İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Dip Tarama Malzemesinin Çilazmak Dalyanı Rehabilitasyonu ve Restorasyonunda kullanılması için proje hazırladı.
BAKANLIĞA SUNULDU
Belediye 2024 yılında Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığına projeyi sundu. Ancak proje için ÇED sürecinin başlatılması beklenirken flaş bir gelişme yaşandı. Bakanlık; projenin uygun formatlı olmadığını açıkladı.
BÜYÜKŞEHİR YENİDEN BAŞVURDU
İZSU Genel Müdürlüğü 482 milyon TL’ye mal olacak proje için bir kez daha bakanlığın kapısını çaldı. Bakanlık bu sefer projeyi kabul ederek ÇED sürecini resmen başlattı.
PROJE HAKKINDA
Projenin teknik olmayan özellikleri şu şekilde:
“İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyonu Projesi” kapsamında yer alan Sirkülasyon (Akıntı İyileştirme) Kanalı içerisinde tarama yapılarak çıkarılacak dip tarama malzemesinin, Çilazmak Dalyanı rehabilitasyonu ve restorasyonunda kullanılması planlanmaktadır. Sirkülasyon kanalı, 13 km uzunluğunda 250 metre genişliğindeki bir alanı kaplamaktadır. Sirkülasyon kanalı içindeki kuzey aksında 1.803.636,7 m2 ’lik alanda 2.356.298 m3 ’lük tarama malzemesi bulunmaktadır. Çilazmak Dalyanının kıyı kordonu uzunluğu 8859 m, kıyı kordonu yüzey alanı büyüklüğü yaklaşık 800.000 m2 ’lik alandır. Çilazmak Dalyanında 2.024.884 m3 ’lük tarama malzemesi kullanılarak restorasyonunun gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Restorasyon çalışmasına ilişkin dip tarama malzemesi, Sirkülasyon Kanalının Kuzey Aksından temin edilecektir.
KATKI SAĞLAYACAK
Proje kapsamında, Gediz Nehri'nin sığlaştırdığı İzmir Körfezi'ndeki birikintilerin Sirkülasyon Kanalında yapılacak tarama faaliyeti sonucunda dip tarama malzemesinin toplanması ve toplanan sedimanların Çilazmak Dalyan’ına pompalanarak kıyı tahkimatında kullanılması planlanmaktadır. Bu sedimanlar, doğal kıyı tahkimatı ve habitat oluşturarak dalyanın yeniden canlanmasına katkı sağlayacaktır
KUŞLAR VE BALIKLAR SEVİNECEK
Restorasyon süreci, dalyanın doğal hidrolojik rejimini yeniden sağlayarak su sirkülasyonunu ve akışını düzenleyecek, sediman transferi ve tahkimat çalışmalarıyla kıyı yapısını güçlendirecek ve delta ile uyumlu bitki örtüsünü yeniden oluşturacaktır. Bu sayede, dalyanın biyolojik çeşitliliği desteklenecek, balıklar için üreme ve beslenme alanı sağlanacak, su ve kıyı kuşları için önemli bir yaşam alanı oluşturulacaktır. Aynı zamanda, restorasyon çalışması sayesinde Çilazmak Dalyanı, ekosistem hizmetlerini sağlama kapasitesini yeniden kazanacak, bölge ekonomisine ve yerel topluluklara ekonomik fırsatlar sunacaktır
(Gündeme Bakış)