Reklam

Tarihi "İzmir Spor Zirvesi" başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Ticaret Odası (İZTO) iş birliğiyle düzenlenen “İzmir Spor Zirvesi” başladı. Zirvenin İzmir’in sporunu ve sporcularını zirveye taşımanın en önemli adımlarından biri olacağını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Sporumuzu da, ekonomimizi de hep birlikte ayağa kaldıracak, hep birlikte büyüteceğiz” dedi.

Tarihi "İzmir Spor Zirvesi" başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Ticaret Odası (İZTO) iş birliğiyle düzenlenen “İzmir Spor Zirvesi” başladı. Zirvenin İzmir’in sporunu ve sporcularını zirveye taşımanın en önemli adımlarından biri olacağını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Sporumuzu da, ekonomimizi de hep birlikte ayağa kaldıracak, hep birlikte büyüteceğiz” dedi.

Tarihi
08 Ekim 2024 - 15:36

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de İzmir Spor Zirvesi'nin yıllar ilerledikçe bir vizyon buluşması olmasını sağlamanın en büyük amaçları olduğunu vurguladı.


İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Ticaret Odası (İZTO) iş birliğiyle Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) düzenlenen “İzmir Spor Zirvesi” başladı. Türkiye’nin yıldız sporcuları, efsane teknik direktörleri ve spor dünyasının önemli isimlerine ev sahipliği yapan programın açılışında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, eski Gençlik ve Spor Bakanı İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Kasapoğlu ve İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban konuştu. Zirve olimpik sporculardan spor yazarlarına milli voleybolculardan Fatih Terim, Mustafa Denizli ve Şenol Güneş gibi efsane teknik direktörlere kadar çok sayıda ismi İzmir’de buluşturuyor.


“Ortak akılla birlikte planlama yapacağız”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, açılış konuşmasında “İzmir’in çok başarılı sporcuları var, İzmir’in organizasyon becerisi yüksek yöneticileri var, İzmir’in pek çok tesisi ve olanakları var. İzmir aslında tarihsel olarak her zaman bir spor kenti olmuş ve buradan gelen bir karakteristiği var. İzmir’de sporun gelişimine katkı vermek isteyen iş insanları var. Kamu kurumlarını paydaş haline getirmeye çalışan kamu yöneticilerimiz var. O zaman geriye doğru planı ortaya koymak ve kararlılıkla harekete geçmek bize görev olarak düşüyor. Her alanda olduğu gibi sporda da yerel yönetim olarak yarınlara ilişkin kalıcı işler bırakacak vizyonla hareket etmeyi öncelik olarak belirledik. Bunun için İzmir Spor Zirvesi’ne benzeyen toplantıları sürdüreceğiz. Pek çok toplantı ve çalıştayı bu çalıştayı takiben arka arkaya düzenleyeceğiz. Bu şekilde İzmir’in spor eylem planını belirleyecek eylemleri önümüze koyarak yol haritası çizeceğiz” ifadelerini kullandı


Uçan’ların, Ünder’lerin, Söyüncü’lerin yetişmesi için…

Büyükşehir Belediyesi’nin hangi ilçede hangi spor branşlarına yönelik hizmet verebileceğini gösteren spor envanterini kolayca erişebilir duruma getirdiklerini belirten Başkan Tugay, “Bu envanterden yararlanarak bir spor haritası oluşturacağız. Projelerimizi bu harita ışığında daha hızlı hayata geçireceğiz. Kamunun kaynaklarını en doğru şekilde sporun politikalarını geliştirmek için kullanacağız. Sorumluluğumuz aslında en çok sosyal adaleti sağlamak üzerine. Sporda da sosyal adaleti sağlamak için büyük çaba içinde olacağız. Ekonomik imkansızlıkların bizi sporda geride bırakmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Fırsat eşitliğini sağlayabilmek için yürütmekte olduğumuz pek çok proje var. Geçtiğimiz hafta 30 ilçemizdeki yaklaşık bin 500 okula spor malzemesi desteğinde bulunduk. Burada çok sayıda branşta çocuklarımızın eksikliğini hissedebilecekleri malzemeleri temin edip okullara ulaştırdık. Toplamda yaklaşık 22 buçuk milyon lira bedeli olan bu yardımla yüz binlerce çocuğumuza ulaşmayı amaçladık. Daha fazlasını da yapmak için çalışmaya devam ediyoruz. Amatör kulüplerimizi asla yalnız bırakmıyoruz. 6 milyon civarı spor malzemesi 15 milyon civarında nakit desteği 2 milyon lira civarında da su desteği vereceğiz. Bucaspor’umuzun, Altınordu’muzun altyapısından yetişen, Avrupa’da, milli takımlarımızda bizi gururlandıran yeni Salih Uçan’ların, Cengiz Ünder’lerin, Çağlar Söyüncü’lerin yetişmesi için elimizi taşın altına koymayı sürdüreceğiz” diye konuştu.  


“Kordon’da kutlama yapmayı hayal ediyoruz”

Başkan Tugay, “Çocuklarımızın spor dallarına elverişliliğini bilimsel bir ölçüm yaparak tespit edebilmek için ücretsiz olarak Sportif Yetenek Ölçümü yapıyoruz. Müjdesini yeni verdik, artık bu ölçümde bir spor dalına eğilimi yüzde 100 olarak saptanan çocuklarımızı İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübümüzün spor okuluna ücretsiz kaydedeceğiz. Kentimizin köklü spor kulüpleriyle de iş birliği yaparak benzer bir desteği onların da vermesini istiyoruz. Yakın zamanda buna ilişkin resmî adımları da atacağız. Ücretsiz eğitim almaya hak kazanan öğrencilerimizin okuldaki başarılarını da artırmak için desteklerimize ‘iyi not alma’ şartı da ekleyeceğiz. Son olimpiyatlarda istediğimiz sonuçları alamadık. Ama 2028 ve 2032’de bu manzarayı tersine çevirmeyi, çok daha fazla temsil edilmeyi ve İzmir’e madalya getiren sporcularımızla Kordon’da kutlama yapmayı hayal ediyoruz” dedi.


“Sporu görünür kılmak zorundayız”

İzmir’i gerçek bir spor kentine dönüştürmek için sporu görünür kılmak, spor kültürünü ve bilincini yaygınlaştırmak gerektiğini vurgulayan Tugay, sözlerine şöyle devam etti: “Spor ve sağlıklı yaşamın, kentin her yerinde hissedilmesi için gayret gösteriyoruz. Yakında, açık alanlarda spor malzemelerini ücretsiz olarak İzmirlilerle buluşturduğumuz konteynerler göreceksiniz. Vatandaşlarımız, parklarımızda, sahillerimizde bu noktalardan kimliğiyle gerekli malzemeleri alıp hemen spor alanlarına geçebilecekler. Sağlıklı Yaş Alma Merkezlerimizde, yaşlılarımızla yaptığımız egzersizleri daha fazla kişiye ulaştıracağız. Eşrefpaşa Hastanemizdeki Sporcu Sağlığı Birimimizi daha da güçlendireceğiz.” 


E-spor alanında hizmet müjdesi

Aktif bir Spor İzmir mobil uygulaması olduğunu, yapay zekadan daha fazla yararlanarak bu uygulamayı geliştireceklerini söyleyen Tugay, “Teknolojiyi sporda kullanmaya değinmişken, İzmirli gençlerimize bir müjde daha vermiş olayım. Yakında e-spor alanında da pek çok hizmetimizi size sunacağız. Doğru bir stratejiyle, uluslararası arenada daha fazla sporcuyla yer alıp daha fazla sevinç yaşayacağımıza inanıyorum. Bunu, hep birlikte başaracağız” diye konuştu.

