Yüksek yargıya atamalarda denge Meclis lehine değiştirilirken cumhurbaşkanı kararnamesinin kapsamı da yeniden çizilecek. Seçimlerin yapılacağı 2019 yılına kadar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan görevine devam edecek. Erdoğan, değişiklik ile birlikte cumhurbaşkanlarına verilen bakanlar kuruluna başkanlık etme, kararname çıkarma gibi yetkileri kullanabilecek, partisi ile bağı kurulacak.
Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin anayasa değişiklik paketinin yeni hali şöyle:
MHP'nin görüşleri de dikkate alındı ve üç aşamalı sistem yerine iki kademeli model geliştirildi. Buna göre önerge ve komisyon kurulması için 330, yüce divana sevk için ise 367 oy aranması planlanıyor.
Milletvekili sayısı 600'e çıktığında sevk rakamı da 400 olacak.
Anayasa Mahkemesi (AYM) ve HSYK'ya cumhurbaşkanının seçtiği üye sayısı indirilirken Meclis'e ayrılan rakamların artırılması benimsendi.
Büyükelçi atamalarında ABD modeli benimsendi. Buna göre cumhurbaşkanının büyükelçi olarak belirlediği isimlerin göreve başlayabilmesi için Meclis onayı aranacak.
Bakanlar hakkındaki iddialar için Meclis'te soruşturma komisyonu kurulacak.
Yargılama yüce divan sıfatı ile AYM'de yapılacak.
Bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve güvenoyu almalarına gerek olmayacak.
Temel hak ve özgürlükler, kanunlara aykırı konular, özlük hakları konularında kararname çıkartılamayacak. Kararnameler için Anayasa Mahkemesine iptal başvurusu yapılacak.
Cumhurbaşkanı TBMM'yi fesh ederse, kendisinin de görev süresi sona erecek.
Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri yenilenecek.
2019'A BÖYLE GİDİLECEK
Cumhurbaşkanlığı sistemi referandumda kabul edildiğinde hemen uygulamaya geçilmeyecek. Seçimler 2019 yılında yapılacak. Pakete 2,5 yıllık süre için geçiş hükümleri konulacak.
Geçiş hükümlerine göre süreç şöyle olacak:
Cumhurbaşkanı seçime kadar geçen süre içinde bazı yetkilerini kullanacak. Cumhurbaşkanı bakanlar kuruluna başkanlık edebilecek, bakanları atayıp görevden alabilecek.
Cumhurbaşkanının partisi ile bağı kurulacak.
Cumhurbaşkanı kararname çıkartabilecek.
YORUMLAR