Reklam

Dini Yüksek İhtisas Merkezi açıldı

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Karabağlar’da bulunan Dini Yüksek İhtisas Merkezi ‘nin açılışında konuştu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tüm Şehit ve Gazilerimizin Aziz hatırası adına saygı duruşuyla ve akabinde İstiklal Marşı’yla başlayan program, Kuranı Kerim Tilaveti ve konuşmalarla devam etti.

Dini Yüksek İhtisas Merkezi açıldı

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Karabağlar’da bulunan Dini Yüksek İhtisas Merkezi ‘nin açılışında konuştu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tüm Şehit ve Gazilerimizin Aziz hatırası adına saygı duruşuyla ve akabinde İstiklal Marşı’yla başlayan program, Kuranı Kerim Tilaveti ve konuşmalarla devam etti.

Dini Yüksek İhtisas Merkezi açıldı
02 Eylül 2014 - 09:50

Açılışa Vali Toprak’ın yanısıra, İzmir Büyük Şehir Belediye Başkan Yardımcısı Sırrı Aydoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Celal Kocabaş, Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan Karabağlar Kaymakamı M. Sadık Tunç, İl Müftüsü Prof.Dr. Ramazan Muslu, DİB Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof.Dr Ali Erbaş,İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, ilçe müftüleri, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.

Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nin açılışında konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak; ‘’ Bu dini yüksek ihtisas merkezinin ilimize ülkemize Diyanet İşleri Başkanlığımıza ve buradan ilim tahsis edecek herkese hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Burası önemli bir merkez olacak. Diyanet İşleri Başkanlığımızın hizmet içi eğitim merkezlerinin üzerine doktora seviyesinde eğitim ve öğretim noktasında, İlahiyat Fakültesi mezunlarımız arasından seçilecek kimseleri eğitecek böylesi bir yüksek eğitim merkezine de ihtiyaç vardı. Bugün İzmir’de ve Diyarbakır’da açılışları gerçekleştirilen merkezlerin bu manada ihtiyacı önemli ölçüde karşılayacağını inanıyorum.

Dini eğitim ve öğretim noktasındaki eğitim kuruluşlarımız var. İlahiyat Fakülteleri, Eski İslam Enstitüleri isimleri zaman içerisinde değişikliğe uğramış olabiliyor. Eğitim öğretim veren üniversitemizin bölümlerinin üzerine teorik eğitim den sonra, pratik eğitimlerin, doktora seviyesinde zamanın gereklerine göre donatılarak, techiz edilerek; eğitim ve öğretimin verilmesi eksikliğinin giderilmesinde çok önlemli buluyoruz.

İzmir’deki bu merkezinde açılması da İzmir için, tüm ihtiyaç alanında istifade edecekler için de önemlidir. Bizim dinimiz yüce bir dindir. Hz. Muhammet (S.A.V.) ile birlikte İslam’ın gelmesi ve onunla birlikte ilk ayetin de oku, seni yaratan Allah’ın (CC) adıyla oku, diye o mealden yola çıkarsak; okumanın, eğitim ve öğretim tahsil etmenin, ilim tahsil etmenin önemi şüphesiz ki dini hayatımızın, dini görüşümüzün de en temel noktasıdır.

İlim, hakikat diye ifade edilen, insanımızı toplumsal ve bireysel olarak geliştiren ve geleceğe güzelliklerle buluşturma üzere teşhis edilen o güzelliklerin; yüce dinimizin çıkış noktasından uygulanması kadar hepimizin hayatının son bulacağı noktaya kadar bezenmesi gerekiyor.

ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM KARŞISINDA, DONANIMLI DİN ALİMLERİNE İHTİYAÇ VAR

Zaman içerisinde küresel değişimler var. Önemli ölçüde ülkeler değişiyor. İnsanlar değişiyor. Önemli bir değişim yaşıyoruz. Bu değişim ve dönüşüm karşısında şüphesiz ki İnsanlarımızın ihtiyaç duyabilecekleri alanlarda; onların sorunlarına ve ortaya çıkan problemlerine cevap verebilecek, iyi donanımlı din âlimlerine, dini öğreten insanlarımıza ihtiyaç var. Bu merkezin bu manada önemli bir katkı sağlayacağına da inanıyorum.

Eğer biz, bireysel manada insanlarımızı eğitmek istiyorsak, bireysel eğitimin toplumsal eğitime de dönüşmesini istiyorsak; dinimizin de iyi bir şekilde öğretilmesi gerekiyor. İslamiyet’in altın yıllarında ifade edildiği gibi İslami ilimlerle pozitif bilimlerin birlikte yürümesiyle çok önemli çalışmalar olmuştur.

Ama önemli bir dönüşüm ve değişim ile toplumda zaman içerisinde gelen bir takım hastalıklar olabiliyor. Bu hastalıklara cevap verebilecek insanları manen, ruhen güçlü kılabilecek bir takım öğretilere de iyi bir şekilde rehberlik edebilecek insanların kalbine, gönlüne, sevgiyle hitap edebilecek eğiticilere de ihtiyaç vardır.

Bu manada vaiz, müftü olacak arkadaşlarımızın bu bakışla yetişmesi ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilecek mahiyette yetişmesi her türlü güzelliğin üzerindedir diye, düşünüyoruz. Bu manada etkin ve yetkin din âlimlerinin din irşat edenlerinde o sorumluluklarını topluma iyi bir şekilde yerine getirme gayreti içerisinde olacaklardır eğer iyi eğitim almışlar ise bu manada bu boşluğu doldurabilecek bir öğreti diye biliyorum. Baktığımızda burada da hakikaten İnşallah kısa zamanda Menderes’te planlanan yerde de Dini Yüksek İhtisas Merkezi inşaatı eksiklikleri giderilir başlar ve tamamlanır.

Önemli olan bunları yaptıktan sonra esasına, içeriğine uygun olarak yetiştirmeyi yapmak ve o yetişenlerinde ifade ettiğimiz gibi; toplumun hastalıklarına çare olabilecek, sıkıntıya düşmüş insanların sıkıntılarını giderebilecek bakış içerisinde, bir takım güzellikleri aktarabilmektir.

Hakikaten 3 tane konu önemlidir. Her zaman ifade etmeye çalışıyorum. Biz geçmişimizi iyi yönetmeliyiz. Biz önemli bir medeniyetler beşiğinden geliyoruz. Geçmişten geliyoruz önemli güzellikleri gördük o güzellikleri geleceğe taşımak noktasındayız. Dolayısıyla biz geçmişimizi ve geleceğimizi de yönetmek noktasındayız.

Eğer ki bu değişimler ve dönüşümler olmasa biz geleceğimizi de yönetemeyiz. Aynı yerde kalmıyoruz. Onun için biz geleceğimizi yönetebilecek ülkeler arasında önemli bir pozisyon alabilmek için, bunu da yerine getirmemiz gerekiyor.

Biz geçmişimizi iyi yönetmeliyiz. Biz önemli köklü bir medeniyetten geliyoruz. Geçmişimizi ve geleceğimizi yönetmek noktasındayız. İkisinin odak noktasında, değişimi yönetmeliyiz.

Değişimi yönetemeyen ülkelerin ileriye gitmesi mümkün değildir. Dolayısıyla üçüncü odak noktası değişimi iyi yönetebilmektir. Bu ihtisas merkezinin açılması, karar verilmesi zaman içinde ve dönüşüme tabi tutulması da bu üç unsurun görülmesi ve fark edilmesidir" diyerek değişimi yönetmenin önemine vurgu yaptı.

Ayrıca dini hayat konusunda ne diyanet işlerinin, ne imam hatiplerin, ne de ilahiyat fakültelerinin hiçbir şekilde göz ardı edilemeyeceğini söyleyen Vali Toprak, "Hakikaten değişimi yönetmek istiyorsak toplumda ihtiyaç olan alanları, insanlarımızın bilinç düzeyine göre onların kalplerine, gönüllerine iyi bir şekilde o güzellik ve birliği oluşturacak noktaları yakalama durumunda olduğumuzu düşünüyorum" diyerek, Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nin açılmasında emeği geçen ve katkısı olan herkese teşekkür etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum