Reklam

DİSK İzmir'de sokağa döküldü: Arzu Çerkezoğlu'ndan 'hodri meydan'

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun da katılımıyla Ege Bölgesi İşçi Buluşması gerçekleştirdi. Çerkezoğlu buluşmada, “Hepimiz biliyoruz, bu yaşadığımız tablo bir tesadüf değil. Bu işsizlik, yoksulluk ve hayat pahalılığının nedeni AKP’nin tercihleridir” diye konuştu.

DİSK İzmir'de sokağa döküldü: Arzu Çerkezoğlu'ndan 'hodri meydan'

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun da katılımıyla Ege Bölgesi İşçi Buluşması gerçekleştirdi. Çerkezoğlu buluşmada, “Hepimiz biliyoruz, bu yaşadığımız tablo bir tesadüf değil. Bu işsizlik, yoksulluk ve hayat pahalılığının nedeni AKP’nin tercihleridir” diye konuştu.

DİSK İzmir'de sokağa döküldü: Arzu Çerkezoğlu'ndan 'hodri meydan'
20 Eylül 2024 - 16:20

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği bugün İzmir'de sahaya indi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun katılımıyla gerçekleşen Büyük İşçi Buluşması, Basmane Meydanı'ndan başladı. DİSK'li işçiler, "gelirde adalet, ülkede adalet" pankartıyla Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. 



Buluşmaya Çerkezoğlu'nun yanı sıra DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay, CHP önceki dönem İzmir Milletvekili Musa Çam, şube başkanları ve çok sayıda işçi katılım sağladı.



DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, buluşmada yaptığı konuşmada, “Hepimiz biliyoruz, bu yaşadığımız tablo bir tesadüf değil. Bu işsizlik, yoksulluk ve hayat pahalılığının nedeni AKP’nin tercihleridir. Bu tablonun müsebbibi, 22 yıldır bu ülkeye yöneten AKP’nin sınıfsal tercihlerdir” ifadelerini kullandı.


“Sarayda oturanlar bu meydanı görsün”

Cumhuriyet Meydanında toplanan kalabalığı işaret ederek, “Sarayda oturanlar bu meydanı görsün” diyen Çerkezoğlu, “Yoksuldan alıp zengine veren bu düzenden hesap sormak için yan yanayız. Bizleri asgari ücrete mahkum edenlerden, milyonlarca emekliyi 12 bin 500 lirayla yaşamaya mahkum edenlerden hesap sormak için bir aradayız. Sendikalaşmanın önüne bin bir koyanlardan hesap sormak için bir aradayız. Emekli olmayı zorlaştıranlardan hesap sormak için bir aradayız. Kıdem tazminatı başta olmak üzere kazanılmış haklarımıza göz dikenlere dur demek için bir aradayız. Evine ekmek götüremeyenler olarak bir aradayız. Çocuğumuzu okula göndersek de defter, kitap alamayan, beslenme çantasına 1 lokma ekmek koymak da zorlananlar olarak buradayız. İşsiz gençlerimizle bir aradayız. Işıltılı plazalarda sönük maaşlarla çalışanlar olarak bir aradayız. Bu düzenden, rejimden rahatsızlığı olan herkes bu meydanda yan yana omuz omuzayız.  Bu meydanı görsünler, Ankara’da oturanlar, sarayda oturanlar bu meydanı görsün” diye konuştu.


“Hayat pahalılığı AKP’nin tercihidir”

Ülkedeki hayat pahalılığı ve enflasyonun nedeni olarak AKP’nin sınıfsal tercihlerini gösteren Çerkezoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Hepimiz biliyoruz, bu yaşadığımız tablo bir tesadüf değil. Bu işsizlik, yoksulluk ve hayat pahalılığının nedeni AKP’nin tercihleridir. Bu tablonun müsebbibi, 22 yıldır bu ülkeye yöneten AKP’nin sınıfsal tercihlerdir. Her gün ekmeğimizin daha fazla küçülmesi için bu politikaları yapıyorlar. DİSK olarak yıllardır alanlardayız. 2 yıldır gelirde, vergide, ülkede adalet diyoruz. İş yerlerinden başladık. İstanbul’dan Ankara’ya yürüdük. Milyonları açlık sınırının altındaki asgari ücrete mahkum eden bu politikaları değiştirmek için mücadele ediyoruz. Kaşıkla verdiklerini kepçeyle alan vergi sistemini değiştirmek için mücadele veriyoruz. Gelirde adalet istiyoruz, vergide adalet istiyoruz, ülkede adalet istiyoruz.”


“Enflasyonun nedeni ücretler değildir”

Enflasyonun nedeninin ücretler değil şirketlerin açgözlülüğü olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, “Ne var bu OVP’de? Daha fazla işsizlik, daha fazla yoksulluk var. Enflasyonun nedeni ücretlerdir diye tutturmuşlar, koca bir yalan. Enflasyonun nedeni ücret değil aşırı kardır, dolarizasyondur. Ücretleri baskılayarak enflasyonu düşüremezsiniz. Gelirde adalet sağlanmadan, vergide adalet sağlanmadan toplumsal barış da olmaz. OVP’de geçici işçilik var, sosyal güvenliğe ayrılan bütçe payının daha da kısılması var. Emekli olmak zorlaşacak, staj mağdurlarının mağduriyeti devam edecek. Emekli olsak da en düşük aylığa mahkum edileceğiz. 2024’te emekli olursanız 2025’e göre daha fazla ücret alacaksınız diyorlar. Böyle bir şey olur mu? Sistemin kendisi her gün adaletsizlik üretiyor. Emeklilik sistemindeki bu adaletsizlikleri ortadan kaldırın. Emekli aylıkları o kadar düştü ki ikinci aylık diyerek tamamlayıcı emeklilik sistemini yeniden önümüze koyuyorlar. Bu tuzağı biz tanıyoruz. Tamamlayıcı emeklilik diye yapmak istedikleri kıdem tazminatımızı, son kalemizi elimizden almak. İzmir’den sesleniyoruz, daha önce de niyetlendiniz. 50 yıldır deniyorsunuz ama kıdem tazminatını budamaya yönelik her girişiminiz DİSK’in duvarlarına çarpıp geri döndü” dedi.


“OVP’yi kim istiyor?”

Orta Vadeli Programı eleştiren ve AKP’nin kıdem tazminatı üzerindeki planlarına işaret eden Çerkezoğlu, şöyle konuştu:
“Tasarruf tedbirleri var, kazanılmış haklarımızın elimizden alınması var, belediyelerin, belediye şirketlerine haciz getirmek var. Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Bu girişimlerinizin karşısında dimdik durmaya devam edeceğiz. Bu OVP’yi kim istiyor? Biz mi istiyoruz? Hayır. Bütün bunlar iktidarın bütün politikaları sermayenin talepleri çünkü sermaye doymuyor. Aşırı kara doymuyor, sınırsız sömürüye doymuyor. İşçileri sendikasız, sigortasız çalıştırma isteğinden vazgeçmiyor. Ne var onların talepleri arasında? Kıdem tazminatı var. İşsizlik sigortası var. İşten çıkartılma tazminatı var. Sendikal tazminat var. Patronlar istiyor ki istediğim zaman çalıştırayım istediğim zaman kapıya koyayım. MESEM Projesini daha da yaygınlaştırarak yeri okul sırası olması gereken çocuklarımızın daha fazla çalıştırılması ve tezgah başında hayatlarını yitirmesine neden olan bu politikalarda ısrar ediyorlar. Böyle bir azgın sömürüyü dillendiriyorlar. Bu nasıl bir açgözlülüktür. 85 milyon çalışacak onlar zengin edecek ve bu düzen böyle devam edecek diyorlar. İktidar 22 yıldır bu politikaları hayata geçiriyor. 1 adım geri atmak yok. Haklarımıza uzanan elleri kırmaya söz veriyoruz. Asla teslim olmayacağız.”


“Çekin elinizi soframızdan”

“Çekin elinizi soframızdan” diyen Çerkezoğlu, vergide adaletin nasıl sağlanacağını şöyle açıkladı:
“Bu ülkede gelirde adaleti sağlamak için asgari ücret başta olmak üzere bütün ücretlerin insanca yaşayacak düzeye yükseltilmesini istiyoruz. Bu adaletsizlik vergi sistemine son verilmesini istiyoruz. Ülkenin maliye bakanı çıkıyor ‘vergide adaleti sağlayacağız’ diyor. Vergide adaleti sağlamak istiyorsanız etrafınıza bakın. O kar rekorları kıran şirketlere bakın. KKM’den milyonlar kazananlara bakın. Çekin elinizi cebimizden, soframızdan. Vergide adaleti mutlaka ama mutlaka kazanacağız.”