Akın Kazançoğlu: BATÜDER Olarak Dünyaya Açıldık!

Gazetemizin imtiyaz sahibi Salih Erkek uzunca bir süre İzmir Ticaret Odası'na hizmet eden işadamı, Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kazançoğlu'nu ziyaret etti, gelecek hakkında konuştu.

Akın Kazançoğlu: BATÜDER Olarak Dünyaya Açıldık!

Gazetemizin imtiyaz sahibi Salih Erkek uzunca bir süre İzmir Ticaret Odası'na hizmet eden işadamı, Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kazançoğlu'nu ziyaret etti, gelecek hakkında konuştu.

Akın Kazançoğlu: BATÜDER Olarak Dünyaya Açıldık!
08 Ocak 2017 - 16:48

Gazetem İzmir / Buket Karaldı - Gazetem İzmir imtiyaz sahibi Salih Erkek Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Genel Başkanı Akın Kazançoğlu’nu ziyaret etti. Yazılı ve görsel basında yaptığı işlerle herkesin beğenisi kazanan Kazançoğlu ile hoş bir sohbet gerçekleştirdik.

Salih Erkek: Değerli ağabeyim Akın Kazançıoğlu, öncelikle bizi misafir ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Akın Kazançoğlu denilince aklıma başarılı bir iş adamı, İzmir’de tüm sivil toplum kuruluşlarında yer almış, gençliğinden bugüne kadar elinden geldiğince halkına katkılar sağlamış, İzmir Ticaret Odası'nda 25 yıl meclis üyeliği , 16 yıl İzmir Ticaret Odası'nda yönetim kurulu başvekilliği görevi yapmış çok değerli bir şahsiyet geliyor. İşin aslı Akın Kazançıoğlu anlatmakla bitmez. Yeni bir yıla giriyoruz. Yılların deneyimiyle bu konuda neler hakkında söylemek istersiniz? İş dünyasını 2017 yılında neler bekliyor? Merkezi hükümetimizden beklentileriniz nelerdir?

Akın Kazançoğlu: Öncelikle hoşgeldiniz. Ziyaretiniz beni çok mutlu etti. Ayaklarınıza sağlık. Sizi seven ve takdir eden biriyim. Gazetem İzmir’de başarılı bir girişim oldu, ses getirecek bir yayın olacak. Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Bizim hayatımız hep hizmetle dolu bir şekilde geçti. Çok sayıda okul, cami projesini hibe olarak ücretsiz gerçekleştirdik, çok insanımıza iş imkanı sağladık. İyi bir ismimiz var. Bizim için dürüstlük en önemli unsurdu. Bugünde daha çok ihtiyaç duyduğumuz milli birlik ve beraberlik. Atalarımızın bize emanet ettiği bu topraklarda tek vatan, tek bayrak, tek millet ve tek devlet olarak kardeşçesin yaşamaya çalışmamız lazım. Tarihi çok severim, çok okudum. Türk devleti ne zaman büyüse dışardan entrikalar gerçekleşiyor. Son zamandaki güzel gelişmelerde buna etkili oldu. Bu ülke çok sıkıntılı günler geçirdi ama bunun üstesinden geldik. İçten ve dıştan ekonomik uygulamalarda Türkiye’nin önünün kesilmesi isteniyor. Birlik beraberlik içinde bu topraklarda bin yıldır yaşıyoruz. Sıkıntılı günler tabi ki yaşanıyor. Gerek Türk dünyasında gerek İslam aleminde karışıklıklar yaşandı. Bunun sebebi tabi dış güçlerdi. Ülke ayakta durmaya devam edecek. Çok dikkatli olmamız lazım. Siperde hazır duruyor, zayıf anımızı bekliyorlar. Ama Türkiye çok güçlü bir ülke. Amerika tek başına bir kutuplaşmada kaldı, Rusya toparlanma içinde, bunlar dünyayı başka bir çizgiye çekiyor. Dostluk içinde olmak bu konuda çok önemli. Bölünme ile bir yere varamayız. Biz Doğusu, Batısıyla birlikte bir bütünüz. Yerli ürünleri çok kullanarak, insanımıza, kendimize sahip çıkmalıyız, medyamıza sahip çıkmalıyız diye düşünüyorum. Biz bunları bilerek hareket edeceğiz, daha dikkatli olursak hep beraber bugünleri atlatırız. Allah bize daha huzurlu daha güçlü günler görmeyi nasip etsin.

