Yarın güvenoyu alacak olan hükümet, yerli üretim hamlesi için düğmeye bastı. 2023 yılına kadar yapılacak 750 milyar dolarlık yatırımda yerli üretime ağırlık verilmesiyle yaklaşık 400 milyar doların Türkiye'de kalması hedefleniyor. "Faize değil üretime dayanan ekonomiye" ivme katacak olan Üretim Reform Paketi şekillendi. Hükümetin, önümüzdeki günlerde açıklayacağı pakette yer alan önemli başlıklar şöyle:
1- ÜRETEN KAZANACAK: Katma değeri yüksek yatırımların, teknolojik ürünlerin Türkiye'de üretimi için ilave tedbirler alınıyor. Kamu kurumlarının mal alımında yerli malına fiyat avantajı korunacak. Yüzde 51 yerli üretim tercihi ile sanayicinin de eli güçlendirilecek. İmalatta yerli girdi kullanımına dayalı üretim yapısına geçilecek.
2- TAPU DA OLSA ALINACAK: Girişimciler için daha fazla sanayi parseli üretilecek. Kamulaştırmayla elde edilen sanayi parsellerinde rant için yatırım yapanların önüne geçilecek. Üretim yapılmayan parsel tapusu dahi olsa geri alınacak.
3- ENDÜSTRİ BÖLGELERİ: Büyük üretim alanları ve endüstri bölgeleriyle ilgili düzenlemeler yapılıyor. Sanayi 4.0'a geçiş için destek verilecek.
4- STRATEJİK SEKTÖRLER: Enerji, ulaştırma gibi stratejik öneme sahip sektörlerin müsteşarlarından oluşan komisyon alan çalışması yapacak.
5- TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ: Teknoloji ürün listeleri hazırlanacak. Küçük işletmeler teşviklere daha dolay ulaşacak.
6- BELEDİYELERDEN DESTEK: Küçük ve orta boy işletmelere yönelik teşviklerin koordinasyonu için yerel birimler de kurulacak. Üretim atağına belediyeler de destek verecek. Sosyal gelişmişlik durumuna göre belirlenecek teşviklerde belediyeler de aktif rol üstlenecek.
7- KREDİLERDE KOLAYLIK: Kaldıraç etkisi yaratacak üretim alanlarında yatırımı teşvik için cazip imkanlar sunulacak. Sanayicinin finansmana erişimi kolaylaştırılacak.
8- ARSA-BİNA MALİYETLERİ DÜŞECEK: Arsa ve bina maliyetleri azaltılacak.
9- TEMİNAT SORUNU BİTECEK: Krediye teminat oluşturacak düzenlemeler yapılacak.
10- VERGİDE MUAFİ- YET GENİŞLİYOR: Damga Vergisi teke düşecek, bazı alanlarda muaf olacak. Vergi istisna ve muafiyetlerine ilişkin çalışmada üretim hamlesi dikkate alınacak.
11- KDV İADELERİ KOLAYLAŞIYOR: KDV iade süreci basitleşecek, finansman sorunları rahatlatılacak.
12- TEKNOLOJİYE YATIRIM PROGRAMI: Orta ve yüksek teknolojili ürünler için yeni yatırım destek programı oluşturuluyor. Yüksek teknoloji yatırımları için faiz desteği, vergi indirimi, gümrük muafiyeti, KDV istisnası, yatırım yeri tahsisi başta olmak üzere beşinci bölge teşviklerinin tamamı uygulanacak.
13- İŞGÜCÜ DESTEĞİ: Türkiye İş Kurumu istihdam yaratan, üretime değer katan yatırımlarda işgücü desteğini artıracak. Yeni işçi alımında belli süre ücretleri Kurum karşılayacak, işverene maliyet yüklenmeyecek.
14- ARA MALI ÜRETİMİNE ÖNCELİK: Sanayi girdilerinin ülke içinden karşılanması için yüksek miktarda yatırım gerektiren ara malı ve sanayi hammaddelerinin üretimine öncelik verilecek. Enerji, sağlık, uzay, otomotiv, bilişim gibi öncelikli sektörlerde teknolojik üretim yatırımları, prototip süreçleri desteklenecek.
15- TEDARİK MODELİ: Yüksek teknolojili ürünlerde kamu alım garantisine dayalı üretim yapılabilmesi için ürün bazlı tedarik modelleri geliştirilecek.
16- İTHALE TAKİP: Yatırım desteklerinde ithal ürünlere bağımlılığı yüksek olan teknoloji yoğun ürünlere öncelik verilecek. Dış talebe uygun nitelik, nicelikteki yüksek katma değerli ürünlerin ihracatı amacıyla geliştirme ve üretim aşaması, etkinliği dikkate alınarak destek programları oluşturulacak.
17- DAHİLDE İŞLEME REJİMİ: Dahilde işleme rejimi, yurtiçi üretime zarar vermemesi amacına bağlı olarak gözden geçirilecek. Sektörel tabanlı olarak tüm aktörlerin görüşleri alınarak yeniden düzenlenecek.
18- ENERJİYE KAYNAK: Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için maden, yerli enerji üretim ekipmanları, yenilenebilir enerji, nükleer enerji yatırımları için ayrılan kaynaklar önemli oranda artırılacak.
19- HAMMADDE ÜRETİMİ: Ülkede üretimi mümkün olmayan stratejik hammadde ve girdilerle, rezervi kısıtlı olan doğal kaynakların yurt dışından uygun maliyetlerle tedariki sağlanacak. Bunun için yerleşik sanayicilerin yurtdışında yapacağı yatırımlar da desteklenecek.
20- LOJİSTİK MERKEZ: Üretim ve tüketim bölgelerinde bölgesel, küresel ihtiyaçlara yanıt verecek lojistik merkezler kurulacak.
YORUMLAR