SOSYAL paylaşım siteleri aracılığıyla organize olup bir araya gelen ve Ankara'nın Oyları Platformu adlı oluşumun etrafında buluştuktan sonra 2014 yerel seçimlerinde Ankara'daki sandıklarda gönüllü olarak görev alanların yaptığı çalışmalar, 27 ile yayıldı. Türkiye'nin Oyları Platformu bünyesinde birleşen gönüllüler, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gözetmen olmak için çalışma başlattı. İzmir'in Oyları Platformu'nun Koordinatörü rehber ve turizmci Ceylan Zere, bir liderlerinin ve hiçbir siyasi partiyle ilişkilerinin bulunmadığını, 'Oylara sahip çıkalım' sloganıyla yola çıktıklarını ve yaptıkları çalışmalara destek vermek isteyen gönüllüleri beklediklerini belirtti.
Sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla bir araya gelen gönüllüler, 30 Mart Yerel Seçimleri'ne 3 hafta kala Ankara'nın Oyları Platformu adlı bir grup oluşturdu. Sandık güvenliği ile oy sayılarının tespitini hedefleyen oluşum, 3 bin 200 kişiyle Ankara'da yapılan seçimlerde, sandıkların yüzde 98'inin tutanağına ulaştı. Yapılan ve kamuoyuna açıklanan analizler, Mansur Yavaş'ın Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruya kaynak sağladı. Daha sonra, 2014 yerel seçimlerinde yürütülen gönüllü sandık gözetmenliği çalışmalarının yarattığı etki üzerine Ortak Nokta Derneği'nin desteği ve Ankara'nın Oyları Platformu tecrübelerinden yola çıkılarak, “Katılımcı demokrasi ancak bireysel inisiyatif alan vatandaşlarla hayat bulabilir" anlayışıyla Türkiye'nin Oyları Platformu kuruldu. Oluşumun çalışmaları, aralarında İstanbul, İzmir, Eskişehir, Bursa, Adana ve Antalya'nın da bulunduğu 27 ile yayıldı. İzmir'in Oyları Platformu'nun Koordinatörü rehber ve turizmci Ceylan Zere, amaçlarıyla çalışmaları hakkında bilgi verdi.
LİDERLERİ YOK, YATAY YAPILANMA VAR
Platformlarda bir liderin bulunmadığını ve yalnızca gönüllülük esasına göre herkesin yapmak istediği görevi üstlendiğini aktaran Zere, hiçbir siyasi partiyle de ilişkilerinin olmadığını dile getirdi. Platformun yatay bir yapılanmaya sahip olduğuna dikkat çeken Zere, "Bir lider bulunmuyor, tamamen yatay yapılanma söz konusu. Ben de bu platform içinde bir gönüllüyüm. 2014 yerel seçimlerinde 'Oylarımıza sahip çıkalım' gibi gönüllü oluşumların İzmir'de de olmasını istedik. Ortak Nokta Derneği ve Ankara'nın Oyları Platformu'nun bu alanda yaptıklarını örnek alarak tamamen gönüllülerden oluşan ve hiçbir siyasi partiyle bağı olmayan İzmir'in Oyları Platformu adlı bir grup kurduk. İzmir'deki sandık sayısı kadar gönüllü toplayarak seçimlerde sandıklarımızın başında durup, seçim sonunda tutanakların fotoğraflarını çekip analizlerini yapmak üzere bir araya geldik. Buradaki amaç, her vatandaşın oy kullanma hakkını değerlendirmesini sağlamak, ondan sonra da şeffaf, temiz ve adil bir seçim ortamının sağlanması için gözetmen olarak görev almak. İzmir'de katılım çok iyi. Aynı şekilde Türkiye'nin 27 ilinde böyle bir oluşum var" dedi.
HER MESLEKTEN GÖNÜLLÜ VAR
İzmir'in birçok ilçesinden gönüllülerin kendileriyle çalıştığını vurgulayan Zere, "Aramızda, öğretmen, eczacı, mühendis, doktor, yazılım uzmanı ve öğrenci arkadaşlar var. İzmir'in birçok ilçesinde gönüllümüz var, Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar gönüllü sayımızı arttırmaya çalışıyoruz. Seçimden sonra yapılacak analizler hangi parti talep ederse onlarla şeffaf olarak paylaşılacak. İzmir'in enerjisine, demokratik anlamda adil ve temiz bir seçim geçirme düşüncesinde olduğuna inanıyorum. Bu anlamda, İzmirliler'in bize destek olup bizimle birlikte gönüllü olarak çalışmalara katılmalarını istiyorum. İzmir'de yaklaşık 10 bin sandık var ve biz bu sayıda gönüllüye ulaşmayı hedefliyoruz. Bize ulaşmak isteyenler, http://turkiyeninoylari.com adresinden form doldurup bize katılabilirler" diye konuştu.
YORUMLAR