerinden tartışmalar oldu. Biz hep, ‘Evet, o bölge artık planlı alana dönüşmeli, kentin ekonomisine sunulmalı’ görüşünü savunduk. İptal edilen planlar için biz de katıldığımız toplantılarda söylemiştik, yer yer 4 kata varan yoğun bir yapılaşma, yeşil alanı az, konut kullanımının yoğun olduğu bir plan oldu. Onun yerine 2 katlı, daha düşük yoğunluklu, konutun sınırlı olduğu ama daha çok termal turizmin olduğu ve şehir ekonomisine katkıda bulunması öngörülen bir plan olmalı. Konut, şehir ekonomisine katkıda bulunmaz. Konutları dış çeperler ve ilçelerde yapmak lazım. Şehir merkezlerini ticarete, turizme ayırmak lazım. Bu bakımdan iptal edilmesi yerinde olmuş. Yeniden yapılması hayırlı olur ama bu esaslar gözetilerek yapılmalıdır.
Yeni planlara ilişkin bir bilgim yok. Yeşil alanların büyütülerek kent parkına döndürülme fikri vardı ama tam bir bilgim yok.