Reklam

CHP'de Kurultay günü

3 seçimli kurultaya tek aday olarak giren Kılıçdaroğlu bu kez İnce ile yarışacak.

CHP'de Kurultay günü

3 seçimli kurultaya tek aday olarak giren Kılıçdaroğlu bu kez İnce ile yarışacak.

CHP'de Kurultay günü
05 Eylül 2014 - 09:03

CHP’nin bugün ve yarın ATO Kongre Salonu’nda yapılacak 18. Olağanüstü Kurultayı, aynı zamanda “ilkler kurultayı” da olacak.

Genel başkan seçildiği 22 Mayıs 2012 kurultayı dahil, seçimli kurultaylara “tek aday” olarak giren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ilk kez genel başkanlık yarışı da yaşayacak. Kurultayda, kayıtlı 1216 delege, genel başkan ile 60 üyeli Parti Meclisi’ni belirlemek için sandığa gidecek. Kurultay’da ayrıca 3-4 maddelik tüzük değişikliği de yapılacak.

Kılıçdaroğlu’nun genel başkan seçildiği 2010 kurultayından sonra ilk kez “genel başkanlık yarışı” yaşanacağı için gözler Kılıçdaroğlu ve İnce’nin alacakları oya çevrildi. Alınacak oy, partinin bundan sonraki rotası için önemli olacak. Eski genel başkan Deniz Baykal’ın, “kaset skandalı” nedeniyle istifa etmesi üzerine 22-23 Mayıs 2010’daki 33. Olağan Kurultayı’nda genel başkan seçilen Kılıçdaroğlu, seçimli gittiği 3 seçimli kurultaya tek aday olarak girdi ve delegelerin ezici çoğunluğunun oyuyla genel başkan seçildi.

Cumhuriyet gazetesinden Ayşe Sayın'ın haberine göre CHP liderinin kurultayda, 78 il başkanı, en az 115 dolayındaki milletvekilinin de aralarında bulunduğu 900 dolayında imzayla genel başkanlığa aday gösterilmesi planlanıyor. Kılıçdaroğlu’nun kendisini imza gösterenlerin tümünün oyunu alması halinde, parti içinde “genel başkanlık ve ideolojik ayrışma” tartışmalarına da son verecek bir yapılanmaya gideceğine dikkat çekiliyor. Kurultay sonrasında tüm enerjisini 2015 seçimleri için harcamayı planlayan Kılıçdaroğlu’nun, PM’de muhalif seslere yer vermeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Kılıçdaroğlu’nun, hem listesini deldirmemek, hem de partide yeni iç tartışmanın önünü kesmek içinde sadece “yenilikçi” ve genel merkeze yakın isimlere değil, kendisine açıkça muhalefet bayrağı açmayan sol ve ulusalcı isimlere de yer verebileceği belirtiliyor. Bu kapsamda Afyon Milletvekili Ahmet Toptaş ileAntalya Milletvekili Gürkut Acar’ın PM listesine girebileceğine işaret ediliyor. CHP liderinin, istediği oyla seçilmesi halinde ise muhaliflerince eleştirilmesine karşı özellikle Kürt sorunu, özgürlükler konusunda daha “cesur” açılımlara yöneleceğine işaret ediliyor.

İlk kez genel başkanlığa aday olan ve 3 il başkanı ile 15 dolayındaki milletvekilinin desteklediği belirtilen Muharrem İnce ise genel merkezin delege üzerinde baskı kurmasını engellemek için tüzük gereği adaylık için gerekli olan 122 imzanın biraz üzerinde imzayla aday gösterilme taktiği izleyecek. Bu çerçevede 200’e yakın imzayla aday gösterilebileceği belirtiliyor. Açıklamalarında hedefini “700 oyla genel başkan seçilmek” olarak açıklayan İnce’nin, ilk genel başkanlık sınavında alacağı oy, gerek parti içi muhalefetin, gerekse kendi siyasi geleceği açısından önemli gösterge olacak. İnce’nin 400’ün üzerinde oy alması, 2015 seçimlerinden sonra yapılacak ilk kurultayda potansiyel genel başkan adaylığının yolunu açacak ve parti içi muhalefetin Kılıçdaroğlu’nu zorlayabileceğini gösterecek.

Eski başlangıçta İnce’nin adaylığına sıcak baktığının mesajını veren ancak daha sonra adaylar konusunda net tavır ortaya koymayan eski Genel Başkan Deniz Baykal’a yakın isimlerden Antalya Milletvekili Osman Kaptan, Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için imza verdi. Kılıçdaroğlu’nun, “denge listesi” oluşturmak için Kaptan’ı da anahtar listesine alabileceği iddia edildi. Kaptan’ın, Baykal’ın bilgisi dışında Kılıçdaroğlu için imza verdiği de belirtilmesine karşın, yine de bu imza, Baykal’ın İnce’ye destek olmayacağı yorumlarına güç kazandırdı.

Tüzükteki “çarşaf liste” hükmünü işleteceğini ve kendisinin “blok liste istemediğini” açıklayan Kılıçdaroğlu, anahtar liste çıkaracak. Ancak Kılıçdaroğlu’nun listenin delinmesine karşı önlem olarak 60 kişilik PM listesi için 75 veya 80 isimden oluşan bir anahtar liste çıkararak, muhaliflerin de oy verebileceği isimlere yer verebileceği belirtiliyor.

CHP’de eski Milletvekili Kenan Sönmez’in öncülüğünü yaptığı ve PM üyeleri Ercan Karakaş, Fikri Sağlar’ın da destek verdiği “sol kanat” üçüncü liste çıkaracak.

Ancak parti içinde listeye girmek isteyen ancak herhangi bir kanada dahil olmayanların da grup grup anahtar liste çıkarması bekleniyor. Bu kapsamda eski genel başkan yardımcısı Gökhan Günaydın ile halen PM üyesi de olan Denizli milletvekili İlhan Cihaner ile Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün, Kılıçdaroğlu’nun listesini delmeye çalışacak. Daha önce sol kanadın listesinde yer alacağı belirtilen ve yeniden aday olan Perihan Sarı ise sol kanattan desteğini çekti ve bağımsız olarak aday olma kararı aldı. Eski genel sekreter Adnan Keskin ise kendisinin ne İnce, ne de Kılıçdaroğlu için imza vermediğini ve vermeyeceğini belirtti.

CHP içinde yenilikçi kanat ise çabasını İzmir milletvekili Rıza Türmen’in PM listesine girmesi için gösterecek.Kılıçdaroğlu’nun da listesine alabileceği konuşulan Türmen için yenilikçi milletvekilleri kulis yürütüyor. Türmen’i Kılıçdaroğlu’nun kendi anahtar listesine almaması halinde yenilikçi kanadın listeyi delmek için çalışacağına işaret ediliyor.

Genel seçimlerde CHP’nin en zayıf olduğu bölgeler olan Doğu ve Güneydoğu’da oyunu artırmak isteyen Kılıçdaroğlu, ağırlıklı olarak bölge illerinden olmak üzere 5 dolayındaki il başkanını ya da onların önereceği isimleri PM’ye alacağı belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu’nun listesinde sürpriz isim olarak ise 2002’de CHP’den milletvekili seçilen, ancak seçimlerin iptal edilmesi üzerine milletvekilliği düşen Ekrem Bilek’e yer verebileceği belirtiliyor.

Öte yandan Sivas katliamında yaşamını yitiren şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok da PM’ye aday oldu.

Kılıçdaroğlu’nun listesinin vekil ağırlıklı olması bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun MYK üyelerinin önemli bir bölümünü de koruyacağı konuşulurken, kulislerde anahtar listesine girebileceği konuşulan bazı milletvekillerinin isimleri de şöyle: Müslim Sarı, Sakine Öz, Candan Yüceer, İdris Yıldız, Haydar Akar, Aytuğ Atıcı, Mustafa Balbay, Ömer Süha Aldan, Aykut Erdoğdu, Mahmut Tanal, Aykan Erdemir, Sedef Küçük, Mustafa Moroğlu, Musa Çam, Mehmet Şeker, Sena Kaleli, Nurettin Demir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum