“VATANDAŞTA, BELEDİYE DE MEMNUN”

Salih Erkek ile Erkekçe programına konuk olan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu belediye tarafından yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında konuştu...

“VATANDAŞTA, BELEDİYE DE MEMNUN”

Salih Erkek ile Erkekçe programına konuk olan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu belediye tarafından yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında konuştu...

“VATANDAŞTA, BELEDİYE DE MEMNUN”
31 Aralık 2022 - 08:24

Gazetem İzmir / Yusuf ERKEK - Yapımcılığını ve sunuculuğunu Salih Erkek’in üstlendiği, Gazetem İzmir TV ve Erkekçe TV ortak yayınıyla ekranlara gelen Erkekçe programının konuğu Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu oldu. Selvitopu, Karabağlar ilçesinin en büyük sorunlarından olan çarpık kentleşme ve ilçe sınırlarında hayata geçirilen kentsel dönüşün projeleri hakkında birbirinden önemli açıklamalar yaptı.

Salih Erkek: Sayın Başkanım hoşgeldiniz. Geçtiğimiz günlerde asgari ücretin 8500 TL'ye çıkarılması sonrasında fırsatçılar yine kendini göstermeye başladı. Emekçinin cebindeki paraya göz diken fırsatçılar hakkında görüşünüzü alabilir miyiz?

Muhittin Selvitopu: Bir denetimin olması lazım. Esnafın ayakta durabilmesi için kiraların dengeli artması gerekir. Fiyatlarda müthiş derecede farklar var. Fırsatçılar bunu kullanıyorlar. Böylelikle vatandaş mağdur oluyor. Bunun devlet tarafından iyi bir şekilde denetlenmesi lazım.

Salih Erkek: Başkanım bir kamulaşma var. Merkezi hükümet işçileri kadroya alacağız diyor ancak belediye personellerini bu kadroların dışında tutuluyor. Neden belediye çalışanları bu kamulaşmanın dışında tutuluyor?

Muhittin Selvitopu: Belediyede farklı statülerde çalışan insanlar var. Geçici statüde çalışanlar da var. Ülke genelinde bir hak verilirse bu hakların bizim çalışanlarımıza da verilmesi gerekir. Belediyelerde devletin bir kurumu. Bundan da devletin her kurumunda çalışanların faydalanması gerektiğini düşünüyorum. Elimizden geldiğince çalışanlarımızın yanında olmaya özen gösteriyoruz. Şöyle bir girişimimiz oldu. Devlet kadrolarında geçici statüde çalışanlar 11 ay çalışabiliyor. 1 ay askıya alınıp sonra yeniden başlatılıyor. Biz bunu bakanlıklardan talep ettik.  Maalesef bunun için bile bize izin verilmedi. Bu belirsizliğin giderilmesi gerekiyor.

Salih ERKEK: Sayın Başkanım Toplu İş Sözleşmesi sürecindesiniz. İşçinin gözü kulağı sizde. Süreç ne durumda ilerliyor?

Muhittin Selvitopu: Belediyelerin bir bütçesi var. Vergilerden belediyelerin payına düşen kısım devlet tarafından gönderiliyor. Bir de belediyenin kendi topladığı bütçe gelirleri var. Onun dışında başka bir geliri yok. Bu bütçeyle çalışanlarının haklarını verecek, hizmet edecek, kentin temizliğine, yollarına, parklarına bakacaksınız. Dengeli bir şekilde hem çalışanların hak ve hukukunu korurken hem de belediye işlerinin sağlıklı bir şekilde yapılmasına bakacağız. Temel görevimiz bu. Bu süreçte toplu sözleşme görüşmelerimiz var. Bu sözleşmeleri değerlendirirken de hep bu bazda bakıyoruz. Temel görevimiz belediye hizmetlerinin aksamadan yürümesini sağlamak.

Salih Erkek: Siz Karabağlar’da kentsel dönüşümün mimarısınız. Karabağlar’da kentsel dönüşüm şu an da ne durumda?

Muhittin Selvitopu: Karabağlar’ın nerdeyse %50’si mevzuata aykırı yapılaşmış durumda. Dolayısıyla bir yenileşme, bir dönüşüm gerekiyor. 3 ayrı yerde kentsel dönüşüm çalışması var. Bunlardan birincisi Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere’de şu an da yürüttüğü, bir kısmı şu an da yapıldı. Uzlaşma süreci neredeyse tamamlandı. Büyük bölümü Aziz Başkan döneminde yapıldı. Süreç Tunç Başkan ile devam ediyor. Hızla ilerliyor. Bir diğeri bakanlıkla birlikte yürütülen bir çalışma. Yaklaşık 106 hektar. Onun da imar planları onaylandı. Az bir sayıda itirazlar var hepsi değerlendirme sürecinde. Tamamlandıktan sonra planlar kesinleşecek. Diğer bölge en fazla tartışılan bölge. 540 hektarlık bakanlık tarafından ilan edilen bir bölge. Şu anda gelinen noktada 101 hektarlık alana konutlar yapıldı, buralar boştu. Kalan kısımda bakanlık 25 yıllık planlar onayladı. İtirazlar var, bunlar bakanlık değerlendirme sürecinde. Yaklaşık 10 yıllık bir gecikme süreci var. Yaklaşık 680 hektarlık alanda dönüşüm çalışmaları var. Karabağlar’ın yaklaşık 60.000’lik nüfusunu etkileyen bir yapım bu. Konut sayıları da 20.000’e yakın. Sadece bir mahalleyle ilgili çalışmalarımızı bakanlık iptal etti. Bizde itiraz ettik istinafta. Başka bir sorunumuz şu anda görünmüyor. Bu planların yapılması yetmiyor bir de bunların uygulamalarının yapılması gerekiyor. Bundan sonra ona ağırlık vereceğiz.

Salih Erkek: Kentsel dönüşüm ada bazında mı yapılsın yoksa bireyler kendi başına mı yapsın?

Muhittin Selvitopu: İki tür uygulama var. Birisi parsel bazlı uygulamalar. Bu uygulamalar her yerde yapılıyor. Vatandaş bu haktan yararlanabiliyor. Alan bazlı uygulamalar daha farklı. Bu tamamen uzlaşmaya bağlı. Şu ana kadar bu konuda uzlaşan bütün vatandaşlarımız memnun. Uzundere’de dönüşüm alanındaki binalar yapıldı, teslim edildi. Vatandaş ve belediyede memnun. Burası derli toplu bi hale geldi. Bizim projemiz bittiği zaman Karabağlar modernize olacak. Rekreasyon alanımız var, gençlik merkezi yapıyoruz. Uzunderede’ki rekreasyon alanımızda işlevsel yerlerimiz var. Buraya müthiş bir ilgi var. Nasreddin Hoca’ya Çocuk Bilim Kültür Merkezi yaptık. Altında havacılık sergisi var, film merkezi var, kültür, sanat atölyeleri var. Burayı ziyaret eden öğrenci sayısı 20.000’e yaklaştı. Çok ilgi gördü. Çocuklar burayı çok seviyor. Kente faydalı hale getirdik, işlevlerini kazandı. Şimdi büyükşehir belediyesinin kentsel dönüşüm projesi ve gençlik merkezimiz tamamlandığında Karabağlar modern yüz olacak. Bu modernliği bütün Karabağlar’ın içine doğru çekmeye gayret gösteriyoruz. Karabağlar’ın 2050’li yıllara kadar bütün şehir planlaması hazır. Kentimiz artık bundan sonraki süreçte bu planların öngördüğü şekilde gelişecek, dönüşecek ve Karabağlar hak ettiği konuma gelecek. Modern bir kent olacak. Bizim gayretimiz bunu daha kısa sürede yapmak. Ama yaparken hiç kimseyi mağdur etmemek. Biz kenti 2040’lı yıllara hazırlayacağız. Biz bu altyapıyı oluşturmazsak gelecek kuşaklar daha çok sıkıntı yaşarlar. Amacımız insanların günlük yaşamlarını daha rahat sürdürmelerini sağlamak bunu yaparken bizim gibi ilçelerde dönüşüm konusunda sıkıntı yaşanabiliyor. Çünkü bizim alanlarımızın üzerinde bina var. Bir anda hiçbir binayı yıkamayız. Bu bir süreç. Bu planlar zaman içinde yürürlüğe girdikçe kent daha planlı ve daha sağlıklı olacak.

Salih Erkek: Vatandaş kentsel dönüşüm, altyapı çalışmaları olduğu için doğalgaz yapılamıyor diyor. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?

Muhittin Selvitopu: Karabağlar’da çarpık kentleşme var. Bunun dönüşmesi lazım. Bu dönüşüm süreci 1,2 yılda bitecek bir şey değil. Bir süreç bu daha uzun da sürebilir. Vatandaş ilerde buralarda planların değişeceğini, buralara doğalgaz bağlayamayacağını öngörüyor. Bunun için deplase gerekir, bu deplase masraflarının bedelinin üstlenmesi gerekildiğini düşünüyorlar. Böyle bir şeyin olması mümkün değil ve zaten yasal değil. Aynı şekilde altyapı işi yapan kurumlar var. Şimdi bunu gelip TEDAŞ’ta isteyecek ya da İZSU gelip isteyecek. İlçe belediyesinin bütün bunları vermesiyle bunun altından kalkma şansı yok. Siz bir altyapı hizmeti veriyorsunuz, bu işi üstlenmişsiniz bunu vatandaşa getirmek zorundasınız. Vatandaş bu dönüşüm süreci 5-10 yıl sürerse bunu bekleyemez.  İlerde bir deplase uygulanabilmesi için orada bir dönüşüm olması, binalar yapılması gerekir. Siz de ona göre tesislerinizi deplase edersiniz. Bunun belediyeyle bir alakası yok ama belediyeye mal edilmeye çalışılıyor. Bu iş yasal değil, bizim kanunlarımızda böyle bir şey yok. Altyapı hizmetini üstlendiyseniz bu hizmeti yapmak zorundasınız. Burada geçmişten gelen planlar var, imarlar var, o yollar ona göre yapılmış. Siz de o yollara göre hizmetinizi yapacaksınız. İzmir Gaz bunu bedavaya yapmıyor ama bunu yaparken de bir külfeti var onu yerine getirecek.

Salih Erkek: Bunun için vatandaşların nasıl bir tepki koyması gerekiyor?

Muhittin Selvitopu: Bu görev iktidarın görevi. Belediyeyle bir ilgisi yok. İzmir Gaz’ın sorumlu olduğu kanal neresiyse o kanaldan gidilmesi gerekiyor. Altyapı hizmeti veren kurumlar bunları yapıyorlar. Örneğin TEDAŞ altyapı yaparken belediyeden taahhütname istemiyor. Siz niye istiyorsunuz? Sizin ayrıcalığınız ne? Belediye bunu vermez. Bu halkın parasıdır, kanunda da yeri yoktur. Bunun bir ekonomik kaygı olduğunu düşünüyorum. Aynı durumda olup doğalgazı olan yerler var.

Salih Erkek: Özel şahıslar kentsel dönüşüm alanlarının içerisine kendi arazilerini dahi etmişler diyorlar. Doğru mu?

Muhittin Selvitopu: Zaten hepsi şahıslara ait. Bu konu bize gelirse inceleriz. Vatandaşın bir şikayeti varsa biz bakarız. Dönüşüm alanlarıyla ilgili ilçe belediyesinin bir yetkisi yok. Eğer şahıs projeye uyacağını gösterirse kendi binasını kendi yapabilir. Bunun muhatabı ya bakanlık olur ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi.

Salih ERKEK: Sayın Başkanım kentsel dönüşümle alakalı yanlış bir algı var. Son olarak bu soruyu da cevaplarsanız seviniriz. Vatandaş kentsel dönüşüm alanına girdik, evimizde tadilat yapamayız, bir çivi dahi çakamayız diye biliyor. Bu doğru mu?

Muhittin SELVİTOPU: Hayır, asla doğru bir bilgi değil. Vatandaşımızın örneğin çatısı akıyordur, penceresinden hava giriyordur ya da yapılması gereken bir tadilat vardır. Konuyla alakalı ilçe belediyesine giderek tadilat izni başvurusunda bulunur, kentsel dönüşüm alanı içinde kalsa dahi iznini alır ve evinde gerekli onarım işlemini tamamlar.

Salih ERKEK: Sayın Başkanım şeref verdiniz, çok teşekkür ederiz. Son sözleriniz nelerdir?

Muhittin SELVİTOPU: Salih Bey bende size ve çalışma arkadaşlarınıza teşekkür ediyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana Karabağlar halkının parasını en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştık, aynı hassasiyet ile görevimize devam ediyoruz. Devam eden projelerimiz var, Cumhuriyetin 100'ncü yıl döneminde, 2023 senesi içerisinde hayata geçirmiş olacağız. Hizmetlerimiz artarak devam edecek. Bu vesile ile 2023 yılının ülkemize, Karabağlar'a, İzmir'e barış, huzur, hoşgörü, sevgi ve saygı getirmesini diliyorum. Hep birlikte kardeşçe birlikte nice yıllara diyorum...