İstanbul merkez üssü Silivri ilçesi açıkları olan önce 3,9, ardından 6,2 büyüklüğünde büyük bir depremle sarsıldı. 6,2 büyüklüğündenki depremin ardından büyüklükleri 5,9 ve 3,1 arasında olan çok sayıda artçı deprem daha meyadana geldi.
Deprem İzmir, Bursa, İzmit, Sakarya gibi çevre illerden de şiddetli şekilde hissedildi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür sarsıntılarla ilgili yorumlarda bulundu.
Naci Görür, Silivri merkezli ilk depremin ardından yaptığı açıklamada, "12 sularında Silivri açıklarında 4,0 deprem oldu. Deprem Kumburgaz Fay zonunda. Bu fay kilitli bir fay, enerji biriktiriyor. Zaman zaman da küçük depremler yapıyor. Yeri anlamlı, Dikkatli olmak lazım. Kumburgaz Fayı yükleniyor" dedi.
KIRILMAYA ZORLUYOR!
Naci Görür daha sonra sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: "İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak Deprem deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Depremin olmadığı zaman konuşup önlem almak lazım. Bunu başta hükümet, sonra belediye ve halk el ele vererek kenti depreme hazırlaması lazım. Kentsel dönüşüm, bina yapmak kenti depreme hazırlamak değildir. Deprem dirençli kent apayrı şeydir. Artık gerekeni halk yapmalıdır. Yapacağı şey gözetim ve denetimdir."
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy uyardı;
''Öncelikle şunu söyleyelim 3,9’u Haktan’la birlikte yorumlarken yerinin kritik olduğunu söylemiştik. Benzer şekilde 2019’da aynı yerde 5,8 büyüklüğünde deprem olmuştu. Gelecek İstanbul, Marmara depremi konusunda başlangıç noktası olabileceği için endişeli bir yer olduğunu söylemiştik. Nitekim ardından 6,2 büyüklüğünde deprem olduğunu söyleyelim. Bu büyüklük önemli. Ben Maltepe’de bir gökdelende bunu çok rahat hissettim. Sesler bile geldi. Daha zayıf zeminlerde bu daha çok hissedilmiş olabilir. Kırsal kesimdeki yapılarda hasar da meydana gelmiş olabilir. 6,2 çünkü yıkıcılığı olan bir deprem. Mutlaka iyi incelendikten sonra bazı hasarlar da görülebilir.''
"TEYAKKUZDA OLMAKTA FAYDA VAR"
6,2’lik deprem daha büyük bir depremin öncüsü değilse bu bile hafif hasarlar meydana getirebilir yapılarda. Tabi iyi mühendislik görmüş yapıları bahsetmiyorum. Kırsal kesimlerde özellikle 6,2’lik deprem hasar vermiş olabilir. Yine de teyakkuz halinde olmakta fayda var. Depremin kendisi bile hasar verebildiğine göre daha büyük bir deprem de beklenebilecek bir nokta. Dolayısıyla biraz teyakkuz altında olmakta yarar var. Dışarıda duruyorsak da evlerin önünde falan beklememek gerekiyor. Açık alanlarda durmak daha yararlı olabilir.
Depremin ardından açıklama yapan Yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör şunları söyledi;
"6,2'lik bir depremin kendisinden küçük artçıları olması beklenen bir durumdur. Ancak devamında 6,2'den büyük bir deprem ya da depremler olursa bunun İstanbul'da beklenen büyük depremin öncüleri olabileceği ihtimali daha güçlenir. Öncüyse de 10 sene sonra olacak depremin mi öncüsü 10 dakika sonra olacak depremin mi bunu bilemeyiz" dedi.