Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, bir dizi programa katılmak için geldiği İzmir’de ilk olarak İzmirli Depremzedeler Dayanışma Derneği(İZDEDA)’yı ziyaret etti.
Dernekte depremzedeleri dinleyen İnce, devletin ve belediyenin sınıfta kaldığını söyledi.
Gelir gelmez, kendisinin de bir deprem mağduru olduğunu belirten İnce, “1999’da depremi yaşamı ve orada akrabalarını arkadaşlarını kaybetmiş, kötü anılar yaşamış biri olarak sizi dinlemeye geldim” dedi.
İnce gelir gelmez konuşan bir depremzede, mağduriyetlerini dile getirerek, “Biz devlete güvenemiyoruz. Burada yıkılan evler gecekondu değildi. Şu anda yanımızda ne devlet ne belediye var! Depremden sonra bize hasar raporu verildi. İnsanlar o kadar mağdur ki! Bizim yanımızda kimse yok” diye konuştu.
“ÖDEDİĞİM DEPREM VERGİLERİYLE O EV YAPILIRDI”
Depremzedeler adına konuşan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan ise; kentsel dönüşümcü değil depremzede olarak görülmek istediklerinin altını çizdi ve “Biz depremzedeler olarak ilginç bir durumdayız. 80 bin kişiyiz ve mağduruz. Umutsuzuz. Bu saatten sonra e yapılırsa yapılsın çözülmez. Ben en çok genel başkan ağırlayan adam olarak lanse diliyorum ama sorunumuz çözülmüyor. Bizim ortalama 80 bin hasarlı dairemiz var. İzmir’de Bayraklı en çok etkilenen deprem oldu. 7 proje alanı geliştirildi. Buraya devletimiz kendisi bin 650 konut inşa ettik. Şu ana kadar 700 tanesi telsim edildi ancak bunların 200’ü taşınabildi. Doğalgaz, elektrik bağlanamadı vb. Bunun yanında bir baktılar ki malzeme kalitesi çok kötü. Bu da onlara 40 bine yakın bir masraf çıkardı. O arkadaşlarımızın şöyle bir sıkıntısı daha var. Kat sayıları düşürülüp metrekareler azaltıldı. Bazıları evine sığmadı bazıları da farklı bölgelere gönderildi. Biz, bin 500 burada 3 bin orada çözülünce 5 bin kişinin sorunu çözülüyor ama 75 bin kişi kalıyor. Devlet orta hasarlılar güçlendirilsin diyor. Biz en başta bir yılın sonunda bu derneği kapatırız dedik bize 3 yıl dursun dediler bu gidişata bakılırsa 5 yılda bile kapanmaz bu dernek. Biz bir tane bile çivi çakamadık evlerimize. Bunun nedenlerinden biri kredi. Deprem olduğunda kredi faizi 1.09’du ama şu anda 1,96. Kredinin miktarını artırdılar ama vadesi hala 10 yılda kaldı. Biz bu 20 olsun istiyoruz. Bir dairenin inşa maliyeti 800 bin lira Biz 11 ay uğraşıp emsal aldık bu da mahkemelik oldu. Biz bu konuya ekonomik olarak bakıyoruz. Ama burada gökdelenler var. Yani durum böyleyken bize birkaç katı fazla görmeleri üzüyor. Biz kentsel dönüşünü değiliz. Biz depremzede olarak görülüp buna özel bir kredi çeksin diyoruz. Biz depremzedeler olarak deprem vergisini ödeyen insanlarız. Ben biliyorum ki o vergiler benim evimi yapar. Ama biz bunun olmayacağını biliyoruz. Bari diyoruz ki faiz düşürülsün” ifadelerini kullandı.
Özkan’ın konuşmasın sonra bir depremzede ise “Ankara sesimizi duymuyor” diyerek isyan etti. Diğer bir depremzede ise öğrencilerin de büyük mağduriyet yaşadığını ve burs aradıklarını söyledi.
İNCE’DEN DEPREMZEDELERE SÖZ
Depremzedelerin ardından konuşan İnce, depremzedelerin mağduriyetlerini gündeme taşıyacaklarının sözünü verdi ve “Deprem günü deprem olduğunda ben ir toplantıdaydım. Sabahına buraya geldim ve aklıma 99 depremi geldi. Eyvah dedim bizim yaşadığımızı İzmirliler de yaşayacak dedim. Ben o verilen sözlerin tutulmayacağını biliyordum. Benim o zamana dair o kadar kötü anılarım var ki… Üniversite sınavı kazananları açıklandı. Ben de o zaman dershane müdürüyüm. Arıyorum öğrencileri şu üniversiteyi kazandı diye. Arıyorum ama çocuk ölmüş. Burada gördüm ki belediye de sınıfta kalmış. Devlet de sınıfta kalmış. Ben size şunu söyleyeyim. Ben 5 sene ne oluyor diye korkuyordum. Hepiniz aynı durumdasınız. Yapmanız gereken şu: Öncelikle kendinizi sağlam tutmaya çalışın. Geçer bugünler. Ben zorlukların farkındayım. Benim dershanem vardı o zaman dershaneyi kapattık. Para yok, maaş yok. O zaman partinin de il başkanıyım. Sekreter kız geldi maaşımı alacağım dedi. Yönetimin yarısı ölmüş yarısı taşınmış. Cebimde 300 lira vardı. 250’sini sekreter kıza verdik. Biz bunu gündeme getireceğiz. Hiç kuşkunuz olmasın” diye konuştu.
Kaynak: TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI