Çavuşoğlu’ndan Silah yardımıyla ilgili açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak'a yapılacak silah yardımıyla ilgili açıklama yaptı.

Çavuşoğlu’ndan Silah yardımıyla ilgili açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak'a yapılacak silah yardımıyla ilgili açıklama yaptı.

Çavuşoğlu’ndan Silah yardımıyla ilgili açıklama
08 Eylül 2014 - 14:40

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Şam İslam Devleti'ne karşı mücadelede Irak'a silah yardımı yapılması konusunda, Irak ordusunun yüzde 95'e yakının bir mezhebe dayalı olduğunu belirterek, "Burada bunlara verilecek silahların nereye gideceğinin kontrolü söz konusu olmayabilir. Yeni oluşum, Irak'taki yeni yapılanma dikkate alınarak destekler verilmeli. Buraya giden silahlar terör örgütlerinin eline geçmemelidir. PKK'nın eline geçmemelidir. Biz de bu konudaki hassasiyetlerimiz gündeme getirdik" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO içinde oluşan tehditlere başından müdahale edebilmek için bir öncü güç oluşturma fikrinin gündeme geldiğini ancak bunun nasıl olacağı ve ne yapılacağı konusunda henüz karar verilmiş bir yapılanma olmadığını belirtti.

Çavuşoğlu, "Maliki rejiminin hatalarından herkes ders almış gözüküyor. Dolayısıyla bu hataların bir daha tekrarlanmaması gerekiyor. Irak'ın sınır, toprak bütünlüğünün korunması gerekiyor. Irak'ın yer altı, yer üstü zenginliklerinden tüm Iraklıların faydalanması gerekiyor. Irak Anayasası kapsamında hiçkimsenin dışlanmaması gerekiyor" dedi.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinde Alman istihbaratının dinleme faaliyetlerine ilişkin iddiaların gündeme geldiğini, Merkel'in "Bu konuda bize güvenmenizi istiyoruz" dediğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya ve ABD istihbaratlarının Türkiye'yi dinlediği iddialarına ilişkin hassasiyetin NATO Zirvesi'nde gündeme geldiğini, "Sayın Cumhurbaşkanımız, bu konuları basın aracılığıyla değil doğrudan konuşmayı tercih ettiğini ilgili ülkelerin liderlerine iletmiştir" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği sürecinde son dönemde bir durgunluk olduğu görüşüne katıldığını belirterek, "Bizden kaynaklanan bir sorun değil. Avrupa Birliği'nden kaynaklanan bir durgunluk var" dedi.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini anımsatarak, "Maalesef Gazze'deki drama karşı Batı sessiz kaldı. Başka bir tabirle sınıfta kaldı" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin, "Biz Ortadoğu'da barışın sağlanması ve buraya istikrarın gelmesi için 12 yıldır çok objektif ve adaletli bir şekilde gayret sarf ediyoruz. Ama her seferinde bizim bu çabalarımızı boşa çıkaran İsrail olmuştur" dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzeltilmesi için üç şartın özür dilenmesi, Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminatların ödenmesi ve Gazze'ye yönelik ambargonun kaldırılması olduğunu, özrün dilendiğini hatırlatarak, "Aslında iki konuda biz İsrail ile bir noktaya geldik. Ama tam bu noktada Gazze tekrar bombalanmaya başladı. Eğer bu ateşkes döneminde İsrail bizim ikinci ve üçüncü şartlarımızı yerine getirirse ilişkilerimizi de tabii ki normalleştiririz" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum