"Cazibe Merkezleri" İzmir'de tanıtıldı

Kalkınma Bakanlığına bağlı Dicle Kalkınma Ajansının Doğu ve Güneydoğu illerindeki yatırım ve üretimi desteklemek amacıyla hayata geçirdiği teşvik projesinin tanıtımı, İzmir Mardinliler Federasyonu ve İzmir Mardinliler Eğitim Kültür Dayanışma ve Kalkınma Vakfının işbirliğiyle Karabağlar'da yapıldı

"Cazibe Merkezleri" İzmir'de tanıtıldı

Kalkınma Bakanlığına bağlı Dicle Kalkınma Ajansının Doğu ve Güneydoğu illerindeki yatırım ve üretimi desteklemek amacıyla hayata geçirdiği teşvik projesinin tanıtımı, İzmir Mardinliler Federasyonu ve İzmir Mardinliler Eğitim Kültür Dayanışma ve Kalkınma Vakfının işbirliğiyle Karabağlar'da yapıldı

"Cazibe Merkezleri" İzmir'de tanıtıldı
25 Ocak 2017 - 19:12

Kalkınma Bakanlığına bağlı Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Cazibe Merkezleri Programı adı verilen kalkınma programı kapsamında İzmir'de tanıtım toplantısı gerçekleştirdi. İzmir Mardinliler Eğitim Kültür Dayanışma ve Kalkınma Vakfı (MARVAK) ile İzmir Mardinliler Federasyonunun işbirliği ile gerçekleşen organizasyonda, Kalkınma Bakanlığı aracılığıyla merkezi hükümetin Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri için geliştirdiği yatırım ve teşvik olanaklarının tanıtımı yapıldı. Karabağlar Halk Eğitimi Merkezi'nde gerçekleştirilen organizasyona katılım yoğun oldu.
DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç, MARVAK Başkanı Rasim Kahraman ve İMAF Başkanı Beşir Tunç ve gazetemizin imtiyaz sahibi Salih Erkek'in katıldığı program kapsamında, Doğu ve Güneydoğu illerine yatırımlarda bakanlık ve ajans tarafından verilecek destek, hibe ve teşvikler katılımcılara detaylı şekilde anlatıldı.

"EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN MEMNUNİYET DUYUYORUM"
Organizasyonda konuşan Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç, Doğu ve Güneydoğu illerini kalkındıracak projenin tanıtımının İzmir'de, Karabağlar'da gerçekleştirilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Teşvik edilen illerimiz, dış ticaret yapabilme anlamında komşusu olduğu Irak, Suriye, İran ve Ortadoğu'nun tamamına ihracat yapma imkanının bulunduğu yerlerdir. Değerli topraklardır. Pek çok kez bölge, iklim şartlarının sert ve çetin olduğuna dair karıştırılır ama neredeyse bir Çukurova gibidir, geniş arazidir. Özellikle de GAP'ın tamamen devreye girmesiyle beraber araziler sulanabilir hale geldi. Buna bağlı olarak tarım ve tarıma dayalı sanayi gelişmiştir. Ben şuna inanıyorum ki, terör ve istihdam sorunu giderildiği takdirde pek çok olumsuzluk da giderilecektir. Ajansın bu çalışmalarının ülkemize hayırlar
getirmesini diliyorum. Böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan da duyduğum memnuniyeti dile getiriyorum" dedi.

"HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ"
MARVAK Başkanı Rasim Kahraman ise konuşmasına son günlerde hain terör saldırılarında hayatını kaybedenleri anarak başladı. Mardin ve diğer iller için yapılan tüm yatırımları canı gönülden desteklediklerini ifade eden Kahraman, "Terör saldırılarında hayatını kaybedip şehit düşen güvenlik güçlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bizler programın İzmir'de yapılmasından büyük bir mutluluk duyuyoruz. Başta Mardin olmak üzere tüm illerimizde yapılacak yatırımları destekliyoruz. Mardin ve Güneydoğu illerimiz için ne gerekiyorsa elimizi taşın altına koymaya hazırız" dedi. İMAF Başkanı Beşir Tunç ise organizasyondan ötürü Kalkınma Bakanlığı ve DİKA'ya teşekkürlerini sunarak, "Proje, bölgede bulunan illerimizi geliştirecek, istihdam sorununu ortadan kaldıracak bir projedir. Bizler böylesine değerli çalışmaların her
zaman yanındayız. Teşekkürlerimizi iletiyoruz. Tüm desteği de İzmir'den vereceğiz" şeklinde konuştu.

"DÜNYADA BİR İLK"
DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ise projenin önemine değinerek, "Ajansımız son bir ayda tabiri caizse Evliya Çelebi'ye döndü. Bunu yaparken hem ziyaret hem ticaret noktasında keyif alıyoruz. Çünkü biliyoruz ki sesimiz ne kadar çıkarsa o kadar da gerçek paydaşa ulaşma şansımız olacaktır. Nitekim biz bu gezileri yaparken, Türkiye'nin kalbi olan İstanbul ve Kocaeli'nin projeden çok az haberdar olduğunu biliyoruz. Bakıldığı zaman proje toplamda 140 milyara mal olacak ve 10 yıl sürecek çok değerli bir proje. Sadece yatırıma dayalı ve üretim ağırlıklı bir çalışma. Dünyada yalnızca İzlanda ve İspanya'da örneği var. Hükümetimizin gerçekten bölgeye verdiği önemi gösteriyor. İlk defa bölgeler arasındaki eşitsizliği ortadan kaldıran ve Doğu Batı arasında Doğu'ya pozitif ayrımcılık gözeten bir bakış açısı var" dedi.

FIRSATLAR EKONOMİYE KAZANDIRILACAK
Altındağ, proje kapsamıyla ilgili de bilgiler vererek sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Uzun bir dönem meslek örgütlerinde çalıştım, oda başkanlıkları yaptım. Yerel yönetimde görev aldım. Ancak burda devletin katmanlarının içinde olduğunuz zaman mekanizmayı görüyorsunuz. Dünyada bakıldığında milyar dolarlık yatırım yapan tek ülke Türkiye. Dolayısıyla sorumluluk bölgelerimiz, merkezimiz Mardin olmak üzere Batman, Siirt, Şırnak ve toplam 30 ilçemiz var. Ajansın en büyük görevi, bölgede bulunan değerleri ortaya çıkarıp, riskleri bertaraf etmek. Varsa fırsatları ekonomiye kazandırmak. En büyük kazancımız insan odaklı çalışmamızdır. Hükümetimizin çıkardığı ve Başbakanımızın Diyarbakır'da açıkladığı Cazibe Merkezleri Programı 23 il ve 5 bölgede tamamen sanayiye ve imalata dönük yatırımlar olacak."

"YATIRIM YAPMAMAK İÇİN BİR NEDEN YOK"
"Proje o kadar kıymetli bir proje ki; Yatırım yapmak isteyene araziyi bedelsiz temin ediyor, fabrikayı yapıyor. Fabrikada çalıştırdığınız işçilerin parasını kendisi ödüyor, sizden para almıyor. Yine makine alımı için faizsiz kredi sağlıyor. Alınan makineleri de teminat olarak kabul ediyor. Bu bile ezber bozuyor. Ayrıca düşük faizli ve yarısını bakanlığın ödediği destek kredisi imkanı da sağlıyor. Bunun yanı sıra ürettiğiniz ürünlerin bazı kalemlerinde kamu alım garantisi veriyor. Kısacası babanın oğula yapmadığı bir hadisedir. Yatırımcıdan yalnızca iki şey isteniyor. Yüzde 30 katılım payı ve en az 30 kişi çalıştırma zorunluluğu isteniyor. Burada yatırım yapmamak için hiçbir neden yok."

DETAYLAR SUNUMDA ANLATILDI
Mardin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mehmet Emin Paça, katılımcılara sunum gerçekleştirdi. Sunumda “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında Türkiye'deki bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla gerçekleştirilecek olan özel sektör yatırımlarına verilecek olan destekler anlatıldı. Buna göre; yeni yatırım projeleri ile yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş veya başka sebeplerle faaliyet göstermeyen tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılması için çeşitli destekler verileceğini ifade etti. Bu destekler danışmanlık hizmeti, bedelsiz yatırım yeri tahsisi, anahtar teslim fabrika binası yapımı, faizsiz yatırım kredisi, faiz indirimli işletme kredisi, üretim tesislerini taşıma desteği şeklinde olacağını belirtti.


YORUMLAR

  • 0 Yorum