Salih Erkek: Sevgili ağabeyim, dış mihrakların oyununu sizde biliyorsunuz . Hedefleri 2023’ün önüne geçmek. Başımızda güçlü bir lider var. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir ve yeni yıldan beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Akın Kazançoğlu: Ülkecek zor günlerden geçtik. Dileğim bugünlerin bir daha yaşanmaması ve güzel hedeflerimize ulaşmamız. Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız bu konuda çok dikkatli. Şu anda belli hedefimiz ülke olarak kendimizi büyütme yolunda dikkatli olmak. Çünkü dıştan darbe almaya başlıyoruz başarılı oldukça. Biz isteriz ki ekonomide Türkiye birinci sırada olsun. Türkiye bu konuda şu anki sırasıyla ilk 10 arasında daha iyi sıralarda olacak. Ayrım yapmaksızın bu ülkeyi bütün tutmak lazım. Herkes kol kola girmeli. Suriye ve Irak’ı görüyorsunuz.

Salih Erkek: Efendim BATÜDER olarak güçlü bir dernek kurdunuz. Çok değerli yönetim kurulu üyeleriniz var. Hedefleriniz nelerdir?

Akın Kazançoğlu: Çok fazla dernek var. Herkes başarılı bir şekilde işini yapmaya çalışıyor. Ama biz biraz daha farklı bir açıdan olaya baktık. Biz üç kıtada yaşayan ve kendini Türk hisseden insanlar bir dernek kuralım dedik. Bu arada boşlukta vardı Balkanlar’ın 11 ülkesi var biliyorsun. Bize çok yakın ülkeler bizim eski soydaşlarımız. Biz birlikte hareket edelim, Balkan ve Türk İş Dünyası diyelim dedik ve Kırım’dan Kıbrıs’a, Bosna’dan Kırgızistan’a bütün üyelerimizi seçerek almaya çalıştık. En büyük şey şahsiyetti, dürüstlüktü saygın bir kişilik olması önemliydi ve bu şekilde bu derneği kurduk. Kurarken 35 kişi ile kurduk şu an 85 kişiyiz. Türk iş dünyası ve iş insanı dedik. İş adamları derneğinde bayan üyeler ve geçlerde var, bizde madem öyle insan olması önemli dedik ve o şekilde harmanladık. Derneğimizde gençler de, tecrübeliler de var. Çok tuttu ve çok başarılıyız. Projelerimiz iş dünyasını hareketlendirmek üzerine oldu. Biz insanları ihtiyaçlarına göre dayanışmalarla mutlu etmeyi hedefledi. Hala üyelerimizden Balkanlarda iş yapanlar var. 11 ülkeden Balkanları bütün üst düzey yöneticilerini ziyaret ettik. Bu coğrafyada çok iyi bilinen bir derneğiz. Fikirsel projelerimizi geliştirmeye çalışıyoruz, şehit ailelerinin çocuklarına burs veriyoruz, bunları pek dile getirmemeye çalıştık. Türkiye’yi tanıtmaya çalışıyoruz. Bizim ülkemizde şu ihtiyaç var diyorlar, bizde bizim ülkemizde bunu iyi yapan kişileri önerip birleşme sağlıyoruz. Balkan ülkelerinde nüfusumuz fazla. Oraya gidip onlara sahip çıkmamız onurları da onure etti. Bakanlık veriliyor ve vekillik kontenjanları var oraya gittiğimde bize sahip çıkıyorlar. Orada Galatasaraylılar ve Beşiktaşlılar gibi derneklerimiz var . Türk dizilerini izliyorlar. Daha yeniyiz ama kendimiz için değil ülkemiz adına işler yapıyoruz.

Salih Erkek: Efendim spor dediniz. Neden İzmir spor konusunda bu durumda. İzmir'de medyaya sahip çıkılmadığı gibi spora da mı sahip çıkılmıyor?

