Reklam

Salih Erkek sordu, Başkan Mutlu cevapladı: "Adil ve Eşitlikçi Bir Konak İçin Çalışıyoruz"

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, göreve geldiği ilk 6 ayda hayata geçirilen projeler, Konak’ın geleceği ve çözüm bekleyen sorunlar üzerine Gazetem İzmir İnternet Haber Portalı, Gazetem İzmir TV ve Erkekçe TV İmtiyaz Sahibi Salih Erkek'e verdiği röportajda önemli açıklamalarda bulundu.

Salih Erkek sordu, Başkan Mutlu cevapladı: "Adil ve Eşitlikçi Bir Konak İçin Çalışıyoruz"

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, göreve geldiği ilk 6 ayda hayata geçirilen projeler, Konak’ın geleceği ve çözüm bekleyen sorunlar üzerine Gazetem İzmir İnternet Haber Portalı, Gazetem İzmir TV ve Erkekçe TV İmtiyaz Sahibi Salih Erkek'e verdiği röportajda önemli açıklamalarda bulundu.

Salih Erkek sordu, Başkan Mutlu cevapladı:
16 Ekim 2024 - 12:30

Gazetem İzmir / Burak Solak - Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Gazetem İzmir İnternet Haber Portalı, Gazetem İzmir TV ve Erkekçe TV İmtiyaz Sahibi Salih Erkek'e verdiği röportajda göreve geldiği ilk 6 ayda hayata geçirdiği projelerden bahsederek, Konak’ı adil ve eşitlikçi bir kent haline getirmek için yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Seçim vaatleri arasında yer alan üç önemli hizmeti hızla başlattıklarını ifade eden Mutlu, "Psikososyal Destek Merkezi, İş'te Konak Personel İstihdam Ofisi ve Mutluluk Kahvesi’ni hayata geçirdik. Bu hizmetler, hem sağlık hem de ekonomik ve sosyal destek sağlıyor," diye konuştu.


Başkan Mutlu, Konak'ın her yaş grubundan sakinlerine yönelik spor faaliyetleri düzenlediklerini ve ücretsiz sağlık taramalarını yaygınlaştırdıklarını da belirtti. Ayrıca, temizlik seferberliğinden kaçak moloz dökümüne kadar birçok soruna çözüm odaklı yaklaştıklarını vurguladı.

Sağlıksız Yapılaşma ve Kentsel Dönüşüm

Mutlu, Konak ilçesinin en büyük sorunları arasında sağlıksız yapılaşma ve kırılgan yapı stokunun olduğunu belirterek, kentsel dönüşüm projelerinin hızla sürdüğünü açıkladı. Özellikle Cemil Tugay ile birlikte göz önünde bir dönüşüm bölgesinde çalışmaların başladığını söyledi. "Konak’ın yeni ve modern bir çehreye kavuşması için çalışıyoruz," dedi.

Sosyal Yardımlar ve Destek Projeleri

Sosyal belediyecilik anlayışıyla yoksulluğa karşı mücadele ettiklerini belirten Mutlu, İkinci El Eşya Hattı ve Engelsiz Servis gibi projelerle dayanışmayı güçlendirdiklerini anlattı. "Hasta Nakil Ambulansı hizmetimiz ve Hoş Geldin Bebek çantalarımızla hemşehrilerimizin her anında yanlarındayız," dedi.

Çevre Dostu Projeler

Çevre konusunda attıkları adımlardan da bahseden Başkan Mutlu, sıfır atık ve geri dönüşüm projeleri kapsamında İklim Zirvesi'ne ev sahipliği yaptıklarını ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.


Kültür ve Sanat Projeleri

Mutlu, Konak’ı kültür ve sanatın merkezi yapma yolunda birçok projeyi hayata geçirdiklerini anlattı. Özellikle çocuklar için sokak oyunları ve sanat etkinlikleri düzenlediklerini, Darağaç Kolektifi ile ortak projelere imza attıklarını vurguladı.

İşte konu hakkında yapılan röportaj:

Salih Erkek: Göreve geldiğinizden bu yana geçen 6 ayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Hangi projeleri hayata geçirdiniz?

Nilüfer Çınarlı Mutlu: “Adil Kent, Eşit Yurttaşlık” söylemimizi görevde olduğumuz ilk altı ayda her adımımızda hatırlayarak hizmet üretmeye gayret ettik. Temel insan haklarına, insanca yaşama hakkına herkesin eşit olarak ulaşabildiği bir kent için Konaklı komşularımızın dünyaya gözlerini açtıkları andan itibaren yanında olduğumuz, kimsenin kendisini yalnız veya öteki hissetmediği bir Konak oluşturmak için her anımızı çalışarak, projeler üreterek geçiriyoruz. Seçim döneminde vaat olarak duyurduğumuz 3 önemli hizmetin kurdelesini göreve gelir gelmez hızla kesmeyi başardık. Bu kapsamda sağlıkla ilgili çalışmaların ilk adımı olarak değerlendirdiğimiz psikoterapi ve sosyal destek amaçlı Psikososyal Destek Merkezi’ni hizmete açtık. Merkezimizden her gün çok sayıda Konaklı komşumuz ücretsiz olarak faydalanıyor. Hemen ardından, işverenle iş arayanları buluşturan bir istihdam köprüsü kuran İş’te Konak Personel İstihdam Ofisi’nin açılışını gerçekleştirdik. Temmuz ayında hizmete giren ofisimiz aracılığıyla şimdiye kadar 300 vatandaşımız iş sahibi oldu. Bir sonraki açılışımız ise Kemeraltı Abacıoğlu Han’daki yerimizde hizmet veren Mutluluk Kahvesi oldu. Ekonomik menüleriyle özellikle emeklilere can suyu olan Mutluluk Kahvemiz, sosyal yaşamlarına renk kattı. İkinci şubesini Yağhaneler’de açtığımız Mutluluk Kahvelerimizin sayısını arttırmak için hazırlıklarımız devam ediyor.


“Haydi Herkes Spora” etkinliğimizle her yaştan komşumuzu yaz ayı boyunca açık havada sporla buluşturduk. Nisan ayından bu yana 6 bin 500 komşumuza spor aktivitelerimiz ve spor kurslarımızdan faydalanma imkanı sunduk. Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında açık havada spor etkinliği düzenlediğimiz parkların yanı sıra semt merkezlerimizde de ücretsiz sağlık taramaları başlattık. Ayrıca “Erken Teşhis Hayat Kurtarır” mottosundan hareketle muhtarlarımız aracılığıyla meme, rahim ağzı, ve kalın bağırsak kanseri taraması yaptırmak isteyen kadınları ücretsiz servislerimizle KETEM’e taşımaya başladık. Basmane’den başlayarak tüm Konak’a yayılan bir temizlik seferberliği başlattık. “Daha temiz bir Konak” hedefiyle araç filomuzu güçlendirmek için yeni araç alımı gerçekleştirdik. Yakın zamanda filomuza katılacak olan temizlik araçlarımız ve çöp konteynerlerimizle vatandaşlarımıza daha kaliteli hizmet sunmak için çalışacağız. Kaçak moloz dökümünün önüne geçebilmek için en sık döküm yapılan alanlara kamera sistemi yerleştirdik. Mahallelerimizde can ve mal güvenliğini tehlikeye atan 21 metruk binanın yıkımını gerçekleştirdik. “Yaya dostu bir Konak” hedefiyle kaldırım işgallerinin önüne geçebilmek için etkin bir mücadele başlattık ve yüzde 60 oranında işgallerin önüne geçtik.


Konak’ın 111 mahallesinin eşit ve adil hizmet alması için canla başla çalışmaya devam ediyoruz. Bu hedef doğrultusunda mahallelerimizi her gün adım adım geziyor, komşularımızı can kulağıyla dinliyor, taleplerine hızlı ve kalıcı çözümler üretiyoruz. Her türlü eşitsizlik karşısında komşularımızın kendini öteki hissetmemesi için hizmet üretiyoruz. Konak’ımız, bu dönemde devam edecek yatırımlarımız, proje ve çalışmalarımızla sadece İzmir’i geleceğe taşımakla kalmayacak ülkemizin de en yaşanılabilir yerlerinden biri olmayı sürdürecek. Konak’ı kültürel ve çevresel değerlerine sahip çıkarak yaşanılabilir, sürdürülebilir marka bir kent haline getireceğiz. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz projeler, bundan sonra da artan bir ivmeyle devam edecek.


Salih Erkek: Konak ilçesinin en büyük sorunları nelerdir? Bu sorunların çözümü için ne tür adımlar atmayı planlıyorsunuz?

Nilüfer Çınarlı Mutlu: İzmir’in kalbi Konak’ımızın öncelikle sorununun sağlıksız yapılaşma ve kırılgan yapı stoku olduğunu gerçeğinden hareketle kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Bu amaç doğrultusunda imar uygulama planı bulunan alanların parselasyon planlarını bitirme gayretiyle içerisindeyiz. Yapı stoku bakımından yaşlı bir kent olan Konak’ı yeni ve modern bir çehreye kavuşturacak, komşularımızın en temel hakkı olan barınma hakkını onlara teslim edeceğiz. Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay’la yaptığımız görüşmede özellikle göz önünde bir dönüşüm bölgesinin inşaatını birlikte yapmayı teklif ettim ve kendisi de buna çok sıcak baktı. Artık bu kentte dönüşümün başlatılması ve bir moral olması gerekiyor.


Salih Erkek: Sosyal yardımlar ve destek programları konusunda belediye olarak ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? İhtiyaç sahibi vatandaşlar için yeni projeleriniz var mı?

Nilüfer Çınarlı Mutlu: Her geçen gün daha da derinleşen yoksulluk karşısında sosyal belediyecilik anlayışımızla ve dayanışma ruhuyla daha adil, daha eşit bir Konak için çalışıyoruz. İkinci El Eşya Hattı ile Konaklılar arasındaki dayanışma bağını güçlendirdik. Ev eşyasını değiştiren ya da yenileyen Konaklılar, kullanılabilir durumda olan ev eşyalarını belediyemiz aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Engelli bireylerin sağlık kuruluşlarına ulaşımını ücretsiz sağlayan Engelsiz Servis hizmetimizi Sağlık İşleri Müdürlüğüne bağlanarak daha efektif hizmet vermesini sağladık. Hasta Nakil Ambulansı hizmetimiz ile kendi imkânlarıyla hastaneye gidemeyen Konaklıların yüzünü güldürmeye devam ediyoruz. Uzman doktor ve sağlık personellerinin eşliğinde titizlikle evinden alınan hastalar, sağlık kontrolleri için randevu aldıkları hastaneye götürülüyor. Tedavi sonrasında ise tekrar ambulansla evine bırakılıyor. Hayata gözlerini Konak’ta açan en küçük komşularımıza da ilk hediyelerini “Hoş Geldin Bebek” çantalarımızla biz veriyoruz. Evlilik hazırlığı yapan dar gelirli çiftlere destek olmak amacıyla yaz başında ücretsiz gelinlik hizmeti başlattık. Konak’ta ikamet eden ihtiyaç sahibi çiftler bağışlarla büyüyen Giysi Market’imizden birbirinden şık, yepyeni gelinlikleri ücretsiz olarak kiralayabiliyor. Engelli komşularımız için sosyolog ve psikolog eşliğinde seferberlik başlattık. Evlerinde ziyaret ettiğimiz engelli bireyler ve ailelerinin taleplerini yerinde dinleyerek ihtiyaçları doğrultusunda destek olmaya başladık. Bedensel engelli komşularımıza tekerlekli ve akülü sandalye desteğimizi artan bir ivmeyle devam ettirdik. 200 çocuğumuzun sünnet işlemlerini gerçekleştirerek, Çınarlı Rekreasyon Alanımızda unutamayacakları bir şölen düzenledik. Dayanışma ile bu zor dönemlerin altından kalkacağımıza ve sosyal belediyecilik örneği göstereceğimize inanıyorum. Mazeret üretmeden hizmet üretmeye çalışıyoruz.


Salih Erkek: Kültür ve sanat etkinlikleri Konak’ta önemli bir yer tutuyor. Önümüzdeki dönemde bu alanda ne tür projeler gerçekleştireceksiniz?

Nilüfer Çınarlı Mutlu: Konaklı çocukların sokaklarda özgürce oyunlar oynayabilmelerine olanak tanıyan ‘Mutlu Çocuklar Sokağı’ etkinlikleri yaz tatili boyunca farklı mahallelerde yaklaşık 5 bin çocukla buluştu. “Mutlu Çocuklar Sokağı ile sokakları oyun kültürünün yeniden canlandığı alanlara dönüştürdük. Çocuklarımızın keyifli oyunlarla sosyalleştiği ve kendi sokaklarında doyasıya oynamanın tadını çıkardığı etkinliklerimiz bir süre daha devam edecek. Dezavantajlı mahallelerimizde yaşayan kadın komşularımız için kültür gezisi projemiz var. Bunu en kısa sürede faaliyete geçireceğiz. Basmane bölgemizdeki bulunan Sanathane‘de birçok farklı dalda kültür-sanat etkinliğine ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz. Etkinlik ve gösterilerin yanı sıra çeşitli sanat kurslarıyla da İzmirlilere hizmet vereceğiz. Darağaç Kolektifi Derneği’yle birlikte hazırladığımız ‘Darağaç Fermantasyon’ Projesi, ‘Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’ndan hibe alan 10 proje arasına girdi. Bir yıl sürecek projeye gelen hibe ile Konak’ın Umurbey Mahallesi’nde gerçekleştirilecek sanatsal üretime önemli bir destek sağlanmış olacak. Konak Modern de “Darağaç Fermantasyon” sergisiyle interdisipliner üretimlere ev sahipliği yapacak. Hem merkez hem de merkezin konumlandığı sokak yeni mezun sanatçı ve tasarımcıları önceleyen etkinlere sahne olacak. Konak’ı yeniden kültür ve sanatın merkezi yapma yolundaki gayretlerimiz devam edecek.


Salih Erkek: Çevre dostu projeler konusunda belediyenin hedefleri nelerdir? Sıfır atık ve geri dönüşüm gibi konulara nasıl yaklaşıyorsunuz?

Nilüfer Çınarlı Mutlu: İklim kriziyle ilgili felaketler tüm dünyanın gündeminde ve Türkiye de bu meselenin sonuçlarını en yoğun yaşayan coğrafyalardan bir tanesi. Küresel çapta günümüzün en ağır, en acil müdahale edilmesi gereken sorunu iklim krizi. Yakın geleceğimizi tehdit eden bu ağır soruna karşı önlemler almak ve kentlerimizi dirençli hale getirmek zorundayız. Geçtiğimiz aylarda ‘Farkındalık, İklim ve Çevre için Stratejik Ortaklık’ projesi kapsamında, Türkiye ile Avrupa şehirlerinden belediyeleri bir araya getiren İklim Zirvesi’ne Konak’ta ev sahipliği yaptık. Sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için çalışmalarını sürdüren Belediyemiz ev sahipliğinde, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinden gelen belediye temsilcilerinin katılımıyla “İklim Zirvesi” düzenledik. İki günlük zirveye katılan belediyeler, iklim kriziyle mücadele deneyimlerini ve iklim alanındaki iyi uygulama örneklerini sunumlar eşliğinde katılımcılarla paylaştı. Panel ve atölyelerle zengin bir program içeriği sunan zirve, yüzlerce konuğun katılımıyla yeşil bir gelecek vizyonuna katkı sağladı. İzmir’de bir ilke imza atarak parklarımızda akıllı sulama sistemlerini kullanmaya başladık. Hava durumunu gerçek zamanlı olarak takip eden, meteorolojik verilere göre kendiliğinden açılıp kapanabilen, mobil bağlantıyla tek merkezden kontrol edilebilen akıllı sulama sistemi ile hem enerji hem su tasarrufu sağlanacak. Belediyemizin de dahil olduğu Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) “Kapsayıcı Sıfır Atık Yönetimi ile Sosyal Uyumun Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında, sıfır atık modelinin yaygınlaştırılması, atık toplama için gerekli malzeme, ekipman ve araçların sağlanması, atık toplayıcılarının yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi çalışmalarının hayata geçirilmesi planlanmaktadır.


Salih Erkek: Konak’ta Kadifekale, Agora, İzmir’in tarihi ve turistik bir merkezi. Turizmi canlandırmak için ne gibi projeleriniz var? Konak’ı ziyaretçilere nasıl daha cazip hale getirmeyi planlıyorsunuz?

Nilüfer Çınarlı Mutlu: Bir kenti sevmek için tanımak, tanımak için sokaklarını adımlamak en güzel yol. Konak’ımız, Kale’sinden denize kadar köklü tarihi ve eşsiz kültür mirasıyla İzmir’in kalbi. İstiyoruz ki Konak’ta yaşayan komşularımız yaşadıkları kenti tarihi, kültürel boyutuyla da tanısın, Konak’a gelen misafirlerimiz kentimizin eşsiz yönlerini görsün. Kadifekale’den Basmane’ye adım adım tarih yolculuğuna çıkaran Konak Tarih Gezileri düzenliyoruz. Ücretsiz gezilere komşularımız, belediyenin Kent Tarihi biriminden randevu alarak katılım sağlıyor. Nisan ayından bu yana 562 vatandaşımızı tarih gezilerinde ağırladık. Ayrıca yakın zamanda belediyemiz bünyesinde bir Turizm Müdürlüğü kurmayı planlıyoruz.


Salih Erkek: Kadınların belediye projelerine katılımını artırmak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki yaklaşımlarınız nelerdir?

Nilüfer Çınarlı Mutlu: Kadın politikalarında özellikle bu beş yılda bir fark yaratmak istiyorum. Hem kadın belediye başkanı olduğum için hem de dünya görüşüm nedeniyle toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan bir anlayışla hareket ediyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışını rehber kabul ettik diyebilirim. Cinsiyet eşitliğinin sağlanması noktasında ‘Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi tarafından hazırlanan Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı’nı geçtiğimiz günlerde imzaladık ve Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın hazırlanması için ilk adımı attık. Kadınların üzerindeki bakım yükünü azaltabilmek amacıyla ilçemize iki yeni oyun evi kazandırdık. 3-5 yaş arası çocuklarımıza eğitimde fırsat eşitliği sunduğumuz Mutlu Çocuklar Oyun Evlerimizin sayısını 11’e yükselttik. Tamamen ücretsiz olan bu oyun evlerimizde çocuklarımıza öğle yemeği imkanı da sağlıyoruz.

Salih Erkek: Konak’ın yeşil alan ihtiyacı konusunda ne tür projeler geliştirmeyi düşünüyorsunuz? Yeni parklar ve rekreasyon alanları için planlarınız var mı?

