Katıldığı bir televizyon programındaki sözleri gerekçe gösterilerek 22 Ocak’ta tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş hakkında iddianame hazırlandı. Kabaş hakkında; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sözleri nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yönelik sözleri nedeniyle ise “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla toplamda 11 yıl 8 aya kadar hapis cezası talep edildi.
Gazeteci Sedef Kabaş, katıldığı bir televizyon programında, kullandığı ifadeler nedeniyle gözaltına alınmış ve 22 Ocak'ta çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanmıştı. Sedef Kabaş hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma tamamlandı.
CUMHURBAŞKANI “DAVACI”, İÇİŞLERİ İLE ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLARI MAĞDUR OLDU
Gazeteci Kabaş hakkında 10 sayfalık iddianame düzenlendi. İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “davacı”, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “mağdur” olarak yer aldı.
İddianamede, Sedef Kabaş hakkında; TELE 1’de yayınlanan “Demokrasi Arenası” isimli programda yaptığı konuşma sırasında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunun unsurlarını oluşturacak nitelikte sarf ettiği söz ve beyanlarla ilgili olarak resen soruşturma başlatıldığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, avukatı aracılığıyla şikayette bulunduğu aktarıldı.
KABAŞ'IN SÖZLERİ HOŞ GÖRÜLEBİLİR BİR SEVİYENİN ÜSTÜNDE GÖRÜLDÜ
İddianamede, söz konusu televizyon programının çözümü ve sosyal medya hesaplarının incelendiği belirtildi. “Kamusal tartışmaya katkı sağlamayan, kişilerin şeref, haysiyet ve namusu, toplum içindeki itibarı, diğer fertler nezdindeki saygınlığını küçük düşürmeye yönelik sözler bulunduğu ve bunların damgalama amacı taşıyan, nefrete kışkırtma ihtimali olan ve hoş görülebilir bir seviyenin üstünde eleştiri sınırını aşan nitelikte olduğu” iddia edildi.
İddianamede, Kabaş'ın; Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözlerinin “şeref ve saygınlığına alenen saldırı mahiyetinde olduğu, açıklanmasında kamu yararının olmadığı, somut olayda hakarete varmadan eleştirisel düşüncesini açıklama imkanı olmasına rağmen hakaret içerikli sarf edilen söz ve beyanların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı damgalama amacı taşıyan, nefrete kışkırtma ihtimali olan ve hoş görülebilir bir seviyenin üstünde eleştiri sınırını aşan nitelikte olduğu, basın ve ifade özgürlüğünden yararlanılamayacağı, bu sebeple Kabaş'ın zincirleme şekilde 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçunu işlediği” ileri sürüldü.
SOYLU İLE KARAİSMAİLOĞLU'NA YÖNELİK İFADELERİNDEN DE CEZALANDIRILMASI İSTENDİ
Savcılığın iddianamesinde ayrıca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na yönelik sözleri nedeniyle de “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçunu işlediği öne sürüldü.
İddianamede yöneltilen suçlamalarla Kabaş’ın 11 yıl 8 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
İddianamede, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “İfade Özgürlüğü” başlığına ve “Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlaması ile ilgili Yargıtay Ceza Dairesi ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından verilen kararlara da atıf yapıldı. İddianamede, “ifade hürriyetinin sonsuz ve sınırsız olmadığına” ilişkin değerlendirmeler yapıldı.