Akın Kazançoğlu: Soru çok can alıcı bir yerden geldi. Salihcim şimdi tabi ilklerin ve demokrasinin şehriyiz, İzmir gerçekten bir derya. İzmir denilince koşturuyoruz, elimizden geleni yapıyoruz. 60’lı yıllarda İzmir spor konusunda zirvedeydi. Ama şimdi bir tane süper ligde takımımız yok. Sebebi tabi sahip çıkılmamasından da kaynaklanıyor. İzmir’deki güçlü adamlarının buna sahip çıkması lazım. Süper ligde ilçe takımları var ama İzmir yok.

Salih Erkek: Çok kibarsınız kırmamak adına seçici konuşuyorsunuz ama sizin söyleyemediğinizi ben söylemek isterim. 12 yıldır başımızda bir büyükşehir belediye başkanı var. İlçe belediye başkanları, ticaret odası, esnaf odası sahip çıksa şu anda bu durumda olur muydu?

Akın Kazançoğlu: Tabikide öyle. Ama bazı konularda istişare edilmiyor. İzmir kalkınıyor ama tempoda eksiklikler var. Projeler sunuyoruz, bazıları uygulanıyor, bazıları uygulanmıyor. Tabi bu konuda gerek iş adamları, gerek yöneticiler, elleriniz taşın altına koymalıdır diye düşünüyorum. Dünyanın büyüme hızına ayak uydurmamız lazım.

Salih Erkek: Efendim ticaret odasında 25 yıl boyunca meclis üyeliği yaptınız. 16 yılınıda meclis yönetim kurulu başkan vekilli olarak sürdürdünüz. Sonra istifanızı verdiniz. Sizi pek bu konuda pek zorlamak istemem ama istifa nedeniniz neydi. 16 yıldır başkanvekilliğinizde İzmir’e ne katkılarınız oldu birde sizden dinlemek isteriz.

Akın Kazançoğlu: Tabi bizi bilen bilir. Ne kadar çalışkan ne kadar üretken olduğumuz aşikar bir durum. Bu şehirde okuduk, büyüdük. İnsanımız bizi yakından tanır. Benim daha çok beklentim katılımcılık oldu. Maalesef bizde liderler bazı şeyleri hep tek başına yapmak istiyor. Doğru işler de yapılıyor ama her yapılana eyvallah dememek lazım. İnsanlar faydalı olduğu yerde durmalı, olmadığı yerlerde başka alanlara yönelmeli. Biz derneğimizi kurduk, 2 yıldır dünyaya açılıyoruz. İnsanların birlik beraberlik ve üretkenlik içinde olması lazım. Vakti zamanı gelince çekilmek gerekli.

Salih Erkek: Akın Kazançoğlu bir yanlış görmese çekip gitmezdi .Sizi yakından tanırım.

Akın Kazançoğlu: Bazı etik değerler bana uymadığı için bıraktım. Bunu ayrılırken de dile getirdim. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır derler. Yapıma ters durumlar oldu.

Salih Erkek: Peki efendim, gayet açıklayıcı oldu. Anlayana sivrisinek saz derler... Efendim geçen hafta çok güzel bir plaket aldınız. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir?

Akın Kazançoğlu: Evet, geçen 40 yıllık emeklerimde İzmir’e güzel katkılar sunduk. Plaketlerim evimde, iş yerimde taşıyor. İnsanlar bunları boşuna vermiyor. Gerek meslek hayatımda, gerek görev aldığım kuruluşlarda işimi en iyisiyle yapmaya gayret gösterdim. Bu plakette sürpriz yaptılar. Daveti geldi. Eksik olmasınlar, bizi onurlandırdılar. İzmir’e hizmet ödülü diye verildi. İş adamı olarak da eşsiz hizmetler yaptık bu yüzden bu ödüle layık görüldük. Yurt içi, yurt dışından yüzlerce ödülü olan gönül zengini bir insanım. Bunlar çocuklarımıza kalacak güzel manevi bir sermaye.

Salih Erkek: Sevgili başkanım daha nice ödüller almanı dilerim. Hepsini hak eden değerli bir şahsiyetsin. İzmir’in basın sorununu birazda sizinle değerlendirmek isterim. Sanayi odamız var, ticaret odamız var, iş adamlarımız var, vekillerimiz, ilçe belediye başkanlarımız var, ama ne yazık ki o kadar iş adamlarımızdan ve diğerleri işleri düştüğünde ağamsın paşamsın diyorlar. Yıllardır özel haberler yaptık. Ama maalesef şu anda İzmir basını yerlerde sürüyor. Televizyonlar, gazeteler teker teker kapatılıyor. Herkes batıp kapatırken açtığım yazılı basın için bana deli misin dediler. Neden yazılı basına sahip çıkılmıyor? Adayken herkes beni ne olur tanıt derler. Bu konuda ben İzmir’in yapısını bildiğiniz için sizin de düşüncelerinizi almak isterim.

