Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 36'ıncı Muhtarlar Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan özetle şöyle dedi: Türkiye 1923'te Cumhuriyet'e geçerek rejim tercihini yapmıştır. Artık böyle bir sorun yoktur. Şu anda ana muhalefetin başındaki zat ikide bir rejim, mejim diyor. Cumhuriyet'ten geri adım atmaya çalışanlar karşılarında herkesten önce milletimizi ve milletimizle birlikte şahsımı bulur.
KARAR MİLLETİMİZİN
Türkiye, yetki ve sorumluluğun cumhurbaşkanında toplandığı yürütme, yasama ve yargı arasındaki sınırların daha açık ve net bir şekilde çizildiği yeni bir yönetim sistemine inşallah geçiyor. Meclis, anayasa değişikliğini görüşüp, kabul ederek üzerine düşeni yapmıştır. Cumhurbaşkanı olarak ben de incelememi tamamladıktan sonra mesele milletimizin önüne gelecektir. Artık söz de karar da milletimizindir.
EL İNSAF, HEPSİ YALAN
Bu meselede de neye, niçin karşı çıktıklarını bilmedikleri ve ifade edemedikleri için tamamı yalan, tamamı yanlış sloganlar üzerinden milletin kafasını bulandırmaya çalışıyorlar. Ne diyorlar, parlamento yok, el insaf. Her şey tek adamda bütünleşecek, el insaf. Yargı yok, el insaf. Hepsi yalan, hepsi yalan.
ÇEVRENİZE İYİ ANLATIN
Madde madde Anayasa değişikliğinin ne getirdiğini anlatmak isterim. Sizlerin mahallelerinizde, köylerinizde bu hakikatleri milletimize aktarmanızı özellikle istiyorum. İşin aslının müzmin muhaliflerin söylediği gibi olmadığını, asıl meselenin yeni Türkiye'yi inşa, 2023 hedeflerine ulaşma, 2053 ve 2071 vizyonlarımızı hayata geçirme olduğunu lütfen milletimize anlatın. Cumhurbaşkanlığı sisteminin, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkelerinin sistemi olduğunu çevrenizdeki herkesle paylaşın.
TEMSİL TABANI GENİŞLİYOR
Birinci madde yargının bağımsız olduğu ibaresinin yanına tarafsız ilkesi ilave ediliyor. Bundan kim, niçin rahatsız olabilir ki? İkinci madde milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkmasıyla ilgilidir. Bu değişiklik TBMM'nin temsil tabanını genişletirken milletvekili başına düşen nüfusumuz dikkate alındığında dünyadaki örneklerine de gayet uygundur. Seçilme yaşı 25'ten 18'e iniyor. Şimdi ne diyorlar askerlik ne olacak? Bunları muaf tutarsın olur, biter. Parlamentoda görev yapmak kadar önemli görev olabilir mi?
YÜRÜTME GÜCÜ CUMHURBAŞKANI'NDA
Yeni düzenlemenin en basit ifadesi Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık makamlarının birleştiriliyor olmasıdır. Böylece her ikisi de gücünü halktan alan iki yürütme yerine bir tek makam ortaya çıkıyor. Bunun anlamı şudur, millet kime oy verdiğini, kimden icraat beklediğini, kime hesap soracağını bilecektir. Bu kişi artık Cumhurbaşkanı'dır. Yürütme gücü tamamen Cumhurbaşkanı'nda toplandığı için artık bu görevde bulunan kişinin ne hükümeti ne Meclis'i ne başka bir bahaneyi öne sürerek sorumluluktan kaçma imkanı kalmamıştır.
Meclis denetleyecek
Meclis'te yeterli çoğunluk sağlanması halinde cezai sorumluluk gerektirin durumlarda Cumhurbaşkanını Yüce Divan'da yargılanabilmesinin yolu açılıyor. Böylece yürütme yetkisi verilen Cumhurbaşkanını millete hesap vermenin yanında Meclis tarafından da denetlenebildiği demokratik bir tablo ortaya çıkıyor.
YORUMLAR