Nilüfer Çınarlı Mutlu: Komşularımızın daha sağlıklı ve konforlu bir çevrede vakit geçirebilmesini sağlamak amacıyla bir yandan eskiyen parklarımızı yeniliyor bir yandan da ilçemize yeni parklar kazandırmak ve atıl duran alanları yeşillendirmek için çalışıyoruz. Ulubatlı Mahallesi’nde yaklaşık 1000 m² yeni ağaçlandırma alanı oluşturduk. Son 6 ayda ilçemiz genelinde toplam 920 adet mevsimlik çiçek, 8 bin 248 adet çalı ve 179 adet ağaç dikimi gerçekleştirdik. Büyükşehir bünyesindeki M. Yüce Sonkurt Parkı’nın belediyemize tahsisini sağlayarak ilçemize yeni bir yeşil alan kazandırdık. Parkın daha aktif kullanımı için içerisinde kafelerin de yer aldığı bir proje hazırlığındayız. Cengiz Topel Mahallemizde bulunan Kanarya Parkımızın yenileme çalışmasına başladık. Kütüphane Parkımızı ve Sarmaşık Parkı’nda yeniledik, çocuklarımızın güvenle sosyalleşebileceği oyun alanları yarattık. Kocakapı Mahallemizde yeni bir çocuk oyun parkının yapımına başladık. Bu parkımıza kısa süre önce vahşice hayattan koparılan Narin’in adını vereceğiz. Boş alan olmadığı için park yapamadığımız yerlerde okul bahçelerinin uygun köşelerini değerlendiriyoruz. Lale Mahallesi’nde bulunan Leman Alptekin İlkokulu’nun bahçesinde çocuk oyun alanı oluşturduk.


Salih Erkek: Konak ilçesinde sokak hayvanlarının korunması ve bakımı konusunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Nilüfer Çınarlı Mutlu: Konak’ın diğer sakinleri sokaktaki canlarımız için de canla başla çalışıyoruz. Yerel yönetimlere düşen kısırlaştırma ile sahiplendirme çalışmalarına öncelik ve hız vermektir. Biz de bu yönde çalışmalar yürütüyoruz. Halkapınar’daki Hayvan Sağlığı Merkezimizde sokakta yaşayan can dostlarımızın bakım ve tedavisini eksiksiz gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Rutin bakımların yanı sıra duyarlı komşularımızın kucak açmasıyla onları ömürlük yuvalarına kavuşturuyoruz. Merkezimizde son 6 ayda 1278 kısırlaştırma yapılırken, 1707 kuduz aşısı ve 3013 kedi ve köpeğe paraziter tedavi uygulandı. 150 can dostumuz ise yeni yuvalarına kavuştu. İzmir Veteriner Hekimleri Odası ile başlattığımız çalışma kapsamında can dostlarımızın kısırlaştırma, rehabilitasyon ve barınma ihtiyaçları konusunda önemli adımlar attık. Hayvan Sağlığı Merkezi’mizde ilk kez kedilere diş operasyonu gerçekleştirdik. Bu yıl 5’incisini düzenlediğimiz Patilerin Festivali’nde hayvan hakları ile ilgili farkındalık yarattık ve 30 can dostumuzu sahiplendirdik.

Salih Erkek: Sayın Başkanım bizi makamınızda ağırladığınız ve cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. En kısa zamanda sizleri basın merkezimizde ağırlamak, Televizyon programımda konuk etmek isterim. Sizlere ve ekibinize gerçekleştirdiğiniz bütün projeler için teşekkür ediyorum. Bundan sonraki, Konak Halkı için yapacağınız  proje ve yenilikler içinde başarılar diliyorum. 

Nilüfer Çınarlı Mutlu: Salih Bey, ben de sizlere bu güzel röportaj için çok teşekkür ediyorum. Kapılarımız her zaman sizlere açıktır. Basın merkezinize ve televizyon programınıza da seve seve katılırım. Konak halkı için gerçekleştirdiğimiz ve planladığımız projeleri sizin aracılığınızla daha geniş kitlelere ulaştırmak bizler için büyük bir memnuniyet olacaktır. Sizlere de çalışmalarınızda başarılar diliyorum."