Akın Kazançoğlu: Tabi bu son derece önemli bir konu. Basında, medyada sıkıntılarımız var. Televizyonu açınca yüzlerce kanal çıkıyor önümüze. İzmir’in ilçesi kadar olamayan yerlerin televizyonları var. Siz tabi bu konuda haklısınız. Ama bu konuda detaylı tespitler yapılmalı. Neden İzmir bir dünya kenti yolundayken hiç televizyonu olmayan bir kent olma yolunda ilerliyor? Bazı insanlar hep söylemde bırakıyorlar ve işleve geçmiyorlar. Tüm medyaya sahip çıkılmalı. Üç gün sonra yine seçimler olacak. Bunlar çok acı. Yayınlar, programlar çok önemli. İnsanlar bunun farkına varmalı. İzmir’in kendini tanıtması ve bu kuruluşlara sahip çıkılması lazım. Bütün olarak taşın altına elimizi sokmamız lazım. Üzülüyoruz tabi ki de bu duruma. İzmir dünya kenti nasıl olacak televizyonsuz ve gazetesiz. Şöyle yapacağız, böyle yapacağız demekle olmuyor bu işler. Sizi bu konuda kutluyorum. Cengaverce , elinde silahla ortalardasın. Allah yardımcın olsun. Herkes karınca kararınca destek olsun isterim. Umarım daha nice başarılara imza atarsınız. Hükümetlerin daha çok destek olması lazım. Bu yapıldığı zaman başarı sağlanır. İzmir için her şey daha iyi olur umarım. Ayaklarınıza sağlık geldiniz. Sağ olun var olun. Yeni yılda bütün İzmirlilere ve bütün vatandaşlarımıza sağlık ve huzur diliyorum. Herkesin yolu aydınlık olsun. Ülkemiz güzel günler görsün. Eski İzmir ve hızında değiliz. Ama inşallah olacaktır. Gelecek nesillere daha rahat yaşayacakları bir ülke bırakma adına herkes katkı koysun diyorum. Sizi çok seviyoruz, Allah hepimizin yolunu açık etsin.

Salih Erkek: Sevgili ağabeyim çok sağol, Allah hepimize sağlık ve huzur versin. Bizi çok iyi ağırladın. Hoş sohbetin içinde ayrıca teşekkürler.

AKIN KAZANÇOĞLU KİMDİR?

İnşaat Yüksek mühendisi ve müteahhit olarak bir çok projeye imza atmış ve inşaat sektöründe faaliyet göstermektedir. 1970 yılından bu yana çok sayıda konut, iş merkezi, otel ve site inşaatları proje ve uygulamalarını gerçekleştirmiştir.İzmir’in ilk toplu konut projesini yapanlardan biridir.

AN Mimarlık-Mühendislik grubu, İşbirliği Gayrimenkul Yatırım A,Ş ve AKKO Yapı Sanayi şirketlerinin yönetim kurulu başkanıdır.

İzmir Ticaret odasında 25 yıldır meclis üyeliğine devam etmekle olup, 16 yılını yönetim kurulu başkan vekili olarak gerçekleştirmiştir.

Uluslar arası Balkan Ve Türk İş dünyası Derneği BATÜDER’in genel başkanıdır.

Birleşmiş Milletler İnsan yerleşimleri üyesi, Türk Kentleşme şurası derneği danışma kurulu üyesi, Konak kent konseyi üyesi, mesleği ile ilgili yurt içi ve yurt dışında çeşitli panel ,iş formu ve sempozyumlara katıldı.İzmir kentinin vizyonu,kentsel yerleşim politikaları, başarılı kent yönetimi, yerel kalkınma ve rekabet edebilir kentler,kentsel dönüşüm ve kentsel yenilenme planlaması, kentlerin yeniden yapılanması ,sağlıklı kentler gibi çeşitli yazılı ve görsel basında mesleki ekonomik ve sosyal içerikli yayınları gerçekleştirdi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum