Reklam

Gazetem İzmir imtiyaz sahibi Salih Erkek tarım üreticisi Ali Öztürk ile sektör hakkında röportaj gerçekleştirdi: "TARLARDAN SOFRAYA"

Gazetem İzmir imtiyaz sahibi Salih Erkek tarım üreticisi Ali Öztürk ile sektör hakkında röportaj gerçekleştirdi.

Gazetem İzmir imtiyaz sahibi Salih Erkek tarım üreticisi Ali Öztürk ile sektör hakkında röportaj gerçekleştirdi: "TARLARDAN SOFRAYA"

Gazetem İzmir imtiyaz sahibi Salih Erkek tarım üreticisi Ali Öztürk ile sektör hakkında röportaj gerçekleştirdi.

Gazetem İzmir imtiyaz sahibi Salih Erkek tarım üreticisi Ali Öztürk ile sektör hakkında röportaj gerçekleştirdi:
08 Haziran 2024 - 13:39

Gazetem İzmir / Yusuf Erkek - Gazetem İzmir imtiyaz sahibi Salih Erkek Karaburun Karareis Mevkii'nde tarım üreticiliği yapan Ali Öztürk ile sektör hakkında konuştu. Üreticinin kimi zaman kar kimi zaman zarar ettiğine vurgu yapan Öztürk yetkililere seslenerek "tarım bacasız sanayidir, tarım yapılmayan ülke kayıptadır, devletimiz üreticiye destek olsun, akaryakıttan, gübreden, ilaçtan, tarımda kullandığımız tüm ihtiyaçtan KDV'yi kaldırsın" dedi.

 

Salih ERKEK: Ali kardeşim seni üç senedir tanırım, saygın, çalışkan, üretken birisin, yanında çocukların ve onlarca çalışanın var, istihdam yaratıyorsun bu sebepten dolayı da seni çok severim. Üç yıldan beri Karaburun Karareis Mevkii'nde tarım üreticiliği yapıyorsun, zarar ettiğinde oldu kar ettiğinde... Tarımda ne buluyorsun? Okurlarımızı aydınlatır mısın?

 

Ali ÖZTÜRK: Salih ağabey, tarımı anlatmam için verdiğin fırsattan dolayı çok teşekkür ederim. Ben Ali Öztürk olarak bu işe sokaklarda meyve – sebze satarak başladım. Devamında manavcılık, halcilik yaptım, şuanda ise en büyük hayalim olan çiftçilik yani tarımcılık yapıyorum. Hem üretiyoruz hem de istihdam sağlıyoruz. Burada ürettiğimiz mahsülleri fabrikalara veriyoruz, oradan da konserve yapılıyor ve yurt dışına ihraç ediliyor. Böylece yurda döviz girişine katkımız oluyor.



Yurt içinde de az kar marjıyla satış yapıyoruz.


Salih Erkek: Ali Kardeşim binlerce dönüm sebze ekiyorsun, meşakatli bir iş. Bu konuda ne gibi sıkıntılar çekiyorsun?


Ali Öztürk: Salih ağabey ben yaz - kış ekim yapıyorum. Kar da ediyorum zarar da... Bu sektörde kar ve zarar her ikisi de kardeştir. Kısmetimizde ne varsa onu yaşıyoruz. İşçi bulma konusunda sıkıntı yaşadığımız oluyor onu da bir şekilde çözüyoruz.


Salih Erkek: Yetkililere seslenmek, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından sektör adına bir isteğin var mı?


Ali Öztürk: Salih ağabey şahsım olarak benim hiçbir isteğim yok, Allah’ta muhtaç etmesin ama devletimizin tarıma çok önem vermesi gerekiyor, tüm dünya tarıma önem veriyor. Tarım bacasız sanayidir. Tarımsız ülke hep kayıptadır. Bu anlamda tarım üreticilerine, gerekli yardımı yapmaları gerek. Örneğin akaryakıt, gübre, tohum ve uzun vadeli tarım kredisi bunun haricinde tarımda kullandığımız tüm ihtiyaç malzemelerinde KDV'yi kaldırsınlar ya da minimuma indirsinler. Ancak ülkemiz bu doğrultuda tarımda kalkınır.


Salih Erkek: Sevgili Ali, doğal tabiata uygun sebze tezgahını gördüm çok beğendim. Burada kimlere satış yapıyorsunuz?

Ali Öztürk: Salih ağabey bu tezgahtan maddi olarak bir beklentimiz yok. Gördüğünüz gibi binlerce dönüm ekmişiz. Karareis mevkisinde yedi koca site var. Binlerce yazlıkçılar var, bizim örf ve adetimizde göz hakkı diye de bir şey var, bu sebeple buraya günlük taze sebzelerimizi isteyen istediğini alsın diye sergiliyoruz. 24 saat açık. Gelen site sakinleri istediği ürünü alıp teraziye koyuyor parasını da sebze kasasının içine atıyor. Ürünlerimiz %100 organik, nasip olursa 10 güne kadar domateste tezgahımızda olacak.


Salih Erkek: Ali kardeşim cömertliğin adına da ayrıca teşekkür ediyorum.

Ali Öztürk: Salih ağabeyim ben de ilginden, alakandan ve tarımcıların sorunlarına değindiğinden dolayı sektörde olan biri olarak size çok teşekkür ediyorum.






YORUMLAR

  • 0 Yorum