Fuar'da Bornova Belediyesi farkı

Bornova Belediyesi, 93. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda, Homeros’un kenti Bornova’nın kültürel mirasını, gastronomi kültürünü ve teknoloji yatırımlarını anlattığı standıyla ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki Bornova’nın bir mücevher gibi olduğunu belirterek, bu mücevheri parlatıp daha da öne çıkarmak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Fuar'da Bornova Belediyesi farkı

Bornova Belediyesi, 93. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda, Homeros’un kenti Bornova’nın kültürel mirasını, gastronomi kültürünü ve teknoloji yatırımlarını anlattığı standıyla ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki Bornova’nın bir mücevher gibi olduğunu belirterek, bu mücevheri parlatıp daha da öne çıkarmak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Fuar'da Bornova Belediyesi farkı
06 Eylül 2024 - 12:55

138 metrekarelik fuar standında Bornova’nın öne çıkan dört kültürel mirasının anlatımında dönemlerin özelliklerini yansıtan eşya ve objeler kullanıldı. Kültürel mirasın tanıtımında kullanılan görseller yapay zeka teknolojisi ile yapıldı. Etkileşimli tiyatral anlatımların da katkısıyla fuar standı adeta kültür platformu haline geldi. Bornova Belediyesi’nin kapsamlı projeler geliştirdiği konulardaki uzmanların ziyaretleri etkinlikleri daha da zenginleştirdi.



 Bornova Belediyesi bu yıl kapılarını “Teknoloji” temasıyla açan 93. İzmir Enternasyonal Fuarı’ndaki etkinliklerini “Teknoloji”, “Kültürel Miras” ve “Gastronomi”den oluşan üç ana başlık altında topladı.

 

Yol tamirinde yapay zeka dönemi


Teknoloji başlığı altında Bornova Belediyesi’nin kısa bir süre önce hizmete soktuğu “Born-Eye” ismi verilen yapay zeka destekli araç hakkında ziyaretçilere bilgi verildi. İlk olarak yollardaki çukurların tespit edilmesi amacıyla kullanılan sistemde, herhangi bir personelin sorunlu bölgeye gidip, durumu üstlerine raporlamasına gerek kalmıyor. Born-Eye, tespit ettiği bozuk bölümü tam konumu ile birlikte ilgili müdürlüğe bildiriyor. Born-Eye sayesinde yollardaki bozuk bölümlerin gözden kaçmasının önüne geçilmiş oluyor hem de onarımı yapacak birime hiç zaman kaybetmeden bildirim yapılmış oluyor.




Tiyatral Anlatım


Bornova Belediyesi Fuar’daki standında kültürel miras etkinliklerini dört alt başlıkta topladı. Yeşilova Höyüğü, Homeros, Levanten Kültürü ve Ata Anı Evi Bornova’nın kültürel mirasları olarak işlendi. Tiyatro sanatçılarının etkileşimli anlatımlarıyla Stant’taki etkinlikler zenginlik kazandı. Homeros’u Efe Akışık, Amazon Kadınını Eylem Türkmen canlandırırken, Vantrolog Gözde Dizdar da kuklası Şeker ile sorular sordu. Ziyaretçiler,  usta tiyatrocuların kurdukları diyaloglar aracılığıyla da Bornova Belediyesi’nin teknoloji, kültürel miras ve gastronomi sunumlarını izleme imkanı elde etti.



 

Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi


Bornova’nın tarihini 8 bin 500 yıl öncesine götüren eserlerin çıkarıldığı Yeşilova Höyüğü’nde yapılan çalışmalar uzmanlar tarafından ziyaretçilere anlatılırken, kazı alanından çıkarılan eserlerin birebir kopyaları da sergilendi. Çocuklar için arkeolojik kazı atölyeleri düzenlendi.



 

Homeros’un Yaşadığı Bornova


Bornova Belediyesi, batı kültürüne kaynaklık eden İlyada ve Odysseia gibi en önemli eserlerin yaratıcısı olan Homeros’un Bornova’da yaşadığı varsayılan mağarası ve döneme ilişkin bilgiler verildi. Efe Akışık’ın canlandırdığı Homeros’un İlyada’dan tiradları da ilgiyle dinlendi.



 

Levanten Kültürü ve Spordaki İlkler


Bornova Belediyesi’nin standında Levanten kültürünün Bornova’ya kattığı zenginlikler de ele alındı. Bu kültürün etkisiyle ilk kez Bornova’da oynanan tenis, golf ve futbol ile yine ilk kez Bornova’da yapılan bisiklet yarışlarıyla ilgili bilgiler verildi.


 

Ata Anı Evi ile 9 Eylül Ruhu


Bornova Belediyesi’nin Belkahve’de ziyarete açtığı Ata Anı Evi’nin tanıtımı da yapıldı. Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun hemen öncesinde kente baktığı Belkahve’de bulunan Ata Anı Evi’nde sergilenen ilk baskı nutuk ve o günlerde İzmirlilerin evlerine astıkları orijinal Türk Bayrağı da sergilendi. Ata Anı Evi’nde görevli Araştırmacı Arda Kalaycı’ın Kurtuluş Savaşı’na ilişkin sunumları da ilgiyle izlendi.



 

Gastronomi ve Bornova


Tarımsal üretim alanında önemli çalışmalar yapan Bornova Belediyesi, misket üzümünün yanı sıra coğrafi işaret tescil belgesini aldığı Bornova Kınalı Bamyası’nı da ziyaretçilerle buluşturdu. Stantta Bornova Kınalı Bamyası ile yapılan sosların tadımı da yapıldı. Bunun yanı sıra “Bornova Belediyesi Sağlıklı Gıda Üretim Tesisi”nden getirilen çikolata üretim makinesiyle elde edilen lezzetler de ziyaretçilere sunuldu.



 

İlgi odağı


Bornova Belediyesi İzmir Enternasyonal Fuarı süresince, birbirinden renkli etkinliklerle ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Kadın ritim grubu gösterileri, halk oyunları ve modern dans gösterileri, çocuklara yönelik bilim atölyeleri, takı tasarım atölyeleri, tohum topu yapım atölyeleri, çalgı yapım atölyesi, spor şovları gibi etkinlikler düzenlendi. Bornova’yı anlatan broşürlerin yanı sıra Homeros magnetleri hediye edildi. Bu arada Bornova Belediyesi Altın Bilezik İstihdam Ofisi de özel sektörde iş sahibi olmak isteyenlerin başvurularını topladı.



 

Bornova mücevher gibi

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, 30 Ağustos’ta açılıp 9 Eylül’de kapanan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda bir yandan Bornova’nın kültürel mirasını gün yüzüne çıkaran etkinlikler yaparken bir yandan da Kurtuluş Coşkusu’nu yaşatan etkinlikler ve sunumlar düzenlemenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Bornova’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli değerlerini bünyesinde barındıran bir mücevher gibi olduğunu belirterek, “Biz bu mücevheri ortaya çıkarmak ve herkese tanıtmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. 




EDİTÖRYAL HABER