Karşıyaka Belediyesi, daha önce Bostanlı ve Atakent mahallelerinde başlattığı “Ambalaj Atıklarının Kaynağından Ayrı Toplanması” uygulamasını ilçe geneline yayıyor. Dünya Çevre Günü dolayısıyla sosyal medya üzerinden canlı yayın yapan Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Saadet Çağlın ile Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Aylin Eroğlu, bu ay sonuna kadar 4 mahallenin daha sisteme dahil edileceğini söyledi.
17 BİN KONUT İLE BAŞLADI
İki mahalledeki 17 bin konut ile iş yerlerinde sürdürülen ve yıl sonuna kadar tüm ilçeye yayılması hedeflenen uygulama hakkında bilgi veren Müdür Aylin Eroğlu, “Vatandaşlarımızı tek tek ziyaret ederek mavi poşetler ve bilgilendirme broşürleri dağıttık. Kağıt-karton, plastik, metal, cam ve kompozit atıklarını (süt, çerez ambalajları vb.) bu poşetlerde biriktirmelerini istedik. Haftada iki gün belirli saatlerde bu mahallelerdeki apartman ve iş yeri önlerine bırakılan mavi poşetleri toplayarak geri dönüşüme gönderiyoruz. Vatandaşlarımıza tekrar mavi poşetler dağıtarak uygulamanın sürekliliğini sağlıyoruz. Pandemi süreci nedeniyle uygulamayı istediğimiz hızda ilerletemedik ancak bu ay itibariyle çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz. Haziran sonuna kadar 4 mahallemizde daha “Ambalaj Atıklarının Kaynağından Ayrı Toplanması” uygulamasını başlatacağız. Yıl sonuna kadar tüm ilçe genelinde atıkları kaynağında ayrı toplama işlemlerini gerçekleştirebilmeyi hedefliyoruz. Ayrıca yakın zamanda pazar yerlerine de atıklar için ayrı ayrı konteynerler koyacağız. Atıkların ayrı toplanması için apartmanlar, site yöneticileri ve muhtarlarla görüşmeler yapıyor, tüm Karşıyakalılar’dan bu konuda bizimle iş birliği yapmalarını bekliyoruz” dedi.
“AMBALAJ ATIKLARI TOPRAĞA GÖMÜLMEMELİ”
Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Saadet Çağlın da atık yönetimi konusunda Karşıyaka’da uzun zamandır ciddi çalışmalar yapıldığını belirterek, önümüzdeki süreç için hedeflerinin halkın da sağlıklı şekilde sürece katılımını sağlamak olduğunu ifade etti. Çağlın “Sıfır atık aslında bir yaklaşım. Atık oluşturmamak mümkün değilse de en az atık oluşumunu sağlamalı, israfı önlemeliyiz. Ürettiğimiz atıkları da geri dönüşüme kazandırmamız gerekiyor. Atıklarımızın en az yüzde 20’si kağıt ve cam gibi değerlendirilebilir atık. Bu atıklar ayrı toplanmadığı sürece çöplerle birlikte toprağın altına gömülüyor. Bunları değerlendirme, hem çevremizi koruma hem de ekonomiye katma değer olarak döndürme şansımız var. Karşıyaka Belediyesi olarak bu alanda ciddi bir hamle içerisindeyiz. Halkımızın da yardımını istiyoruz. Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay’ın da çok önemsediği çevre yönetimi ve iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarımız yoğun şekilde devam edecek” diye konuştu.
İKİNCİ GÜNEŞ TARLASI GELİYOR
Karşıyaka Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Aylin Eroğlu, söyleşide ayrıca İzmir’de bir ilk olan Sıfır Atık Belgesi’nin alınmasını sağlayan çalışmaları; atık yağ, pil, cam, ilaç, tekstil ve elektronik atıkları toplama hizmetleri, ilaçlama ve dezenfeksiyon çalışmaları gibi konularda bilgiler verdi. Yenilebilir enerji kaynaklarının önemine de dikkat çeken Eroğlu, Karşıyaka Belediyesi’nin hayata geçirdiği ikinci Güneş Tarlası projesi için imalat montaj işlemlerinin devam ettiğini söyledi.