Dokuz Eylül Üniversitesi’nde, farklı bölümlerden 25 akademisyenin katkı sağladığı, endüstri, sanayi ve üniversite işbirliğini ileri teknolojiyle eğitim modeli haline getirmeyi hedefleyen ‘Endüstri 4.0 Koordinatörlüğü’, Senato kararıyla kuruldu.
Eğitim ve öğretim faaliyetlerini, çağın gerekleriyle önceleyen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), sanayide bir devrim olarak nitelendirilen ‘Endüstri 4.0’ı, eğitim modeli olarak uygulamak amacıyla kolları sıvadı. Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik öncülüğünde yapılan çalışmalar neticesinde, yapay zeka, sanal gerçeklik ve algoritma sistemleriyle ‘kişiye özgü’ eğitim modelini oluşturmak isteyen DEÜ, 25 akademisyenin danışmanlığında ‘Endüstri 4.0 Koordinatörlüğü’nü kurdu.
DEÜ’nün eğitimde birçok ilke imza attığını kaydeden Endüstri 4.0 Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Sevinç, “Başarmaya çalıştığımız konu, sanayi devrimi olan Endüstri 4.0’ın; eğitim ve öğrenim faaliyetleriyle birleştirilerek, ortaya çıkaracağı sonuçları görmektir” dedi. Eğitimde global bir dönemin başladığına vurgu yapan Sevinç, “Yeni model, eğitim programlarının, kendini kişilerin ihtiyaçlarına adapte etmesini temel alacak. Bu nedenle birçok disiplinin ortak şekilde eğitim faaliyetlerine dahil edilmesi gerekmektedir. Endüstri 4.0 Koordinatörlüğü olarak yapay zeka ve bilgisayarla büyük veri analizlerinin eğitim faaliyetlerine adapte edilmesini düşünüyoruz. Üniversiteler artık internet üzerinden kurulan platformlar ile milyonlarca kişiye eğitim veriyor. Üniversitemizin bu sistemin neresinde olması gerektiğini planlıyoruz. Eğitim globalleşiyor. Araştırma ve geliştirme ile endüstri 4.0 konusunda uluslararası işbirlikleri planlayarak, ülkemize sosyoekonomik katkı sağlamak istiyoruz” dedi.
KİŞİYE ÖZGÜ EĞİTİM
DEÜ Endüstri 4.0 Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Sevinç, “Öğrencinin kendi hızında ve tarzında öğrenebilmesi ana hedefimizdir. Zenginleştirilmiş gerçeklik dediğimiz sanal gerçeklikle eğitim vermek için çalışmalar yapıyoruz. Eğitim ve öğrenim sistemine nano teknolojiyi, yapay zekayı eklemek ve uygulamak istiyoruz. Konuya bütünleşik ve tüm sistemleri içine alan bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Endüstri ve eğitim camiasının gücünü yanımıza alarak elde edilen tecrübeyi ulusal ve uluslararası düzeyde paylaşmak istiyoruz” diye konuştu.
YORUMLAR