Bornova Belediyesi bu projeyle evsel atıklardan kullanılabilecek olanları eşya bankası aracılığıyla vatandaşlara ulaştıracak, kullanım değerini kaybetmiş olan atıklar ise ayrıştırılıp işlenerek hammadde olarak değerlendirilecek. Projenin 511 bin 581 liralık bütçesinin tamamı Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilecek. Bornova Belediyesi’nin Meclis Toplantı’nda URBANREC projesinin sunumu gerçekleşti. Projenin İYTE ayağının proje koordinatörü Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Sofuoğlu, programla ilgili bir sunum yaparak Bornova Belediyesi meclis üyelerine sürecin işleyişiyle ilgili bilgi verdi.
Bornova Belediyesi, Avrupa Komisyonu Ufuk 2020 (Horizon 2020) programı tarafından finansal olarak desteklenen geri dönüşüm projesiyle ilçedeki kullanım ömrünü tamamlamış büyük hacimli evsel atıkları ekonomiye kazandıracak. Bu proje kapsamında toplanan atıklardan kullanılabilecek olanları kurulacak eşya bankası aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılacak. Kullanım ömrünü tamamlamış olanları ise yeni hammaddelere dönüştürülecek. Bornova Belediyesi’nin daha önceden hazırlıklarını başlattığı ayrıştırma ve tasnif etme işlemlerinin yapılacağı ‘Atık Getirme Merkezi’ de Ufuk 2020 programıyla eşgüdümlü hale getirilecek. Atıkların yeni hammaddelere dönüştürülmesi işlemi de bu tesiste gerçekleştirilecek. Projede ev mobilyaları, plastik bahçe mobilyaları ve ev tekstili gibi büyük hacimli ürünler değerlendirilecek.
Bornova Belediyesi’nin Meclis Toplantı’nda URBANREC projesinin sunumu gerçekleşti. Projenin İYTE ayağının proje koordinatörü Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Sofuoğlu, programla ilgili bir sunum yaparak Bornova Belediyesi meclis üyelerine sürecin işleyişiyle ilgili bilgi verdi.
Türkiye’de proje ortakları Bornova Belediyesi ve İYTE
URBANREC Projesi’nde Türkiye’den Bornova Belediyesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ortak olarak yer alıyor. 7 farklı Avrupa ülkesinden şirketler, belediyeler ve araştırma enstitülerinin bulunduğu 21 ortaklı projenin koordinatörlüğünü İspanya’da bulunan AIMPLAS isimli teknoloji merkezi yürütüyor. 42 ay sürecek projenin 511 bin 581 liralık bütçesinin tamamı Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilecek.
Çevre değerlerini koruma konusundaki projelerin öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Atık pil için yaptığımız çalışmalarda topladığımız pillerle 2016 yılında İzmir birincisi olduk. Bu konudaki hedefimiz 2017 yılında 2. ve 3. olandan daha fazla pil toplamak. Urbanrec projesi için de emek veren herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bu başlangıç daha büyük projelerle devam ederek Bornovamız’a katkı sağlayacak” dedi.
YORUMLAR