Sabancı Holding bünyesinde yer alan EnerjiSa'nın Aydın’ın Germencik ve İzmir’in Tire ilçeleri sınırlarında yapmak istediği Dampınar RES ve Mobil Kırma Eleme Tesisi Projesi, Tire Belediyesi ve bölgede halkı tarafından açılan davada Aydın 1'inci İdare Mahkemesi tarafından yargıya taşınmıştı.
Yerel mahkeme projenin bölge üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED kararını iptal etmişti. Mahkeme kararında projedeki direklerden birinin tarım arazisi üzerinde kaldığına, direkler arasındaki ulaşım yollarının incir ve zeytin bahçeleri içerisinden geçecek şekilde planlandığına, tesisin güney sınırında dikili tarım arazilerinin olduğuna, ağaçlardan verim alınabilmesi için ihtiyaç duyulan başta arı olmak üzere böcek popülasyonuna yüksek hızla dönen kanatların önemli ölçüde zarar vereceğine dikkat çekildi. Kararda, RES faaliyetinin neden olacağı habitat kayıplarının ve habitat parçalanmasının nasıl telafi edileceğinin projede yer almadığı vurgulanmıştı.
DANIŞTAY’A TAŞINDI
Karar şirket tarafından yargıya taşındı ancak bilirkişi raporuna rağmen Danıştay'dan döndü. Danıştay 4. Dairesi 'ÇED olumlu’ kararını hukuka uygun bularak yerel mahkemenin kararını bozdu. Karar üçe iki oy çokluğu ile alındı.
EN AZ 2 BİN AĞAÇ KESİLECEK
Karar sonrası şirket harekete geçti. ÇED sahasına iş makineleri ve kamyonlarını sokan şirket çalışmalarına başladı. İlk olarak şalt merkezinin inşa edileceği alanda kazma vuruldu. Proje dosyasında yer alan bilgilere göre türbin ve inşa edilecek yollar için en az 2 bin ağaç katledilecek.
PROJE ORMAN, MERA VE TARIM ALANINDA
Proje tanıtım dosyasına göre Dampınar RES için 11 türbin dikilmesi planlanıyordu. Kapıkaya Devlet Ormanı ile Kartal Devlet Ormanı sınırları içerisinde kurulması planlanan RES projesi 1/100 bin Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli ve İzmir Manisa İlleri Çevre Düzeni Planında orman, mera ve tarım alanı statüsünde yer alıyor. Proje alanın etrafında tarlalar, incir ve zeytin bahçeleri bulunuyor.
KORUMA ALTINDAKİ CANLILAR VE ENDEMİK BİTKİ TÜRLERİNİN YAŞAM ALANI
Proje alanında 14 endemik bitki, Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşmesi’ne ve Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne göre koruma altında olan canlılar yer alıyor. 10 türbin ise içme-kullanma suyu temini amaçlı olarak işletilmekte olan Neşetiye Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı sınırları içerisinde kalıyor.
ÇED SAHASI SİT ALANINDA
Proje sahası için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla acele kamulaştırma kararı verilmişti. ÇED sahasında arkeolojik eserler de bulunuyor. Şalt sahasına 110 metre mesafede tescili yapılmış olan birinci derece ve üçüncü derece arkeolojik SİT alanı bulunuyor.