Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapmış birçok eski Uzman Çavuş, vatana hizmet görevini icra ettikten sonra yaşadığı sağlık sorunları sebebiyle görevden ayrılmak zorunda kalmaları üzerine 2016 yılında yapılan değişiklikle atanma hakkının en az yedi yıl hizmet şartına bağlanması, boy kilo şartı aranması şartlarından dolayı sorun yaşadıklarını belirtiyor. Bu değişiklik öncesinde göreve başlayıp iki yıldan fazla hizmet vermiş ancak yedi yılı doldurmamış uzman çavuşlar, hak kaybına uğramış durumda.
Eski Uzman Çavuşlar "O günlerde vatan için, millet için görev yapmak adına terörle mücadelede bulunuyorduk. Fakat görevden ayrıldıktan sonra atanma hakkımızın elimizden alındığını görüyoruz. Bu durum bizim için çok acı ve haksız bir durum." diye ifade ederken, yaşadıkları mağduriyetin derin izler bıraktığını aktarıyor.
Atanamayan Uzmanlar Derneği (ATAUZDER) Genel Başkanı Mustafa Gündeşli liderliğinde bir araya gelen uzman çavuşlar, yaşadıkları hak kaybına karşı mücadelelerini sürdürüyor. Atanamayan Uzmanlar Derneği, bu mağduriyeti gidermek ve Uzman Çavuşların haklarını savunmak adına 6 Mart 2023 tarihinde kuruldu. Dernek, 3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanunu'na tabi olan görev yapmış uzman çavuşların atanma sürecinde karşılaştıkları zorluklara dikkat çekiyor ve mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor. Ancak bu hakları kullanmak için kamuda atanmamıza izin verilmiyor. Atanma süreci referansla çalışıyor gibi görünse de, referansı olmayan uzman çavuşlar haklarından mahrum bırakılıyor. Bizler sadece adalet istiyoruz, haklarımızı istiyoruz." Diye konuştu. “Referansı olan meslekten ayrılmış uzman çavuşların kadroya alınması referansı olmayan uzman çavuşların ise türlü bahanelerle kadroya alınmaması kanunun referans ile çalıştığının ispatıdır.” diyen Gündeşli, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Bu haksızlığa dur denilene kadar ve kanun önünde hakkımızı alana kadar bu mücadeleye devam edeceğiz.
Bizler genç yaşlarda Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde “Uzman Çavuş” olarak göreve başladık. Sermayemiz tetik parmağımız ve vatan sevgisiydi. Yıllarca yılmadan, yorulmadan vatan için hizmet etmiş bulunmaktayız. Biz, hakkımız olmayan hiçbir davanın peşinde değiliz. Bu zor süreçte, çoğu silah arkadaşlarımızın maddi imkânsızlıklar sebebiyle yuvası dağılmış, çoğu silah arkadaşımızın aile düzeni bozulmuştur. Silah arkadaşlarımız kaderine terk edilmiştir. Görevinden ayrılmak zorunda kalan her uzman çavuşun acı bir hikâyesi vardır. Keşke imkânımız olsa kendilerinden dinlemiş olsaydık. Söyleyecek çok söz, dinleyecek çok hikâye vardır. Var olan hakkımız için sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz. Atanamayan Eski Uzman Çavuşlar olarak iki yıl görev yapmış olanlar dahil; yaş, kilo ve boy gözetmeksizin kanun hükmünde kararnameyle devlet kurumlarına genel atama talep neden atandı! Aynı kanuna sahip olan bizler neden atanamıyoruz?
Uzman Çavuşların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri çerçevesinde yapılan atamaları 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 5'inci maddesinin son fıkrası ile Uzman Erbaş Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülmektedir.
3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 5'inci maddesinin son fıkrasında ; "Uzman Erbaşların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92'nci maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için en az yedi hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekir." denilmektedir.
Bu durumda Türk Silahlı Kuvvetlerin de en az 7 hizmet yılı süresini dolduran ve kendi isteği ile görevinden ayrılan Uzman Çavuşlar Kamu Kurum ve Kuruluşlarının boş Memur Kadrolarına atanma hakkına sahiptirler.2016 yılından önce göreve başlayan ve 2 yıl görev yapmaya mutakiben bırakmak zorunda kalan Uzman Çavuşlarda hak kaybına uğramıştır. Bu Uzman Çavuşların kazanılmış haklarıdır. Lakin hak sahibi binlerce kahraman Kamuda Memurluk Kadrolarına atanamamaktadır.
Kamu kurum ve kuruluşları Atanma taleplerine Personel Alımı Yapmıyoruz, Atanabileceğiniz boş kadromuz yoktur, hizmetinize ihtiyacımız yoktur, personel giderlerimiz fazladır vb şeklinde cevaplar vererek olumsuz yanıt vermektedirler.
Yukarıda söz edilen kanun maddesinde atanma hakkında sadece usul belirtilmiş Vatan ve Millet için sahada canını ortaya koyarak görev yapan Kahramanların Atanma taleplerinin kurumlarca kabul edilmesi yönünde herhangi bir açıklama olmaması nedeniyle ve atama takdirinin Kurumların inisiyatifine bırakılması sebebiyle kazanılmış hakkımız olmasına rağmen ATANAMIYORUZ.
Aynı üniforma altında terörle ve teröristlerle Kahramanca mücadele etmiş fakat Şehit ve Gazi olmuş Uzman Çavuslar 3173 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında;
Şehit yakınları
Gazi ve Gazi yakınları Devletimiz tarafından Yılın belirli aylarında Kamu Kurum ve Kuruluşlarının boş Memur ve işçi kadrolarına hak sahipliğinin tespitinden sonra kura ile atandırılarak istihdamları sağlanmaktadır. Bu mücadele de bir şekilde sağ kalıp silah arkadaşlarının kanını yerde koymayan ilerleyen süreçte bir şekilde mesleğinden ayrılan Uzman Çavuşlar ise bir başlarına ellerinde bir kanun maddesi ile kurum kurum gezip Atanabileceği Atanma başvurusunu kabul edebilecek yer aramaktadır.
Yaşanan mağduriyetin bitirilmesi ve Kahramanların haklarının teslimi için bir defaya mahsus olmak üzere 3173 sayılı kanunda belirtilen atama şeklinde ya da 6191 sayılı kanuna tabi Sözleşmeli Erlerin kamuda istihdamı yönünde hazırlanan yönetmelik benzeri bir yönetmelik ile kamuda memuriyete atanmalarının devletimiz eliyle yapılmasını istiyoruz.”
ATAUZDER, yaşadıkları mağduriyetin sona ermesi ve haklarının teslim edilmesi için mücadelelerine devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki hizmetlerinden sonra kamuda atanma hakkına sahip olan uzman çavuşların sesi olmaya kararlılar.
Atanamayan Uzmanlar Derneği, kamuoyunu ve yetkilileri duyarlı olmaya, uzman çavuşların çığlığına kulak vermeye davet ediyor.
YORUMLAR