Reklam

İzmir Spor Zirvesi'nde Vali Elban'dan 'ahlak' vurgusu

İzmir Spor Zirvesi 2024 İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası iş birliğiyle sporcular, teknik direktörler ve spor dünyasının önemli isimlerinin katılımıyla başladı. İzmir Valisi Süleyman Elban zirvede yaptığı konuşmasında, 'ahlak' vurgusu yaptı.

İzmir Spor Zirvesi'nde Vali Elban'dan 'ahlak' vurgusu

İzmir Spor Zirvesi 2024 İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası iş birliğiyle sporcular, teknik direktörler ve spor dünyasının önemli isimlerinin katılımıyla başladı. İzmir Valisi Süleyman Elban zirvede yaptığı konuşmasında, 'ahlak' vurgusu yaptı.

İzmir Spor Zirvesi'nde Vali Elban'dan 'ahlak' vurgusu
08 Ekim 2024 - 14:26

Vali Elban açıklamasında, "Spor ahlakının oturması gerekiyor. Aziz Atatürk'ün 'ahlak' vurgusu önemli. Spor kültürünün tüm insanlara yerleştirilmesi gerekiyor. Bugün ilgi ile takip ediyoruz neredeyse bazı sporcular yarı robot haline geldi. Fiziki gelişimini tamamladığı insanların bile hala uzatıldığı bilimsel yöntemleri düşündüğümüzde artık sporda ahlak ve kültürün yanında bilimsel yöntemleri de kullanmalıyız. Gerek takım gerekse bireyselde güzel başarılar var ancak istikrar konusunda sıkıntımız var. Sürdürülebilirlik konusu çok önemli. Spor zirvesinde artık konunun uzmanlarının bilimselliği, ahlakı, kültürü uzun uzun konuşması ve gündem yapması gerekiyor" dedi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası iş birliğiyle sporcular, teknik direktörler ve spor dünyasının önemli isimlerinin katılımıyla ‘İzmir Spor Zirvesi 2024' açıldı.  

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışa İzmir Valisi Süleyman Elban, Önceki Dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir İş Dünyası, siyasi parti temsilcileri katılım sağladı. 


VALİ ELBAN'DAN 'AHLAK' VURGUSU 

Spor kültürü ve ahlakına değinerek sözlerine başlayan İzmir Valisi Süleyman Elban, "Sözü konunun uzmanlarına bırakmak istiyorum. Uzun yılar sporla ilgili konuşulduğunda her sözü eline alan 'tesisleşmek lazım, altyapı yaPmak lazım, sporla ilgili nasıl gelişeceğiz' diye konuşulduğunda gündeme gelirdi. Son yıllarda Anadolu kırsalına bile sahalar yapıyoruz. Altyapı konusunda eksiğimiz kalmadı. Altyapı ile başarı gelecekti ancak henüz daha ulaşamadık. Demek ki artık başka gündemleri konuşmamız gerekiyor. Spor ahlakının oturması gerekiyor. Aziz Atatürk'ün 'ahlak' vurgusu önemli. Spor kültürünün tüm insanlara yerleştirilmesi gerekiyor. Bugün ilgi ile takip ediyoruz neredeyse bazı sporcular yarı robot haline geldi. Fiziki gelişimini tamamladığı insanların bile hala uzatıldığı bilimsel yöntemleri düşündüğümüzde artık sporda ahlak ve kültürün yanında bilimsel yöntemleri de kullanmalıyız. Gerek takım gerekse bireyselde güzel başarılar var ancak istikrar konusunda sıkıntımız var. Sürdürülebilirlik konusu çok önemli. Spor zirvesinde artık konunun uzmanlarının bilimselliği, ahlakı, kültürü uzun uzun konuşması ve gündem yapması gerekiyor. Derinlemesine bu konuların işlenmesi gerekiyor. Doğru bir şehirdeyiz. Spor kültürünün olduğu İzmir'deyiz. Bu zirve zemin oluştursun. Bu zirvenin spor kültürüne katkılar vermesini diliyorum" ifadelerine yer verdi. 


MARKA KULÜPLER 

İzmir'in spor kulüplerinin Türk Sporunda marka olduğuna dikkat çekerek sözlerine başlayan Önceki Dönem Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, "İzmir özel bir şehir. Sadece spor alanında değil her alanda marka bir şehir. Ama İzmir’in özellikle kendisi ya da Ege için değil Türkiye içi önemli bir spor markası olduğunu hepimiz biliyoruz. İzmir’den yetişen gençler sadece futbolda değil atletizmden jimnastiğe jimnastikten yüzmeye, judoya tekvandoya her alanda spor kimliğinin inşasında çok büyük katkıları var. Ülkemizin bu anlamdaki sportif gelişimizde İzmirli sporcularının önemli etkileri var. İzmir’in spor kulüpleri, yetiştirdiği sporcular sadece İzmir’in değil Türk sporumuzun da marka değerini büyütüyor. Bugün hep birlikte Türkiye’nin spor geleceğine yön verme, İzmir’imizin spor yarınlarını güçlendirme noktasında bir araya geldik. Ve tabii ki Türkiye’nin spor kültürünü güçlendirmek ve derin, güçlü bir şekilde yarınlara taşımak amacıyla birlikte sorumluluk üstlendik. Bu sadece bir etkinlik değil ayrıca spor dünyasında nasıl bir geleceği hedeflediğimiz, vizyonu paylaştığımızın göstergesidir" ifadelerini kullandı. 


TESİSLER BAŞARININ BAŞLANGICI 

Tesisleşmenin önemine değinen Mehmet Kasapoğlu, "Profesyonel sporcunuzu ihtiyacı olan her alanda destekleyecek ve onu spordan soğutabilecek etkenlere karşı koruyucu gücünüz olmalı. Tüm bu basamakları tırmandığımızda başarının yakalanmaması içten değil. Tesis bu işin başlangıcıdır, tesisiniz olacak ki insanlar gelip imkanları değerlendirecek, üstüne rasyonel bir sistem inşa edeceksiniz. Tesisleşme noktasında 90’larda İspanya’nın 2000’lerde Avusturalya’nın tesis hamlelerinden bahsedilmiştir. Onların bu tesisler ile sportif başarıyı yakaladıkları spor literatüründe konuşulur. Ama Türkiye’nin 22 yıldaki süreçteki spor devrimi de apayrı bir çalışma konusudur. Bu vesile ile İzmir ve Türkiye’de spor devriminin, tesisleşme hamlesinin var olduğunu vurgulamak istiyorum. Cumhurbaşkanımızın sporun içinden gelen ve sporu, sporcuyu seven vizyonu ve ilgisi bu anlamdaki devrimin en önemli kilometre taşlarıdır. Sporda tesisleşme başta olmak üzere yürüyüşümüz devam edecek. İzmir bir geçmişiyle de potansiyeliyle de spor şehridir. O nedenle İzmir’e olan hayallerimiz hiçbir zaman hız kesmedi ve devam edecek. İzmir’e dünyanın en güzel statlarını inşa ettik, Göztepe ve Alsancak. Sadece statlar değil İzmir’in 30 ilçesine semt sahaları, salonlar, atletizm pistleri, voleyboluyla, havuzları yoluna devam ediyor. Her zaman elimizi taşın altına koyduk, bundan sonra da hep birlikte yürümeye kararlıyız" ifadelerine yer verdi. 


YÜZME BİLMEYEN KALMASIN SEFERBERLİĞİ 

Yüzme için 2 yeni tesisin kazandırıldığına dikkat çeken Kasapoğlu, "Yüzmede bir parantez açacağım, iki yeni tesisimiz var. Biri Halkapınar’da olimpik, Türkiye’nin en modern havuzunu inşa ettik. 3 ay içinde de açacağız. Yine Alsancak’ta biri yarı biri olimpik yüzme havuzu yüzde 30’lar seviyesinde. İnanıyorum ki İzmir’de yüzmedeki başarımızı, heyecanımızı ve erişilebilirliği yok yükseklere taşıyacağız. Bununla birlikte hükümet olarak ‘Yüzme bilmeyen kalmasın’ seferberliğine çok önem veriyoruz. İlçelerde ve illerdeki havuzlarımızla bu çalışmaya da İzmir’de farklı bir kulvarda devam edeceğiz. Tüm eserler bizim için iftihar kaynağı. Her geçen gün toplumumuzu daha müreffeh kırmak için çabalarımız devam edecek. Bu çerçevede olimpiyat hazırlık merkezlerinden sporcu hazırlık merkezlerine milli sporcu bursundan yetenek taramasına kadar her bir talebenin spor branşı öğrenmeden mezun olmamasına kadar birçok projemiz var oldu ve var olmaya devam edecek" ifadelerine yer verdi. 


AMATÖRLERE DESTEK 

Amatör spor kulüplerine verilen desteklere ilişkin açıklamalarda bulunan Kasapoğlu, "Türk sporunun bel kemiği amatörlerinin her zaman yanındayız. Ve Amatör Spor kulüpleri Haftasını gönünden kutluyorum. Kadın odaklı spor ve sporlara erişimi, sporda varlığı toplum için önemli bir gösterge. Bu anlamda topluma spor alışkanlığı noktasında ivme kazandıran önemli bir hamle. Bu noktadaki kararlılığımızı en güçlü şekilde ortaya koymaya devam edeceğiz. Yüzlerce çalışma ve dinamik bir hayat süreciyle gereken yeni çalışmalar… Burada önemli bir birliktelik ve var burada büyük bir paydaş birlikteliği var. Bunun sürdürülebilirliği çok kıymetli. Her zaman yanınızda olduğumuzu belirtmek istiyorum" dedi. 


ÖZGENER'DEN İŞBİRLİĞİ VURGUSU 

İzmir Spor Zirvesi'nin yıllar ilerledikçe bir Vizyon buluşması olmasını sağlamayı amaçladıklarını dile getiren İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, "Genç ve dinamik nüfusumuzun nasıl yönlendirileceği, onların doğru bir şekilde spor sahalarına taşınması konusunda neler yapabileceğimizi hep birlikte ortaya çıkaracağız. Doğru spor yönetiminin, yıllarca sahalarımızda, salonlarımızda en iyi şekilde mücadele eden sporcularımızı ve teknik ekiplerimizi can kulağıyla dinlediğimizde ortaya çıkacağını düşünenlerdenim.  Türkiye’de sporun yaşadığı belirli sorunların, sadece günlük skorlara bağlı olarak sporcularımız ve teknik ekiplere yüklenmesini doğru bulmuyorum. Sahada alınan bazı başarısız sonuçlar, kelimenin de doğru bir şekilde aktardığı gibi sadece sonuç. Nedenlerini doğru irdelemediğimiz sürece, spor yöneticilerinin de payını doğru tespit edip, bu konuda gerekli önlemleri almadığımız sürece, istediğimiz ve beklediğimiz başarılara ulaşmamız giderek daha da zorlaşacak. Sebep sonuç ilişkilerini doğru kurmak, spor yönetimi ve tüm ilişkili bilimlerle işbirliği yapmamız gerektiğine inanıyorum" dedi. 


SADECE SPORTİF BAŞARILAR DEĞİL! 

Toplumları birleştiren ve sosyal kalkınmayı hızlandıran en önde gelen değerlerin başında sporun geldiğine dikkat çeken Özgener, "Bu bağlamda, “İzmir Spor Zirvesi”, sporu sadece sportif başarılarla değil, toplumsal dönüşümle birlikte ele almamızı sağlayacak bir platform olacak. Bu zirve boyunca, kendi alanlarında uzmanlaşmış ve ülkemize büyük başarılar yaşatmış spor profesyonellerinden dinleyeceğimiz görüşler ve öneriler, ülkemiz sporunun geleceğini şekillendirmemize yardımcı olacak. Özellikle genç sporcularımızın nasıl daha fazla desteklenebileceği, sporda fırsat eşitliğinin nasıl sağlanacağı ve sporun tabana yayılmasında hangi stratejilerin izlenmesi gerektiği gibi önemli konuları ele alacağız. Son dönemde ülkemizde sporun gelişimi ve yaygınlaşması adına yapılan tesisleşme yatırımları, gençlerimizin ve sporcularımızın daha modern, donanımlı ve uluslararası standartlara uygun alanlarda spor yapmalarını sağlıyor. Bu yatırımlar sayesinde ev sahipliği yaptığımız organizasyonlar Türkiye'nin uluslararası alanda ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Son olarak, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası organizasyonun İtalya ile birlikte ülkemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilmesine karar verildi" ifadelerine yer verdi. 


ALTIN DEĞER İZMİR... 

Özgener açıklamasının devamında, "Bu organizasyon, bugüne kadar Türkiye’de yapılmış en büyük sportif etkinlik olacak. Bu önemli gelişme vesilesiyle ülkemiz adına büyük bir mutluluk duyarken, ev sahibi kentler arasına İzmir’in de olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum.  Ülkemiz ilk kez bir Avrupa şampiyonasına ev sahipliği yaparken, gerek tarihi ve kültürel mirası, gerek Ege ve Akdeniz coğrafyasının buluşma noktası olması,  gerek ise sadece yurt içi değil yurt dışına da uzanan lojistik ağıyla İzmir’in “altın” değeri taşıdığına inanıyorum. Bugün bizleri bir araya getiren bu zirvenin böyle bir gelişmeye zemin yaratması en büyük temennimiz.  Elbette sporun gelişiminde sadece devlet politikalarının değil, aynı zamanda özel sektörün, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve spor kulüplerinin de önemli bir rol oynadığını unutmamalıyız. Spor ekosistemi, tüm bu paydaşların uyum ve dayanışma içinde çalışmasıyla büyür ve güçlenir" diye konuştu.