TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı. Toplantıda Tiktok Türkiye Temsilcisi Emir Gelen bir sunum yaptı. Gelen 2023 yılında şu ana kadar 16 milyon içeriğin Türkiye’de engellendiğini ve kaldırıldığını söyledi.
“GELİNEN NOKTADA NEGATİFE DOĞRU GİDİŞ VAR”
Toplantıda söz alan AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, tartışılan içeriklerin Tiktok’ta yayınlanmasının ardından kendilerine bir çok mesajın geldiğini, bu mesajlarda Türk aile yapısını ve çocukların gelişimini olumsuz etkileyecek içerikler nedeniyle mecranın kapatılmasının talep edildiğini kaydetti. AK Parti olarak yasaklama ve sansüre karşı olduklarını dile getiren Bursalı, “Bunu zaten 21-22 yıldır bütün hizmetlerimizde icraatlarımızda bunu ortaya serdik. Özgürlükler ve demokrasi. Bütün bu güzel kelimeler kamu düzeni ve kişi hakları sınırlarına geldiğinde tabi ki bir düzenlemenin olması gerektiğine de herkes katılacaktır. Geçen dönem de Komisyon’da sunumlar yapıldı. Ancak o günden bugüne gelinen nokta daha iyiye değil sanki daha negatife gidiş var. Başka şeyler daha yapılmalı diye düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.
AK Partili Bursalı, Tiktok temsilcilerinin yanıtlaması için de bazı sorular yöneltti.
Tiktok Türkiye’de ne kadar vergi veriyor?
Her ülkede farklı yapılanmalar kültürel adaptasyon söz konusu. Türkiye’de bunu nasıl yapıyorsunuz? Bizim dinamiklerimize uygun ne tür politikalar geliştiriyorsunuz?
Tiktok’un bir etik kodu var mıdır? Topluluk anayasası var mıdır? Bunu açmanızı rica edeceğim.
“SON OLAYLARDAN SONRA KURALLARI GÖZDEN GEÇİRME KARARI ALDIK”
Tiktok Türkiye Temsilcisi Emir Gelen, Bursalı’nın sorularına şu yanıtları verdi.
“Topluluk kurallarımızın altında alt kırılımlar var. Bunlar ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Türkiye’de akademik kurumlarla STK’larla bu alanda fikir alışverişi yapıyoruz. Türkiye’deki politika setimiz diğer ülkelerden farklılık gösteriyor. Canlı yayınlarla ilgili olarak Türkiye’deki politika ve kural setimizi son yaşanan hadiselerden sonra yeniden gözden geçirmeye ve toplumun hassasiyetleriyle uyuşacak şekilde gözden geçirme kararı aldık ve bu süreci başlattık.”
“RESMİ MAKAMLARIN TALEBİNİ KARŞILAMA ORANIMIZ YÜZDE 97,7”
“Biz resmi makamlardan da özellikle toplumda suç teşkil eden içeriklere ilişkin gönderiler alıyoruz. Bizim resmi makamlardan gelen içerik kaldırma taleplerine uyum oranımız yüzde 97,7. Her içeriği önce topluluk kurallarına göre inceliyoruz. Burada bir ihlal varsa zaten işlem yapıyoruz. Fakat topluluk kurallarına değil de yasal mevzuata yönelik ihlal varsa bunu hukuk birimimiz ayrıca değerlendiriyor. 2023’ün ilk altı ayında resmi makamlardan 3 bin 958 içeriğe ilişkin 107 talep aldık. Bu içeriklerden 3 bin 796’sı kaldırıldı.”
“TİKTOK, TÜRKİYE’YE 449 MİLYON TL VERGİ ÖDEDİ”
Bursalı’nın sorusu üzerine Tiktok’un Türkiye’ye ödediği vergiyi de açıklayan Eren, firmanın 2023 yılının ilk 10 ayında 449 milyon TL dijital hizmet vergisi ödediğini söyledi.
YORUMLAR