Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Kongre Merkezi'nde, Dünya Turizm Forumu'nun açılış töreninde konuştu.
Başbakan Yıldırım, ''Turizm barış için, kardeşlik için çok önemli bir sektördür, önemli bir faaliyettir. Bu yolda çaba gösteren herkesi aynı zamanda gönüllü bir barış elçisi olarak kabul ediyorum ve tebrik ediyorum" dedi.
''Terörü, turizmi baltalamak veya turizmde avantaj sağlamak için lütfen kullanmayalım'' diyen Yıldırım, ''Terörün olmadığı yer yok. Terörden korkmak, terörle korkutmak ancak ve ancak terörün işine yarar, teröristlerin işine yarar. Onun için ben gururla ve güvenle söylüyorum; Amerika ne kadar güvenliyse Türkiye de o kadar güvenli, Avrupa, Paris ne kadar güvenliyse İstanbul da o kadar güvenli, Saraybosna ne kadar güvenliyse Ankara da o kadar güvenli, Bakü ne kadar güvenliyse İzmir de o kadar güvenli'' ifadelerini kullandı.
Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 'Toplamda 11 bin civarında misafiri dünya şehri İstanbul'da ağırlıyoruz. Buraya Asya'dan Afrika'dan Kafkaslar'dan Ortadoğu'dan Balkanlar'dan gelen misafirlerimiz var. Bugün küresel turizm konuşacağız geleceği konuşacağız. Bilgilerimizi tecrübelerimizi paylaşacağız. Bugün sizleri eşsiz tarihi eserleri dünya kültür mirasının en seçkin örneklerine sahip İstanbul'da ağırlıyoruz. Son yıllarda dünya üzerinde en çok kendinden söz ettiren şehirlerin başında İstanbul geliyor. Kültürüyle ekonomisiyle sanatıyla gündelik hayatın zenginliği ile İstanbul gerçekten bir açık hava müzesi. Bu mübarek şehir insanlığın barış içinde bir arada yaşadığı asırların zengin izlerini taşıyor.
''KİŞİ BİLMEDİĞİNE DÜŞMANDIR''
Turizm farklı coğrafyalar farklı kültürler arasındaki iletişimi artırıyor. Bu anlamda küresel barışa ve kardeşliğe de çok büyük katkı sağlıyor. Kişi bilmediğine düşmandır. İnsanlar bir araya gelirse konuşursa kardeş arkadaş olursa güzel anılar geride bırakırsa kavga karışıklık anlaşmazlık olmaz. Düşünün siz daha önce gittiğiniz bir ülke hakkında karar alma durumunda kalırsanız önce zihninizde o ülkeyi canlandırırsınız. Alacağınız kararı da buna göre oluşturursunuz. Turizm barış için, kardeşlik için çok önemli bir sektördür, önemli bir faaliyettir. Bu yolda çaba gösteren herkesi aynı zamanda gönüllü bir barış elçisi olarak kabul ediyorum ve tebrik ediyorum.
''2002'DE TOPLAM TURİST SAYISI 13 MİLYON CİVARINDAYDI, GEÇTİĞİMİZ YIL SAYI 40 MİLYONA YAKLAŞTI''
2002 yılında Türkiye'ye gelen toplam turist sayısı 13 milyon civarındaydı geçtiğimiz yılda bu sayı neredeyse 40 milyona yaklaştı. Turizm gelirleri 12 milyar dolardan 30 milyar doların üzerine çıktı. Biz 2002'den beri Türkiye'de işbaşındayız AK Parti hükümetleri olarak. 15 yıllık süre içerisinde kendi performansımızı kıyaslama imkanına sahibiz.
