FETÖ'nün hain darbe girişiminde aktif rol oynayan ve İzmir'de ikişer kez müebbet hapisle yargılanan darbeci komutanların 5 ila 6 bin lira emekli maaşı aldığının ortaya çıkması büyük tepkilere yol açtı. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan bilgiye göre FETÖ kapsamında yargılanan 3 bin 500 darbeci, emeklilik başvurusunda bulundu. Bunlardan, doğrudan memuriyetten emekli olan 2 bin 380'ine aylık bağlanıp, ikramiye verildi.
Bu arada Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği İzmir İl Başkan Yardımcısı Hamdi Tütüncü, emekli olan generallerin OYAK'ta biriken 800 bin lira ile 1 milyon lira arasındaki parayı da ikramiye olarak aldıklarını öne sürdü.
AK Parti İzmir milletvekilleri Atilla Kaya ve Hamza Dağ ise konuyu Meclis'e taşıyacaklarını ve buna karşı yasal düzenleme yapılmasına çalışacaklarını söyledi. Bir başka AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık da, "Devletin hazinesinden bu parayı alanlara zehir zıkkım olsun" dedi.
HAİNLERE 5-6 BİN LİRA EMEKLİ MAAŞI
İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin 152'si tutuklu 270 sanığın yargılandığı davada tutuklu generallerin ve bazı üst düzey subayların cezaevindeyken emeklilik işlemleri için SGK'ya dilekçe yağdırdığı ortaya çıktı. Terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in bile emekli maaşı kesilirken, darbeci hainlerin 5-6 bin lira emekli maaşı aldıkları ortaya çıktı. Edremit 19'uncu Motorlu Piyade Tugayı eski Komutanı Tuğgeneral Nihayet Ünlü 6 bin lira emekli maaşı aldığını söyledi. Ege Ordusu Komutanlığı'nın eski Harekat Başkanı Albay Oksal Çelik de 5 bin lira maaş aldığını beyan etti. İstihkam Okulu eski Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan 6 bin lira, Bornova 57'nci Topçu Tugay eski Komutanı Tuğgeneral Mehmet Nuri Başol ise 5 bin 800 lira emekli maaşı aldığını söyledi.
GENERALLERE 1 MİLYON LİRA İKRAMİYE
SGK'ya, FETÖ kapsamında yargılanan 3 bin 500 darbeci emeklilik başvurusunda bulundu. Doğrudan memuriyetten emekli olan 2 bin 380 darbeciye aylık bağlanarak ikramiye verildi. SGK yetkilileri, hizmet birleştirmesi yaptığı tespit edilen bin 120 kişiye ise emekli ikramiyesi verilmeyeceğini açıkladı. SGK yetkilileri, İş Kanunu'na göre özel sektörde sigorta yaptırarak emeklilik prim, gün sayısını dolduranların sözleşmelerinin iptal edildiğini bildirdi.
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği İzmir İl Başkan Yardımcısı Hamdi Tütüncü, emekli olan generallerin OYAK'ta biriken paraları ikramiye olarak aldıklarını öne sürerek, Tütüncü, "Astsubayların 220 bin, albayların 400 bin, generallerin ise 800 bin ile 1 milyon lira arasında biriken paraları oluyor. Emekli olduklarında bunları da alıyorlar" dedi.
"MAAŞLAR TEDBİREN KESİLMELİ"
15 Temmuz Derneği Başkanı Tarık Şebik, "Burada vatan hainliğinden bahsediyoruz. Bu kişiler askeriyede ne karşılığında maaş almışlar? Ülkemizi vatanımızı, milletimizi, bayrağımızı korusunlar diye maaş almışlar.
Bunca zaman geçmiş, meğerse bu aldıkları maaşları, koruması gereken vatana millete saldırmak amacıyla kullanmışlar. 248 şehidimiz var. 2 bin 500'ün üzerinde gazimiz var. Bunların emekli maaşları tedbiren engellenmeli ve durdurulmalı. Aklanınca zaten geriye dönük maaşlar verilebilir" diye konuştu.
CUMHURBAŞKANI MÜDAHİL OLDU
Duruşma öncesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile devleti temsilen Maliye Bakanlığı adına avukatlar Ali Aksakal, Serdar Gaçar ve Servet Türkmen, müdahillik talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, müdahillik taleplerini, verdiği ara kararla kabul etti. Mahkeme heyeti, Hava Kuvvetleri eski Kurmay Başkanı Hasan Hüseyin Demiraslan'ın Eskişehir'de yargılanma talebini de reddetti.
MECLİS'E TAŞINIYOR
AK Parti İzmir milletvekilleri, darbeci subayların emekli maaşı almasına karşı harekete geçeceklerini ve konuyu TBMM'ye taşıyacaklarını açıkladı.
İzmir Milletvekili Hamza Dağ "Böyle bir saçmalık olamaz, darbe girişiminin baş aktörleri olan bu hainlerin devletten para almaları söz konusu olmamalı. Bu konuyu Milli Savunma Bakanımız Fikri Işık'la görüşüp, Meclis'e taşıyacağız. Sadece FETÖ değil, diğer terör örgütleri mensubu olup da halen emekli maaşı alan varsa bunlar için de çalışma yapacağız" dedi.
Atilla Kaya da, "FETÖ'cü eski generallerin aldıkları emekli maaşları 'kazanılmış hak' statüsünde olduğu için dokunulamıyor.
Ama bu yasanın değişmesi için takipçisi olacağım. Bunlar artık ergenaral, o parayı almamalı. İki bakanımızla ve Başbakanımızla bu konuyu görüşüp hızlı bir şekilde bu sorunun kökünden kazınması için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.
Hüseyin Kocabıyık ise "Bu paraları alanlara zehir zıkkım olsun" dedi. Konuyu değerlendiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Şevket Tezel, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılmadıkları sürece emekli aylıklarını almalarına engel yok. Vatandaşlıktan çıkarılırlarsa emekli sandığına bağlı oldukları için emekli maaşı alamazlar" diye konuştu.
HAKBİLEN'DEN KOMİK SAVUNMA
Aliağa'daki davada ilk savunmayı Ege Ordu Kurmay eski Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbbilen yaptı. Darbe girişimini Marmaris'te tatilde eşiyle yemek yerken kızından öğrendiğini savunan Hakbilen, 1 saat 10 dakika süren ifadesinde komik bir savunma yaptı. Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in çağrısı üzerine darbe gecesi İzmir'e geldiğini söyleyen Hakbilen, "Ordu Komutanım Abdullah Recep o an iki eliyle başını tutuyordu. Ben bu sırada Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan gelen mesajı ona anlattım. Sanırım o an migrenin etkisiyle konuyu yanlış anladı ve bana 'Sen ne demek istiyorsun, seni görevden alıyorum, çabuk çık odadan' dedi. Benim için 'Tutuklayın' emri verdi. Kendimi kaybettim o esnada ve 'Beni görevden alamazsınız' dedim. Odama götürdüler, sonra ne olduğunu hatırlamıyorum. Komutanımızın migrenini düşünemedim. Belki biraz sabırlı olsaydım bunlar yaşanmayacaktı. Hiçbir unsur, illegal yapı ile ilişkim yok. ByLock kullanıcısı değilim. Bank Asya hesabım yoktur. Suçlamaları reddediyorum" diye konuştu.
Hakbilen'in savunmasını yapan avukatı da iddiaları reddederek, sanığın tahliyesini talep etti. Bergama ve Denizli'den tankların yola çıkma emrini verdiği iddialarını yalanlayan Hakbilen, o gece Genelkurmay eski Başkanı Orgenaral Necdet Özel'in de kendisini aradığını söyledi. Özel'in, hükümete karşı bir girişim olduğunu ve buna karşı çıkılması noktasında kendisini uyardığını belirten Hakbilen, "O gece karargahta kendi odamda onunla telefonda görüştüm.
O GECE SADECE NECDET ÖZEL İLE GÖRÜŞME YAPTIM
İddianamede FETÖ üyesi Mustafa Selek ile telefon görüşmesi yaptığıma dair iddialar var. Ben o gece Necdet Özel ile görüştüm. Özel'in emir astsubayı Mustafa Selek ile görüştüğümü hatırlamıyorum. Daha önce görev yaptığım yerlerde Mustafa Selek ile çalıştık. Beni iyi tanır, illegal yapılarla bağlantımın olmadığını iyi bilir. Selek'in Bylock kullandığı ortaya çıkmıştır, FETÖ üyesidir. Hakkımda olumsuz ifadeler kullanmıştır. Eğer ben FETÖ üyesi olsaydım hakkımda olumlu ifade verirdi. Bu da benim üye olmadığımın kanıtıdır" dedi.
Hakbilen'in ardından Bornova 57'nci Topçu Tugayı eski Komutanı Tuğgeneral M. Nuri Başol savunmasını yaptı. Başol suçlamaları reddetti. Mahkeme, kaçma şüpheleri bulunduğu gerekçesiyle Hakbilen ve Başol'un tahliye taleplerini reddetti.
YORUMLAR