Almanya'da geçici ilk resmi sonuçlara göre, Aydan Özoğuz, Hakan Demir, Metin Hakverdi, Macit Karaahmetoğlu, Derya Türk-Nachbaur, Mahmut Özdemir, Cansel Kızıltepe, Gülistan Yüksel ve Nezahat Baradari, Sosyal Demokrat Partiden (SPD) milletvekili seçildi.
Yeşiller Partisinden Cem Özdemir, Ekin Deligöz, Canan Bayram, Filiz Polat ve Melis Sekmen meclise girmeye hak kazanırken, Sol Partiden Ateş Gürpınar, Sevim Dağdelen ve Gökay Akbulut da seçilen diğer Türk kökenli milletvekilleri oldu. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinden Serap Güler milletvekili seçildi.
Böylece geçen seçimde 14 olan Türk kökenli milletvekili sayısı bu seçimde 18'e yükseldi. Bunların dışında ayrıca seçilenler arasında, Türkiye kökenli Rum bir aileden gelen Takis Mehmet Ali de bulunuyor. Seçimde, 100'ün üzerinde Türk asıllı kişi adaylık açıklamıştı.
Türk kökenli isimler seçildi
Seçim sonuçlarının yavaş yavaş resmileşmesi sonrasında bir çok Türk kökenli ismin sonuçları da belli oldu. Almanya parlamentosuna 19 Türk kökenli isim seçildi. Bugüne kadar federal meclise giren en yüksek sayı oldu.
Almanya Genel Seçimlerinde Seçilen Türk Kökenli Adaylar
Bavyera
Yeşiller: Ekin Deligöz
Sol Parti: Ateş Gürpınar
Berlin
SPD: Cansel Kızıltepe, Hakan Demir
Yeşiller: Canan Bayram
Hamburg
SPD: Aydan Özoğuz, Metin Hakverdi
Baden-Württemberg
SPD: Macit Karaahmetoğlu, Derya Türk-Nachbaur, Mehmet Ali Takış
Yeşiller: Cem Özdemir, Melis Sekmen
Sol Parti: Gökay Akbulut
Aşağı Saksonya
Yeşiller: Filiz Polat
Kuzey Ren Vestfalya
SPD: Gülistan Yüksel, Nezahat Baradari, Mahmut Özdemir
CDU: Serap Güler
Sol Parti: Sevim Dağdelen
Türk kökenli seçmen sayısı
Türk işçilerin Almanya'ya göçü 1961 yılında yapılan göçmen işçi alımı anlaşmasıyla başladı. Misafir işçi olarak ülkeye giden ilk Türk işçiler, ülkedeki 60. yıllarını geride bırakıyor.
Alman hükümetinin geçtiğimiz yıl açıkladığı son verilere göre ülkede kendisi ya da anne-babasından biri Türkiye'de doğmuş 2 milyon 800 bin kişi yaşıyor. Bu kişilerin yaklaşık 1,2 milyonunun seçime katılma hakkı olduğu biliniyor.
YORUMLAR