Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Doğu Afrika turunun son durağı Madagaskar'da önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Ülkemize döndükten sonra zannediyorum ki Meclis Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı'na parlamentodaki görüşmelerin neticesini ulaştırmış olacak. Biz de değerlendirmelerimizi hemen yapacağız. Milletimizin de beklentisi budur. Atılan bu kararlı adımı biz de TBMM'ye tekraren göndereceğiz" dedi. Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina ile ortak basın toplantısında Erdoğan şunları kaydetti:
BİZ DARBE YEDİK, SİZ DE YEMEYİN: Sayın Cumhurbaşkanı ile 15 Temmuz'da ülkemizde darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ ile ilgili konuştum. Kıymetli dostuma örgütle ilgili belgeler verdim. Bu yapı 40 yılda devletimizin tüm kademelerine sızmak suretiyle darbe teşebbüsünde bulundu. Şahsım ve başbakanımızı hedef alarak ülkemizin silahlarıyla kendi vatandaşlarımızı öldürmeye teşebbüs ettiler. 248 vatandaşımız şehit oldu.
Bunlar dünyanın 170 noktasında faaliyet gösteriyor. Dostlarımıza dedik ki; biz bir darbe yedik, siz de aynı darbeyi yemeyin. Bununla ilgili olarak Maarif Vakfını kurduk. Sizin eğitim bakanlığınızla maarif vakfı müşterek çalışacak Malgaş gençliğiniği böylece kurtarmış oluruz.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ: Ülkemize döndüğümüzde zannediyorum ki Meclis Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı'na parlamentodaki görüşmelerin neticesini ulaştırmış olacak. Biz de değerlendirmelerimizi hemen yapacağız. Milletimizin de beklentisi budur. Atılan bu kararlı adımı biz de TBMM'ye tekraren göndereceğiz.
MAHKEMEYE GİTMELERİNE ALIŞTIK
Muhalefet, Anayasa Mahkemesine başvurabilir. Bu konuda herhangi bir önleyici, 'niye oraya gidiyorsun' deme hakkımız yok ama bunlara da alışığız. Anayasa Mahkemesi'ne çok sık gitmeye alışık anlayış da var ülkemizde. Temenni ederim ki bir an önce Anayasa Mahkemesi de bu konuyla ilgili kararını verir. Çünkü milletimiz şu anda heyecanla bu konuda atacakları adımın hazırlığı içinde.
SURİYE'DE ÇÖZÜM YAKIN MI: Öncelikle Türkiye, Rusya ve İran heyetlerinin önce Moskova'da 20 Aralık'ta yaptıkları ortak açıklamaya ve BMGK kararına uygun olarak Suriye rejimi ve silahlı muhalif gruplar arasındaki Astana'daki görüşmeleri destekledikleri ve atacakları adımları konuştular. Suriye'de askeri bir çözüm olmayacağına inançlarını belirttiler. Somut adımlar atarak Suriye'de ateşkesin güçlendirilmesine karar verdiler.
Siyasi sürecin belirli hususlarına ilişkin olarak aktif işbirliğini kararlaştırdılar.
TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ
Bizim Rusya ile ilişkilerimiz çok eski ve çok ciddi bir ticaret hacmimiz var. Bir dönem 38 milyar dolara çıktı. Şu an bu rakam düştü ama tekrar yükseleceğine inanıyorum. Bizim Rusya ile tarihi ilişkilerimiz de çok eski. Şu anda bölge ülkeleri olarak Suriye'deki gelişmelerin, gerek koalisyon güçleri olarak ABD ile gerekse bölgesel güç olma hasebiyle Rusya ile bu işi nasıl çözeriz diyerek bu adımı attık. Türkiye'de Kürt vatandaşlarımız var, Suriye'nin kuzeyinde de kürtler var. Ama Suriye rejimi onları sürekli dışlamış ve pasaport vermemiştir. Bakıyorsunuz, öyle anlar geliyor ki Esed, onları kullanmaya çalışıyor. Tehdit almadığımız sürece oraya bakışımız farklıdır. Şu anda kuzey Suriye'de PYD ve YPG var. Obama'nın görevde olduğu dönemde kendisine güvenli bölge oluşturalım dedim. Mülteci akınını durduralım dedim. Burada atmamız gereken adım; eğit donattır, yapıyoruz, yaparız. Uçuşa yasak bölge ilan etmemiz lazım ve milli orduyla güvenliğini sağlamamız lazım. Bunun için de biz Cerablus'ta Rai'de operasyon başlattık. Şu anda da El Bab'dayız. DEAŞ, PKK ve PYD'ye karşı Suriye'de oralara huzuru getirmiş oluruz.
YORUMLAR