TÜRKİYE Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) 2024 Mart’a ilişkin iç satış ve ihracat verilerini açıkladı. Buna göre, 2024’ün ilk çeyreğinde altı ana üründe ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlar yaklaşık 8.3 milyon adet olarak gerçekleşti ve geçen yıla göre yüzde 5 oranında artış gösterdi. Üretim miktarı da bir önceki yıla göre yüzde 1 arttı. Mart ayında ise, geçen yılın mart ayına kıyasla iç satışlar yüzde 24 arttı. Üretim 3 milyon adet ile geçen yılın mart ayına kıyasla yüzde 2 azalırken, ihracattaki düşüş trendi bu ay yüzde11 seviyesinde devam etti.
TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, “Sektörümüzün rekabetçiliğini koruması için en kritik konulardan biri maliyet baskısı. Özellikle maliyeti doğrudan etkileyen Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) türü uygulamalarda gerçekleştirilen yüksek artışlar bu dönemde sektörümüzü olumsuz etkiliyor. GEKAP tutarlarının 2020’den bu yana 10 katına çıkmış olması sektörümüzde birim maliyetleri artırdığı gibi ihracat rekabetçiliğine de olumsuz yansıyor” dedi.
İHRACAT SON İKİ YILDIR DÜŞÜYOR
Son iki yılda ihracatın sürekli düşüş kaydettiğini ve bu seyrin kısa dönemde değişmeyeceğini öngördüklerini belirten Sığın, sektörün küresel pazarlardaki daralmaya rağmen iç pazarda istikrarlı bir trend gösterdiğini dile getirdi. “İhracattaki düşüşün temel nedeni küresel pazarlardaki daralma oldu” diyen Sığın, “Buna karşılık üretim ve istihdam seviyelerimizi iç pazardan aldığımız bu güç ile korumaya devam ediyoruz. Bu noktada, iç pazar canlılığını sürekli kılmak büyük önem taşıyor. Bu da ancak tüketicilerimizin temel bir ihtiyaç olan beyaz eşyalarını alım gücüne sahip olması ile mümkün” ifadelerine yer verdi.
KREDİ KARTI UYARISI
Sığın ayrıca, “Son dönemde gündeme gelen kredi kartı taksit sayısının azaltılması, kredi faiz ve komisyon oranlarının yükseltilmesi gibi uygulamalar iç piyasa için risk oluşturuyor” dedi ve şöyle devam etti: “Beyaz eşya sektöründe üretim ve istihdam yapısının bozulmaması için iç piyasadaki tüketim gücü korunmalı; sektör üzerindeki maliyet baskısı azaltılmalı.”
MALİYET BASKISI ARTTI
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı, Çevre Kanunu kapsamında 2020’de başlayan Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) uygulamasının da sektör üzerinde artan maliyet baskısına değindi.
10 KATINA ÇIKTI
“GEKAP artık ÖTV gibi sektörün üzerinde maliyet baskısı artıran bir yük haline geldi. Güncel GEKAP birim ücreti, 2020’deki birim fiyatın 10 katı” diyen Özkadı, “Örneğin 90 kg’lık buzdolabı için 2020’de ödenen GEKAP ücreti 27 TL’den 270 TL’ye, 70 kg’lık çamaşır makinesi için ise 17.5 TL’den 175 TL’ye ulaştı. GEKAP maliyetlerinin gözden geçirilerek Çevre Kanunu’nda gerekli revizyonların yapılması kritik önem taşıyor” dedi.
YORUMLAR