İzmir’i bir spor kentine dönüştürmek için dünyada uygulanan ve başarıya ulaşan tüm modellerden faydalanacaklarını belirten Başkan Tugay, sözlerini şöyle tamamladı: “Farklı ülkelerdeki spor projelerini inceleyerek ülkemize ve kentimize en uygun olanları burada hayata geçireceğiz. Avrupa Birliği ile ortak projeler oluşturarak hibe modeliyle, kurumumuza olan maliyeti azaltıp kentimizin sporuna en üst faydayı getireceğiz.” 


“Vizyon buluşması olmasını sağlayacağız”

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, buluşmanın temel sebebinin sadece geçmiş başarılarla yetinmek değil, gelecekte neler başarılabileceğini planlamak ve sporun toplum üzerindeki dönüştürücü gücünü daha da derinlemesine keşfetmek olduğunu vurguladı. İzmir Spor Zirvesi'nin yıllar ilerledikçe bir vizyon buluşması olmasını sağlamanın en büyük amaçları olduğunu belirten Özgener, “Genç ve dinamik nüfusumuzun nasıl yönlendirileceği, onların doğru bir şekilde spor sahalarına taşınması konusunda neler yapabileceğimizi hep birlikte ortaya çıkaracağız. Doğru spor yönetiminin; yıllarca sahalarımızda, salonlarımızda en iyi şekilde mücadele eden sporcularımızı ve teknik ekiplerimizi can kulağıyla dinlediğimizde ortaya çıkacağını düşünenlerdenim. Türkiye’de sporun yaşadığı belirli sorunların, sadece günlük skorlara bağlı olarak sporcularımız ve teknik ekiplere yüklenmesini doğru bulmuyorum. Sahada alınan bazı başarısız sonuçlar, kelimenin de doğru bir şekilde aktardığı gibi sadece sonuç. Nedenlerini doğru irdelemediğimiz sürece, spor yöneticilerinin de payını doğru tespit edip bu konuda gerekli önlemleri almadığımız sürece, istediğimiz ve beklediğimiz başarılara ulaşmamız giderek daha da zorlaşacak. Sebep sonuç ilişkilerini doğru kurmak, spor yönetimi ve tüm ilişkili bilimlerle iş birliği yapmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.


“İzmir, ev sahibi kentler arasında olmalı”

Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı organizasyonların Türkiye'nin uluslararası alanda ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösterdiğini kaydeden Özgener, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası organizasyonun İtalya ve Türkiye ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini hatırlattı. Bu organizasyonun bugüne kadar Türkiye’de yapılmış en büyük sportif etkinlik olacağını söyleyen Özgener, şöyle devam etti: “Bu önemli gelişme vesilesiyle ülkemiz adına büyük bir mutluluk duyarken, ev sahibi kentler arasına İzmir’in de olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Ülkemiz ilk kez bir Avrupa şampiyonasına ev sahipliği yaparken, gerek tarihi ve kültürel mirası, gerek Ege ve Akdeniz coğrafyasının buluşma noktası olması, gerek ise sadece yurt içi değil yurt dışına da uzanan lojistik ağıyla İzmir’in altın değeri taşıdığına inanıyorum. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda Avrupa şampiyonası ile ilgili kararın gözden geçirilmesi için gerekli girişimleri hep beraber gerçekleştirmemiz gerektiği kanaatindeyim. Bugün bizleri bir araya getiren bu zirvenin böyle bir gelişmeye zemin yaratması en büyük temennimiz.”

Özgener, İzmir Spor Zirvesi’nin kentin spor turizmi, spor ekonomisi ve uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapma kapasitesini artırma konusunda önemli bir zemin hazırlayacağını da sözlerine ekledi.


