İzmir'in yüzde 73'ü depreme hazır değilken, her gün binlerce kişinin çalışmaya gittiği İzmir Büyükşehir Belediye Binası'nın depreme dayanaklı olmaması 'pes' dedirtti. Binayı taşıyan kazıkların kırık olduğu bundan 11 yıl önceki raporlara yansıdı. Ancak, 11 yıldır binanın depreme dayanıklı hale getirilmesi için hiçbir adım atılmazken, binada çalışan 2 bin civarındaki personel görevini büyük bir risk altında sürdürüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Akçığ, "Güçlendirme yapılmayacaksa binanın sürekli izlenmesi lazım. Artık güçlendirmek yerine oranın yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor" dedi.
HİÇBİR ÖNLEM ALINMADI
Uzmanlara göre olası bir depremde yüzde 73'ü orta, ağır ve çok ağır hasar alarak yıkılacak İzmir'de depreme karşı hiçbir önlem alınmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi yıllar önce yapılan Büyükşehir Belediye Başkanlığı Binası'nı 10 yıl önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle taşıma kararı aldı.
Ancak bina bir türlü taşınamadı. Aradan yıllar geçti, binayı tutan fore kazıklar deniz suyuna bağlı olarak korozyona uğradı. Bu korozyon sonucunda binlerce insanın risk altında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Zafer Akçığ, "Oradaki korozyonun engellenme şansı yok. Çünkü orası dolgu alan ve deniz suyunun içinde. Tuzlu su binanın temellerini resmen yiyor" dedi.
"GÜÇLENDİRECEĞİNE YIK"
Tuzlu suyun hakim olduğu ortamda kazıkların çatlayıp kırılmasının beklenen bir olay olduğunu söyleyen Prof. Dr. Zafer Akçığ, "Bu binayı güçlendirmek isteseler harcanacak paraya değmeyecek.
Bu olay sadece Büyükşehir için değil benzer ortamda bulunan tüm binalar için geçerli bir durum. Bu nedenle güçlendirme seçeneği maliyetli bir yöntem. Onun yerine yıkılıp yerine yeniden inşaat yapılması makul bir seçenek" diye konuştu.
11 YILDIR ÇÖZÜM YOK
İzmir'de 2006 yılında meydana gelen ve büyük paniğe neden olan depremlerin ardından Büyükşehir Belediyesi, Belediye Sarayı'nın depreme dayanıklı olup olmadığını belirlemek amacıyla çalışma başlattı. Dokuz Eylül Üniversitesi Vakfı'nca binanın kolon ve kirişlerinden karot, çekiç örnekleri alındı, zemin sondaj ve etütleri yapıldı. Kolon ve kirişlerin de röntgenleri çekildi. Araştırma sonucu binanın deprem yönetmeliğine uygun olmadığı, temellerinde güçlendirme yapılması gerektiği ortaya çıktı. Rapor, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teslim edildi. Büyükşehir, Belediye Sarayı için 13 Nisan 2007'de, Buca Gediz'deki ESHOT Genel Müdürlük binası için de 6 Nisan 2007'de güçlendirme projesi ihalesi gerçekleştirdi.
Ancak hazırlanan projeler 11 yıldır hayata geçirilemedi. 2006 yılında hazırlanan rapora göre, 2 bine yakın personelin görev yaptığı belediye sarayını taşıyan kazıkların kırık olduğu tespit edildi. 10 yıldır bu konuda adım atmayan Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 2 bin personelinin can güvenliğini riske atmayı sürdürüyor.
YORUMLAR