T.S, her gün işe giderken evinde bulunan perdeleri iğneleyerek kapattı.
İşten döndüğünde ise perdede bulunan iğne izlerine bakarak eşi E.S'nin perdeleri açıp açmadığını kontrol etti. Kendisi evdeyken perdeleri açma izni veren T.B. yalnızca psikolojik şiddetle yetinmedi. Bunun yanı sıra eşi duş alırken şofbeni kapatarak eşini soğuk suyla duş almaya zorladı. E.S, boşanmak istediğini söylediğinde ise T.S. tarafından tehdit edildi. T.S, eşinin boşanma isteğine karşılık her gece evde bulunan bıçakları bileyerek, "Benden boşanırsan seni bu bıçaklarla keseceğim. Yetmezse yüzüne asit dökeceğim" dedi.
E.S, kocasından şiddet gören birçok kadın gibi büyük hayallerle eşi T.S ile 2008 yılında evlendi.
Evlendiğinde henüz 28 yaşındaydı.
Çiftin kısa sürede bir kız çocuğu dünyaya geldi. E.S. bir süre sonra kocasından eşi görülmemiş psikolojik bir şiddet görmeye başladı. E.S. uzun bir süre durumu en yakın arkadaşlarıyla dahi paylaşamadı.
E.S. birçok kez intiharın eşiğine kadar geldi. Daha sonra çareyi İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Araştırma Merkezi'ne başvurmakta buldu. Yaşadığı olayları tek tek anlattı.
Merkez gerekli tedbirlerin alınması için E.S'ye hukuksal destek sağladı.
KENDİNİ ÖLDÜR DAHA İYİ
E.S. yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Eşim evlendikten bir süre sonra bana kötü davranmaya başladı. Bugüne kadar yaşadıklarımı kimseye anlatamadım.
Kendisine boşanmak istediğimi söylediğimde çık, kendini öldür daha iyi dedi. Yeni doğum yapmıştım, beni ilişkiye zorladı. Beni sık sık tehdit etti. Evdeki bıçakları bileyerek beni nasıl keseceğini anlattı. Yüzüme asit dökmekle tehdit etti. Bana psikolojik şiddet uyguladı. Sabah evden giderken perdeleri iğneleyerek açmama izin vermedi. Akşam eve geldiğinde perdelerdeki iğne izlerini kontrol etti. Evde perdeleri açma ve kapatma saatim vardı. Daha sonra buzdolabını kilitledi. Şofbeni duş alacağım zaman kapatıyordu."
HUKUKİ MÜCADELEDE GÖNÜLLÜ DESTEK
Kadın Hakları Merkezi Üyesi avukat Nuriye Kadan, "Şiddet sadece fiziksel şiddet değil. Şiddetin ekonomik, psikolojik ve cinsel olmak üzere birçok boyutu var. Türkiye'de şiddet gören kadınların yalnızca yüzde 11'i hukuki yollara başvuruyor. Bu noktada bizim gibi kadın hakları merkezlerinin çok büyük önemi var. Bizim gibi avukatlar, şiddet gören kadınların hukuki mücadelesine gönüllü bir şekilde destek oluyor" dedi.
YORUMLAR