“İzmir, önemli bir spor markası”

Önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu, “İzmir sadece spor alanında değil, her alanda marka bir şehir ama İzmir’in Türkiye için önemli bir spor markası olduğunu biliyoruz. İzmir’de yetişen gençlerin sadece futbolda değil atletizmden jimnastiğe, jimnastikten yüzmeye, judoya, tekvandoya kadar Türkiye’nin spor kimliğinin inşasında büyük katkıları var. İzmir’in spor kulüpleri, sporcuları sadece İzmir’in değil Türk sporunun marka değerini yükseltiyor. Bugün hep birlikte Türkiye’nin spor geleceğine yön verme noktasında, İzmir’in spor yarınlarını güçlendirme noktasında bir araya geldik. Türkiye’nin spor kültürünü geliştirmek amacıyla hep birlikte sorumluluklar üstlendik. Bugünkü birliktelik sadece bir etkinlik değil, spor dünyasında nasıl bir geleceği hedeflediğimiz, nasıl bir vizyonu paylaştığımızın da göstergesidir” ifadelerini kullandı.


“Yaşam biçimi ve kültürünüzü spor odaklı oluşturmanız gerek”

Spor denilince akla fiziksel aktivitenin geldiğini ama sporun bununla sınırlı olmadığını belirten Kasapoğlu, “Sadece bu tanımlama ile sporu değerlendirdiğimizde eksik bir tanımlama yapmış oluruz. Spor aynı zamanda gençleri geliştiren, iyileştiren, ahlaki değerleri öğreten bir eğitim sürecidir. Fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak bizleri daha güçlü kılan bir hayat tarzıdır. Bir bilimdir. Bir ekonomidir, izleyici sporcu ve sponsorlarıyla doğrudan ya da dolaylı gelirleriyle ülkelerin önemli rekabet unsurlarından biridir. Spor bir diplomasidir, Uluslararası ilişkilerde yumuşak güçtür.  Spor kültürüne sahip bir ülkenin tüm bu alanlarda güçlü olması gerekir. Spor sadece birkaç unsur ile başarıyı getirmez. Sadece finansal güç ile madalya kazanamazsınız. Yaşam biçimi ve kültürünüzü spor odaklı oluşturmanız gerek. Nüfusunuzun tamamını genciyle, yaşlısı ile spora erişim noktasında en yüksek dereceye getirmeniz lazım” dedi.  Yetenekli gençleri keşfedip onların becerilerini güçlü altyapı, modern imkân ve yöntemlerle geliştirmek gerektiğini da belirten Kasapoğlu, profesyonel sporcuyu her alanda desteklemenin ve onun moralini kıracak etkenlere karşı koruyucu bir güç olmanın önemli olduğunu söyledi.


“Doğru bir şehirdeyiz”

İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban da Türkiye’nin spor altyapısı konusunda oldukça iyi durumda olduğunu belirterek, ancak arzu edilen başarının henüz beklenen seviyede olmadığını söyledi. Elban, “Sporla ilgili artık başka şeyler konuşmalıyız. Sporla ilgili olarak spor ahlâkı ve kültürünün oturması gerekiyor. Aziz Atatürk’ün sporcunun sadece zeki ve çevik olması değil aynı zamanda ahlaklı olması gerektiği vurgusu önemli. Bununla beraber mutlaka bilimsel yöntemleri kullanmamız lazım. Başarılar elde ediyoruz ama istikrar konusunda sıkıntılarımız var. Sporda sürdürülebilirlik ve istikrar konusu önemli. Spor Zirvesi’nde konunun uzmanlarının ahlakı, sürdürülebilirliği, kültürü uzun uzun konuşması, bu konuları derinlemesine işlemesi gerekiyor. Bunun için doğru bir şehirdeyiz. Bu zirvenin ülkemiz sporuna büyük katkılar vermesini diliyorum” dedi.


7 oturum var
Yedi oturumluk İzmir Spor Zirvesi 17.00’ye kadar sürecek. Zirve, Sports TV, İzmirTube Youtube ve İZTO TV Youtube kanallarında canlı yayınlanıyor.