Ayakkabı göçü önledi

Acıpayam’ın Yeşilyuva mahallesinde, nesillerdir devam eden ayakkabı üreticiliği son yıllarda tavan yaptı.

Ayakkabı göçü önledi

Acıpayam’ın Yeşilyuva mahallesinde, nesillerdir devam eden ayakkabı üreticiliği son yıllarda tavan yaptı.

Ayakkabı göçü önledi
15 Temmuz 2014 - 10:54

DENİZLİ’nin Acıpayam ilçesi Yeşilyuva mahallesi, nesillerdir önemli geçim kaynağı olan ayakkabıcılıkta geleneksel yöntemler yerine teknolojiyi kullanıp, bodrumlar yerine sanayi sitelerinde üretimi başarınca, iç ve dış pazara açasından önemli üretim merkezlerinden biri haline geldi.

Yeşilyuva Ayakkabıcılar Kooperatifi Başkanı Arif Alagöz, Acıpayam’a bağlı olan ve son büyükşehir belediyeleriyle ilgili düzenlemeyle mahalle statüsünde anılmaya başlayan 5 bin nüfuslu Yeşilyuva’da, tabaklık mesleği ve deri işçiliği nesillerdir bölgenin geçim kaynağı olduğunu söyledi. Dededen toruna herkesin ayakkabı imalatıyla uğraştığını bildiren Alagöz, bu sayede Yeşilyuva’nın önemli ayakkabı üretim merkezi haline geldiğini ifade etti.

Büyük hamle yaptı
Alagöz, üretimde teknolojiye karşı direnen geleneksel yöntemler nedeniyle bir dönem duraksama yaşayan Yeşilyuva’nın kendisini kısa sürede toparlayarak teknolojinin kullanımı, uzman personel ve tesisleşmeyle önemli bir hamle yaptığını söyledi.

Yılda 3 milyon çift
Önceleri evlerin bodrum katında olan ayakkabı imalatının artık Yeşilvuva Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi’nde, modern cihazlar ve uzman personel tarafından sürdürüldüğünü kaydeden Alagöz, “Kurduğumuz kooperatif sayesinde oluşturulan sanayi setesinde üretim yapılıyor. Yıllık üretimimiz 3 milyon çifti geçiyor. Bu sayede Yeşilyuva’da yılda yaklaşık 120 milyon lira ciro elde ediliyor. Hem ülkemiz ekonomisine, hem de halkımıza ciddi bir kazanç sağlıyoruz. Sürükleyici başka bir iş kolu bulunmayan Yeşilyuva’da ayakkabı üretiminden elde edilen gelir göçü de engelliyor” dedi.

YÜZDE 50 ARTIŞ
Yeşilyuva’daki ayakkabı sektöründe her geçen gün iş potansiyelinin yükseldiğini, bu yılki üretimin geçen yıla oranla yüzde 50 arttığını ifade eden Arif Alagöz, ilçede kadınların üretime katkılarının da artırılması yönünde çabaladıklarını belirtti. Alagöz, iç ve dış pazarın önemli markalarının da aralarında bulunduğu birçok fason üretimin Yeşilyuva’da yapıldığını bildirerek, bunun yanında kendi markalarıyla piyasada olma yönünde çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum