Ay tutulması ve Süper ay birlikte gerçekleşecek

SÜper Ay ve Ay tutulması 33 yıl aradan sonra ilk defa 27 Eylül'de birlikte yaşanacak.

Ay tutulması ve Süper ay birlikte gerçekleşecek

SÜper Ay ve Ay tutulması 33 yıl aradan sonra ilk defa 27 Eylül'de birlikte yaşanacak.

Ay tutulması ve Süper ay birlikte gerçekleşecek
25 Eylül 2015 - 12:07

Gökyüzü 27 Eylül gecesi ender görülen bir olaya sahne olacak. Ay tutulması ve Süper Ay, 33 yıl aradan sonra birlikte yaşanacak. Süper Ay ve Ay tutulması, Avrupa'dan Güney Amerika'yaDünya'nın birçok yerinden izlenebilecek.

Güneş, Ay ve Dünya'nın hemen hemen aynı doğrultuda sıralanması tam Ay tutulmasına yol açıyor. Bu sırada Dünya, Ay ile Güneş'in arasına giriyor, Ay ise Dünya'nın gölgesinde kalıyor.

FENOMEN TEKRAR ORTAYA ÇIKACAK

Ay tutulması anında Ay ile Dünya arasındaki mesafe 356 bin 880 kilometreye kadar iniyor. Bu "yakınlaşma", yerkabuğunda gerilim ve gel-git kabartılarına yol açabilecek. Dünya'nın yörüngesine en yakın olduğu anda Ay, çok daha parlak ve büyük görünecek.

Ay'ın yüzeyine güneş ışıkları kenarlardan vurup yansıyarak Dünya atmosferi içinden geçecek. Bu, Ay'ın kızılımsı bir renge bürünmesine neden olacak. "Kanlı Ay" diye tanımlanan fenomen ortaya çıkacak.

TAM TUTULMA 1 SAAT 11 DAKİKA SÜRECEK

ABD uzay araştırmaları ajansı NASA tam tutulmanın 1 saat 11 dakika süreceğini belirtiyor.

Süper Ay tutulması Türkiye'den 6:30'a kadar izlenebilecek. Süper Ay tutulmaları 1900 yılından bu yana sadece 5 kez gerçekleşti. Son Süper Ay tutulması ise bundan 33 yıl önce, 1982'de meydana gelmişti. Bir sonraki süper tutulmanın ise 2033'te olacağı belirtiliyor.

NASA CANLI YAYINLAYACAK

Nadir görünen bu olay, NASA'nın internet sitesinden de canlı yayınlanacak. Ancak NASA'yı Ay tutulmasını yüksek çözünülürlüklü kameralarla kaydetmekten daha büyük sorunlar bekliyor. Kısaca LRO olarak adlandırılan uzay aracı Ay Yörünge Kaşifi'nin tutulmadan hasar almadan çıkmasını sağlamak durumunda.

Tutulmalar nedeniyle ani ısı değişimleri ve güneş enerjisiyle çalışan bu tür araçların bir anda ışınları alamaz hale gelmesi teknik sorunların büyümesine yol açabiliyor. NASA ise "Bugüne kadar tutulmaları sorunsuz atlattık. Yine problem yaşamayı beklemiyoruz. Ama kesinlikle sıradan bir gece olmayacak" diyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum