Kuzey Kore ile ‘düşman kardeş’ Güney Kore ve müttefiki ABD arasında gerilim büyüyor. ABD’nin Kore Yarımadası’na USS Carl Vinson uçak gemisi ve diğer savaş gemilerini göndermesi sonrasında Doğu Asya’da bulunan yarımadada kırmızı alarm durumuna geçildi. Pyongyang yönetimi ülkede bulunan yabancı gazetecilerden ‘büyük ve önemli olaya’ hazır olmalarını isterken, Japon donanması da bölgeye doğru harekete geçti. Washington merkezli bir düşünce kuruluşu ise Kuzey Kore’nin yeni bir nükleer denemeye hazırlandığını iddia etti. Çin’den ise bölgedeki sorununun ‘askeri güçle’ çözülemeyeceği uyarısı geldi.
‘BÜYÜK VE ÖNEMLİ OLAYA HAZIR OLUN’Kuzey Kore, yarın ülkenin kurucusu ve şu andaki lider Kim Jong-un’un dedesi olan Kim İl-sung’un 105. doğum gününü kutlayacak. ‘Güneş Günü’ olarak adlandırılan ve ülkenin en önemli resmi tatli olan bu günü takip etmeleri için yaklaşık 200 gazetecinin davet aldığı açıklandı. Pyongyang yönetimi başkentteki yabancı gazetecilere ‘önemli ve büyük bir olaya’ hazır olmaları talimatı verdi. 5 yıl önceki kutlamalarda bir uydu taşıyan uzun menzilli füze fırlatılmıştı.
NÜKLEER DENEME Mİ YAPACAK?Gazetecilere bu ‘büyük’ olayın ne olduğu konusunda ayrıntılar verilmedi ancak Kuzey Kore’deki bir nükleer deneme alanının yeni bir ‘yeraltı denemesi’ için hazırlandığı öne sürüldü. Washington merkezli ‘38 North’ adlı düşünce kuruluşu dün çekilen uydu fotoğraflarının, ülkenin doğusundaki Punggye-ri alanının yeni bir deneme için hazırlandığını gösterdiğini söyledi. Kuzey Kore ikisi geçen sene olmak üzere bugüne kadar 5 yeraltı nükleer deneme yaptı. Sonuncu nükleer deneme geçen sene eylül ayında ülkenin 68. kuruluş yıldönümünde gerçekleşmişti.
TEKNİK OLARAK HALA SAVAŞTALARDiğer taraftan Güney Kore medyasında Kim Jong-un’un başkent Pyongyang’ın 4’te birinin derhal tahliye edilmesi ve şavaş pozisyonuna girilmesi emri verdiği öne sürüldü. Salı günü Kuzey Kore herhangi bir ‘Amerikan saldırganlığı’ işaretine karşı ABD’yi nükleer saldırı ile tehdit etmişti. Kuzey Kore 1950-1953 yılındaki Kore Savaşı sonrası barış anlaşması imzalanmadığı için teknik olarak hala ABD ve Güney Kore ile savaş durumunda sayılıyor.
JAPON DONANMASI DA SICAK DENİZDEJaponya Donanması’ndan savaş gemilerinin Kore yarımadası açıklarında bulunan ABD donanma kuvvetlerine katılacağı ve Güney Kore ile ABD arasında yapılan tatbikatta yer alacağı Japonya hükümeti tarafından doğrulandı. ABD’li yetkililer ayrıca ABD’nin Japonya’daki savaş gemisi USS George Washington’un da gelecek hafta denize açılacağını aktardı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise Japon parlamentosunda yaptığı konuşmada Kuzey Kore’nin sarin gazı başlıklı füzeler kullanma kapasitesi olabileceğini belirtti.
ÇİN’DEN TARİHİ SORUMLULUK AÇIKLAMASIKore yarımadasında gerilim yükselirken, Kuzey Kore’nin hamisi Pekin yönetiminden dikkat çeken bir uyarı geldi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Kore Yarımadası’ndaki durumun askeri güçle çözülemeyeceğini söyledi. Mevcut gerilime rağmen görüşmelere dönme fırsatının yakalanacağını umduğunu belirten Wang, ‘Kuzey Kore’deki durumu provoke edenlerin bunun tarihi sorumluluğunu üstüne alır’ uyarısında bulundu.
YORUMLAR