Reklam

CHP Lideri Özel İzmir yangınına ilişkin açıklama yaptı

CHP lideri Özgür Özel, İzmir’in Selçuk ilçesi ile Aydın’ın Kuşadası ilçesinin sınırındaki Arvalya mevkisindeki orman yangını nedeniyle bölgeyi ziyaret etti.

CHP Lideri Özel İzmir yangınına ilişkin açıklama yaptı

CHP lideri Özgür Özel, İzmir’in Selçuk ilçesi ile Aydın’ın Kuşadası ilçesinin sınırındaki Arvalya mevkisindeki orman yangını nedeniyle bölgeyi ziyaret etti.

CHP Lideri Özel İzmir yangınına ilişkin açıklama yaptı
01 Temmuz 2024 - 15:43

'TORBALI'YI DA ZİYARET EDECEĞİM'

Özel, Selçuk'ta bulunan Arvelya Orman Kampı'nda gerçekleştirdiği basın açıklamasında, " İzmir ile Aydın'ın il sınırındayız. Önce İzmir sınırlarında Selçuk'ta başlayıp sonra Aydın Kuşadası'na sirayet eden ilk belirlemelere göre en az 350 hektar orman alanını kaybettiğimiz bölgedeyiz. Dün İzmir Torbalı'da yaşanan patlama sonucunda hayatını kaybeden 5 vatandaşımıza rahmet, tedavisi devam edenlere acil şifalar diliyoruz. Olayı duyduğumuz anca Torbalı Belediye başkanımızı aradım. Başkanımız ben aradığımda bölgeye intikal etmişti. Gün boyu kendisiyle irtibat halinde olduk. İzmir Valimiz ve Büyükşehir Başkanımızla takip ettik. Soruşturmayı tüm boyutlarıyla takip edeceğiz. Bundan sonraki süreçte tedavileri için ve yaralarının sarılması için elden ne geliyorsa CHP'li belediyeler tarafından yapılacak. Hem adli hem de teknik soruşturmayı arkadaşlarımız takip ediyor.  Bugün Torbalı sürecini ve kriz anı yatışmadığı için, oradaki çalışmalara engel olmamak amacıyla oraya gitmedik. Orayı bir kaç gün içinde tüm deliller toplandıktan sonra ziyaret edeceğim" dedi. 

VATANDAŞLARA ÇAĞRI: DİKKATLİ VE SORUMLU OLMALIYIZ 

Yangınların insandan kaynaklı olduğuna dikkat çeken Özel, "Şu anda Cumartesi günü ortaya çıkan ve gece boyu süren yangına başta İzmir ve Aydın büyükşehir belediyelerimiz bütün ekipmanlarıyla can siper hane gayret gösterdiler. Ege Bölgesi'nin bütün belediyelerden yangın geldi. Sabaha karşı kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları sürüyor. İçinde bulunduğumuz bölge bir orman kampı. Bu bölgedeki vatandaşların nefes aldıkları bir bölge. Burayı kaybetmiş durumdayız. ağaçların dışında 350 hektardaki tüm canlı yaşamını kaybettik. Bir daha bu alanın orman haline gelmesi 50 yıl sonra olacak. 2075 yılında belki yangından 1 gün önce ancak görebilmiş olacağız. Bunu şunun için ifade etmek istiyoruz; her bir vatandaşımızın orman yangınları konusunda bireysel sorumluluğu var. Menderes'te olan yangın bir hobi bahçesindeki sigara izmaritinden, Çeşme'deki yoldan geçen bir kişinin sigara izmaritinden çıktı. Daire başkanlarımız araştırmalarına devam ediyor. Raporda bu tip yangınların yüzde 98'inin insandan kaynaklı olduğu belirtiliyor. O yüzden öncelikle her bir vatandaşımızı böyle büyük acılar yaşamamak için dikkatli ve sorumlu olmaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verdi. 

KRİZ BELEDİYECİLİĞİ 

Ege Belediyeler Birliği tarafından yapılacak çalışmaya dikkat çeken CHP Lideri Özel, "Biz yangını söndürürken dayanışma içindeyiz. Bu bir kriz belediyeciliği. Kriz ortaya çıktıktan sonra mücadele etmek önemli. Bundan sonraki süreçlerde bizim belediyelerimiz tedbir, önlem ve öngörü ile çalışma yürütmemiz gerekiyor. Ege Belediyeler Birliği bünyesinde hem daire başkanlarımızın, itfaiye müdürlüklerimiz ve belediye başkan yardımcılarımızın katılımıyla Ege Bölgesi'ndeki orman yangınlarına nasıl daha ciddi önlemler alınabilir? Bundan sonraki süreçlerde hem önlemede, hem söndürmede, hem geri kazandırmada neler yapabiliriz diye çalışacağız. Bu konuda yapılması gereken çok şey var" dedi.

KOMİSYON KURULSUN ÖNERGESİ REDDDİLDİ 

Yangınlar üzerine komisyon kurulsun önergesinin AK Parti- MHP oylarıyla reddedildiğine dikkat çeken Özel, "2021 yılından 350 bin hektar yani buradakinin bin katı orman kaybettiğimiz bir deneyimimiz var. Yerel yönetimleri bu işlerin dışında bırakmaya çalışan yaklaşımlar vardı. Geçen Cumartesi biz bunu burada görmedik, bundan dolayı memnunuz. Ancak merkezi yönetiminin alması gereken tedbirler var. 3 yıl öncesine kadar, 'bize helikopter lazım değil' yaklaşımının ne kadar yanlış çıktığını ve bize nelere mal olduğunu görmüştük. Tüm bunları konuşmak için TBMM'ye kapsamlı bir önerge verdik. Diyarbakır-Mardin arasında bir büyük felaketten sonra meclisin bu konuda bir komisyon kurması ve tüm partileri siyaset üstü çalışma yürütmesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi. Biz nerede bu konuda bir çalışma yaparsak AK Parti ve MHP'nin görüşlerini alıyoruz. Bu işler ortak akıl ile yapılır " diye konuştu. 

NAMUS BORCU 

Her bir yeşil alanın namus borcu olduğuna dikkat çeken CHP'li Özel, "Kente karşı suçlarda ve alınacka tedbirlerin alınmasında, çevreci yeşil bir bakış açısından ülkeyi yönetenler ve onların yöneticileri mahrum. CHP bu konudaki en üst düzeydeki kararlılığını partinin genel başkanı olarak belirtiyorum.  Yanımda ciğerleri yanmış Kuşadası ve Selçuk belediye başkanım, Muğla, Aydın belediye başkanımız yanımda. Diyoruz ki, her bir metrekare yeşil alan, çam ağacı bu memlekete bizim namus borcumuzudur. Hem imar planlarında, hem şehirlerin büyüme perspektifinde, hem de orman yangınlarına karşı tebdirlerde pozisyonumuz kırmız alarm pozisyonudur. Pozisyonumuz kente, doğaya, çevreye saygılı olmaktır" ifadelerine yer verdi. 

ERDOĞAN'A KAYSERİ YANITI: SORUMLUSU SENSİN! 

Özel, Erdoğan'ın Kayseri'deki olaylara ilişkin "Dün küçük bir grubun yol açtığı durumun nedeni muhalefetin zehirli söylemidir. Vandallık yapmak kabul edilemez" sözleri üzerine, şunları söyledi:

"Nefret siyaseti, ayrımcı dil muhalefetin zehirli dili diye hangi muhalefeti kasetti bilmiyorum. CHP'nin böyle bir ithama muhattap olmayacağı açık. Bütün olarak muhalefet diyerek genelleme yapmak durumunda değil. Kime söylüyorsa ondan cevabını alsın. Türkiye'de bir sığınmacı sorunu varsa, ben, 'iktidar sorumlu' dediğimde Erdoğan, '!ben değilim diğer iktidar odakları' diyemeyecek. Her şeyin sorumlusu benim ben diyor. O zaman bunun da sorumlusu sendin. Ülkeyi yöneten iktidar her şeyi muhalefete yükler mi? Elbette bazı muhalefet partilerinin söylemleri son derece sert olabilir. Ancak doğru olan bir şey var. Bu ülkenin kurucusu sana bir vasiyet bıraktı. 'Komşunun iç işlerine karışma' Sen komşunun toprak hükümlerine saygılı mısın değil misin? O yüzden Türkiye'de resmi rakamlara göre 4,6 milyon, yayın kanıya göre 10 milyona yaklaşan sığınmacı sorunu varsa tek sorumlusu AK Parti'nin yıllardır yaptığı kötü dış politikadır. Biz sığınmacı yaratan politikanın ve politikacıların karşısındayız." 

YORUMLAR

  • 0 Yorum