DOKUZ günlük bayram tatilinin tadını güneş ve denizle çıkarmak isteyen yerli turistlerle, TL'nin değer kaybından faydalanmak isteyen yabancı turistler, Ege Bölgesi'ndeki illere akın etti. Uçak ve otobüs biletlerindeki doluluk oranı yüzde 95'in üzerine çıkarken, araç kiralama şirketlerinde yoğunluk yaşanıyor.
Ege'nin birbirinden güzel sahil ve koylarına sahip tatil beldeleri, turist akınına uğradı. Yaz tatili için Ege sahillerini tercih eden yabancı turistlerin yanı sıra, Kurban Bayramı tatilini fırsat bilen çok sayıda yerli turist de hava ve karayoluyla bu illere geliyor. Son dönemde, TL'de yaşanan değer kaybını fırsat bilen birçok yabancı turist de fırsatı değerlendirip, rotalarını Türkiye'ye çevirdi. Uçak ve otobüsler için bilet bulmanın de güçleşmesiyle araç kiralama şirketlerinde yoğunluk yaşanmaya başladı. Otellerdeki doluluk oranları yüzde 100'e ulaştı.
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, bayram tatili boyunca 5 milyon yerli ve yabancı turistin yurt içinde seyahat etmesini beklediklerini söyledi. Bu sene ülkeye gelen turist sayısının 40 milyona yaklaştığını belirten Mehmet İşler, "Son dönemlerde TL'de yaşanan değer kaybı nedeniyle, birçok yabancı turist ani plan değişikliğiyle tatil için Türkiye'yi seçti. Tatil gündemlerinde Türkiye olmayan birçok turist, bu fiyat avantajını kaçırmamak için rotalarını Türkiye'ye çevirdi. Ülkemizdeki turizm alt yapısı, tesis kapasiteleri, hizmet kalitesi, sahillerimizin güzelliği zaten üst seviyede. Bir de buna fiyat avantajı eklenince, Türkiye turistler için bir anda çok daha cazip hale geldi" dedi.
Türkiye'nin 50 milyon turist hedefinin 2023'e kadar gerçekleşmiş olmasını beklediklerini belirten İşler, "Bu yıl bunun izlenimlerini aldık. Oteller dolu, otobüs ve uçaklarda doluluk oranı yüzde 95'in üzerinde. Araç kiralama şirketleri harıl harıl çalışıyor, birçoklarında olağanüstü bir yoğunluk var. Çünkü, ani plan değişikliğiyle gelen turistler, başka bir yöntem bulamadıkları için araç kiralamak durumunda kalıyor" dedi.
İşler, Ege Bölgesi'nde, yılın bu ayına kadar gelen turist sayısının 1 miyon 200 binlere dayandığını belirterek, "2015 rakamlarını yakalayacağız gibi görünüyor. Hem yerli hem de yabancı turistlerdeki bu bereket, Türk turizminin sağlam ekonomik temellere dayandığını, kendi iç dinamiklerinin çok güçlü olduğunu, krizlere karşı dayanıklı ve kırılganlık eşiğini aşmış, milli bir sektör olduğunu gösteriyor" dedi.
TRAFİKTE YOĞUNLUK YAŞANIYOR
MUĞLA'nın Bodrum ilçesine Kurban Bayramı tatilini değerlendirmek için gelenler, kentte yoğunluk oluşturmaya başladı. Bodrum girişinde ve çeşitli noktalarda yoğunluk göze çarptı.
Hafta içine denk gelen Kurban Bayramı tatilinin hafta sonu ile birleşmesinin ardından vatandaşlar, tatillerini geçireceği turizm kentlerine doğru yola koyuldu. Ege bölgesindeki tatil merkezleri arasında öne çıkan Bodrum'da da hareketlilik gözlendi. Otellerine yerleşmeye çalışan tatilciler, Bodrum-Turgutreis karayolunda yoğunluk yaşanmasına neden oldu. Ankara, İzmir, İstanbul başta olmak üzere birçok ilden sabah erken saatlerde yola çıkan tatilciler, ilçeye ulaşarak şehir merkezi girişindeki Emin Anter Bulvarı'nda uzun kuyruk oluşturdu. Bayram süresince güvenlik tedbirleri nedeniyle ilçeye takviye polis ve jandarma ekiplerinin gönderildiği belirtildi. Ekiplerin güvenlik noktalarında ve yollarda tedbirleri üst düzeyde tuttukları öğrenildi.
Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, trafiğe çıkan sürücüleri dikkatli olması konusunda uyardı.
PLAJLAR DOLDU TAŞTI
AYDIN'ın Kuşadası ilçesi Kurban Bayramı öcesi, tatil için gelenlerle hareketlendi.
Kurban bayramı tatilinin başlamasıyla birlikte tatilciler Kuşadası ilçesine gelmeye başladı. Turizmcilerin asıl hareketliliği bayramın ilk günü, kurban kesimlerinden sonra beklemesine karşın ilçede trafik ve plajlardaki yoğunluk gözle görülür şekilde arttı. Kuşadası girişinde araçlar uzun kuyruklar oluştururken, ünlü plajlar da doldu taştı. Hava sıcaklarının da artmasıyla birlikte, çevre il ve ilçelerden günübirlik gelenlerle tüm plajlar doldu.
Turizmciler sıklıkla rezervasyon yapmadan turizm bölgelerine gelinmemesi uyarısı yaparken, tatili değerlendirmek için alternatif arayanlar da çözümü çadırlarda buldu. Deniz kenarında, liman ve Güvecinada manzaralı çadırlarda kalanlar, duş ve tuvalet ihtiyaçlarını plajdaki tesislerde gideriyor. Kimileri ise plajların ve kentin çeşitli yerlerindeki parklarda, yeşil alanlarda uyumayı tercih ediyor.
PAMUKKALEYE YERLİ TURİST AKINI
DENİZLİ'de, travertenleriyle dünyaca ünlü UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Pamukkale'deki oteller, Kurban Bayramı tatili nedeniyle yüzde 100 doluluk oranına ulaştı.
Denizli Turistik Otelciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Pamukkale'deki antik havuz ve beyaz travertenleriyle dünyanın her yerinden yabancı turistlerin ilgisini çektiğini söyledi. Kurban Bayramı tatili nedeniyle özellikle yerli turistlerin Pamukkale'yi tercih ettiğini ifade eden Şen, "9 günlük bayram tatilinde bölgedeki otellerin yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Pamukkale, bu yıl turizm sezonunda özellikle yabancı turistlerin büyük ilgisi görüyor. Bayram tatili nedeniyle yerli turistlerde bölgemize geliyor. Pamukkale ve Karahayıt bölgesindeki otellerde doluluk oranı yüzde yüzlere ulaşmış durumda" dedi.
YORUMLAR