EGE’DE İLK DEFA BİR ERİŞKİNE BAŞARILI NAKİL

İzmir’de, erişkin sınıfına giren 43 yaşındaki B.A, Almanya'dan gelen donör ile yaşamına kavuştu.

EGE’DE İLK DEFA BİR ERİŞKİNE BAŞARILI NAKİL

İzmir’de, erişkin sınıfına giren 43 yaşındaki B.A, Almanya'dan gelen donör ile yaşamına kavuştu.

EGE’DE İLK DEFA BİR ERİŞKİNE BAŞARILI NAKİL
16 Temmuz 2014 - 16:41

İZMİR (İHA) - İzmir’de, erişkin sınıfına giren 43 yaşındaki B.A, Almanya'dan gelen donör ile yaşamına kavuştu. Ege Bölgesi’nde ilk defa başarılı bir operasyonla hayata dönen B.A.’nın doktoru Prof. Dr. Seçkin Çağırgan, “Ege’de erişkinlere uygulanan kök hücre nakillerinde başarı oranının düşük olması sebebiyle hastalar genellikle İstanbul ve Ankara’yı tercih ediyordu. Ancak, ilk defa başarılı bir şekilde nakli gerçekleştirdik” dedi.
İzmir’de lösemi tanısı konan 43 yaşındaki B.A’ya İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medicalpark Hastanesinde başarılı bir operasyonla kök hücre nakli yapıldı. Bir yıldır kemoterapi tedavileri ile ayakta kalmaya çalışan B.A için uygun donör Almanya’dan bulundu.
Operasyonun başarıyla gerçekleştiğini belirten İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medicalpark Hastanesi Dahiliye Anabilim Dalı Başkanı ve Kemik İliği Nakli Merkez Sorumlusu Prof. Dr. Seçkin Çağırgan, şöyle konuştu: “Hastamız ağır bir Akut Myeloid lösemi dediğimiz hızlı ilerleyen lösemi hastasıydı. Hastalığın tekrarlama ve yeniden nüksetme riski olduğundan allojenik kemik iliği veya kök hücre nakli yapılması gerekiyordu. Hastanın kardeşinden alınan donör uyumlu değildi, diğer akrabalarının da donörleri uyum sağlamadı. Ulusal verilerde uygun bir donör bulunamadı. Uluslararası taramada Almanya'dan uyumlu olabilecek bir donör saptadık ve hastamıza başarıyla uyguladık.”
Ege Bölgesi’nde akraba dışı erişkin kök hücre nakillerinde başarı oranının çok düşük olduğunu ifade eden Çağırgan, şunları söyledi: “Ege Bölgesinde yurt dışından gelen kök hücre ile yaptığımız akraba dışı ilk başarılı nakil uygulaması oldu. Ege Bölgesi’nde genellikle hastalarımız İstanbul ve Ankara'ya gidiyordu. Bu uygulamayı başardığımız için başka merkezlere gitmeden merkezimize başvurabilirler. Yurt dışında bunu yapan birçok merkez var ancak Türkiye'de bu durum oldukça düşük. Avrupa ülkelerine göre ulusal kemik iliği bankası yeterli olmadığı için gönüllü donör kayıt sayısı da çok az olması bizim hastalarımız için donör bulmayı pek mümkün kılmıyor. Genellikle biz yurt dışından saptayabiliyoruz. Bugün geldiğimiz noktada verilen hücrelerin tuttuğunu kemik iliği naklinin başarılı olduğunu gördük. Hastamızın kemik iliği şuan kan üretmeye başladı. Hastamızın sağlık durumu gayet iyi olduğu için de taburcu ettik.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum