Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun verdiği yanıtta bakanlığın iş müfettişleri tarafından 21 Aralık 2016 itibarıyla 9 bin 502 programlı, 12 bin 911 program dışı olmak üzere toplam 22 bin 413 teftiş yapıldığı, programlı teftişlerde çocuk işçiliğinin öncelikli risk olarak belirlendiği, yönetmelik hükümlerini ihlal eden bazı işyerlerine idari para cezası uygulandığı kaydedildi.
Yanıtta Ekim 2016 itibarıyla 18 yaş altında çalışan çırak, aday çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerden bakmakla yükümlü olunanlar hariç 94 bin 124 kişi bulunduğunu belirtildi.
‘ÇOCUKLAR MAĞDUR OLUYOR’
Soru önergesini veren Sertel, dünyada her beş çocuktan birinin çalışmak zorunda bırakıldığına dikkat çekti: “Bu çocuklar sağlıklı bir çevreden ve temel özgürlüklerden de mahrum kalmakta, fiziksel, sosyal, kültürel, duygusal ve eğitsel gelişime zarar veren koşullarda çalıştırılmaktadır. Tarımdan sanayiye, tekstilden inşaata tüm üretim süreçlerinde çalışan ya da çalışmak zorunda bırakılan çocuklar, yasalardaki boşluklar ya da yasaların titizlikle uygulanmaması sonucu mağdur oluyor.”
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2012 yılında yaptığı ‘Çocuk İşgücü Anketi’ne göre Türkiye’de toplam 893 bin çocuğun çalıştığını belirten Sertel şöyle devam etti: “Bakanlığın açıkladığı verilere göre ülkemizde Ekim 2016 itibarıyla, 18 yaş altında çalışan çırak, aday çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerden bakmakla yükümlü olunanlar hariç 94 bin 124 kişi bulunmaktadır. Çocuklarımız çalışmaya değil öncelikli olarak okumaya yönlendirilmelidir.”
Geçen yıl 96 mülteci ‘iş cinayetleri’nde hayatını kaybetti: Yedisi çocuk
Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü: Son 3,5 yılda 194 çocuk işçi öldü…
‘İş cinayetleri’ sürüyor: 2016’nın ilk sekiz ayında en az bin 250 işçi yaşamını yitirdi
YORUMLAR