Hükümet olarak turizmi sadece ekonomik kalkınmaya katkı sağlayan bir sektör olarak görmüyoruz. Yalnızca ekonomik bir bakışla turizmi değerlendirmek eksik kalır, yetersiz kalır. Turizm bunların ötesinde öncelikle kültürlerin buluşmasıdır, medeniyetlerin buluşmasıdır. Kültürlerin buluşmasını tesis ettiğimiz ölçüde, kültürlerin kaynaşmasını ve karşılıklı ön yargıların da kırılmasını sağlamış oluyoruz. Turizmi kültürel etkileşime, milletlerin birbiriyle kaynaşmasına güç katan bir değer olarak görüyoruz. Uluslararası ilişkilerin pekişmesine, farklı toplumlar arasındaki güçlü dostlukların kurulmasına önemli bir araçtır turizm... Kültürel yakınlaşmalar, ekonomik ve siyasi ilişkilerin de ivme kazanması turizm faaliyetleriyle yakından ilişkilidir.
''ŞU ANDA HAVACILIĞIN MERKEZİ TÜRKİYE'YE KAYIYOR''
70'li yıllarda havacılığın merkezi Amerika'daydı.80'li yıllarda Avrupa'nın batısına doğru geldi. 90'lı yıllarda Avrupa oldu. 2000'li yıllarda artık doğuya doğru devam ediyor. Şu anda havacılığın merkezi Türkiye'ye kayıyor. Bu, tarihin tekerrürüdür. Bir zamanlar İpek Yolu'yla, Baharat Yolu'yla doğudan batıya zenginlik için göç vardı. Şimdi artık zenginlik doğuya tekrar döndü. Dolayısıyla da hicret batıdan doğuya doğru olmaya başladı. İster doğuya gidin ister batıya gidin Anadolu'dan geçeceksiniz, başka yolu yok.
''AMERİKA NE KADAR GÜVENLİYSE TÜRKİYE DE O KADAR GÜVENLİ''
Terörü, turizmi baltalamak veya turizmde avantaj sağlamak için lütfen kullanmayalım. İnsanların buluşmasına, kardeş olmasına, bölgesel ve küresel barışın tesis edilmesine destek olalım, köstek olmayalım. Bugün turizm sektöründe bir adım öne çıkmak için, üzülerek söylüyorum, başkaları hakkında dedikodu üreterek, oraları güvensiz ilan ederek iş yapmaya çalışanlar var. Bunlar doğru şeyler değil. Dünyanın hiçbir yerinde güvenli ülke yok. Terörün olmadığı yer yok. Terörden korkmak, terörle korkutmak ancak ve ancak terörün işine yarar, teröristlerin işine yarar. Onun için ben gururla ve güvenle söylüyorum; Amerika ne kadar güvenliyse Türkiye de o kadar güvenli, Avrupa, Paris ne kadar güvenliyse İstanbul da o kadar güvenli, Saraybosna ne kadar güvenliyse Ankara da o kadar güvenli, Bakü ne kadar güvenliyse İzmir de o kadar güvenli.
''DÜN MOSTAR'I BOMBALAYAN ZİHNİYET BUGÜN HALEP'İ YAĞMALIYOR''
Enerjimizi, kaynaklarımızı, imkanlarımızı savaşa değil, tanka topa, tüfeğe değil, insanların refahına, mutluluğuna ve çocukların aydınlık geleceğine ayırmamız lazım. Tarih, gelecek, ecdat bizden bunun hesabını sorar. Dün Mostar'ı bombalayan zihniyet bugün Halep'i yağmalıyor. Şiddet kültürüne karşı insanlığı savunmak hepimizin birinci derece görevidir sorumluluğudur.
Turizm sektörünün temsilcilerine ve ülke yöneticilerine ortak bir sorumluluk düşüyor. Yarınlarımızı emanet edeceğimiz çocuklarımıza barış ve kardeşlik içinde daha güzel bir dünya bırakmak için daha çok gayret edeceğiz, bir araya geleceğiz ve birlikte çalışacağız. Şiddet kültürüne karşı insanlığı, evrensel değerleri savunmak hepimizin birinci derece görevidir, sorumluluğudur. İnsanlığın esenliğine giden yok, kültürlerin kaynaşmasından, birbirimizi doğru tanımaktan ve tanıtmaktan geçiyor. Korkmadan, korkutmadan ön yargısız bir şekilde birbirimizi anlamaktan geçiyor.".
YORUMLAR