Reklam

İşte Yeni Kalkınma Modeli

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yeni kuşakların ihtiyaçlarını karşılayan bir kalkınma modeli ile yola devam edecekleri mesajını vererek, "Hedeflerin başında yoksullukla mücadele, eğitim, sağlık, yönetişim kapsayıcı büyüme ve istihdam yer alıyor" dedi.

İşte Yeni Kalkınma Modeli

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yeni kuşakların ihtiyaçlarını karşılayan bir kalkınma modeli ile yola devam edecekleri mesajını vererek, "Hedeflerin başında yoksullukla mücadele, eğitim, sağlık, yönetişim kapsayıcı büyüme ve istihdam yer alıyor" dedi.

İşte Yeni Kalkınma Modeli
22 Mayıs 2016 - 09:42

Bankaların küçük işletmelere sağladığı finansmanın yeterli düzeyde olmadığını vurgulayan Bakan Yılmaz, "Kullandıkları nakit krediler son beş yılda 3 katına çıktı ve 388.7 milyar liraya ulaştı. Ancak kullandırılan kredilerin toplam ticari krediler içindeki payı değişmedi. Yüzde 35.3 ile hala düşük seviyede. Küçük işletmelere destek mekanizmaları etkin hale getirilecek. Kredi garanti fonunun performansı artırılacak" diye konuştu. Bakan Yılmaz, yeni kalkınma modelini anlatırken, "Küçük işletmelerin önü açılacak, girişimcilere kredi yağacak. Bankacılık, sigorta ve mali hizmetler herkesi kapsayacak. Esnaf, çiftçilerin finansman ihtiyaçları karşılanacak. KOBİ'lerin teminat sorunu çözülecek. Taşınırları teminat gösterebilecekler" dedi.

YENİ KALKINMA MODELİ

KAPSAYICI FİNANS ZORUNLU: Bireyler ve şirketlerin mali kaynaklara erişiminde fırsat eşitliği sunulması gerekiyor. Girişimcilerin, KOBİ'lerin finansmana erişimi kolaylaşmalı.

ESNAF-ÇİFTÇİYE DESTEK: Esnafa Halk Bankası aracılığıyla sübvansiyonlu kredi veriliyor. Bugün açık kredisi bulunan 348 bin esnaf bulunuyor. Geçen yıl itibariyle Hazine faiz destekli toplam kredi tutarı 16.2 milyar liraya ulaştı. Çiftçileri destek için de Ziraat Bankası tarafından yıllık yüzde 0 ile yüzde 8.25 arasında değişen faiz oranları ile sübvansiyonlu kredi kullandırılıyor. Geçen yıl bu kapsamda 302 bin üreticiye ve firmaya 16.4 milyar liralık kredi kullandırıldı.

KREDİ GARANTİ FONU: Girişim sermayesi, bireysel katılım sermayesi, kredi garanti fonu, sermaye piyasası imkanlarının geliştirilmesi temel politikalarımız arasında yer alıyor. Kredi Garanti Fonu hala kapasitesinin altında çalışıyor. Fon'un bankacılık sektörü ve kontr-garanti sağlayan kuruluşlar nezdinde güvenirliliğinin artırılması için kredi garanti sistemi bütün olarak ele alınmalı. Kefalet taleplerinin doğru değerlendirilmesi için kredi garanti kuruluşları kredi kayıt bürosu gibi merkezi bilgi sistemlerine erişim hakkına sahip olmalı.

TAŞINIRLARIN TEMİNAT OLMASI: Amerika başta olmak üzere birçok ülkede uygulanan taşınırların teminat olarak kullanılması sistemi ülkemizde de hayata geçecek. Bu sistemle KOBİ'lerin teminat sorunları büyük ölçüde çözülecek.

GİRİŞİM SERMAYESİ ÖNEMLİ: Girişimcilerin finansal kaynaklara erişimini artıracak diğer bir finansman yöntemi de girişim sermayesi. İki yıl önce girişim sermayesi yatırım fonlarına yönelik yasal altyapı oluşturuldu. Önümüzdeki dönemde bu finansman çeşidinin girişimlerin finansmanına katkı vermesi bekleniyor. Mikro girişimcilerin teşvik edilmesi istihdam sorununun çözümüne önemli katkı sağlayacak.

MELEK YATIRIMCILAR İŞBAŞINDA: Mart ayı itibariyle 368 lisanslı melek yatırımcı bulunuyor. Lisanslı melek yatırımcılar geçen yıl 3.6 milyon lira tutarında yatırım gerçekleştirdi. Yatırım yapılan işletmelerin yüzde 92'si mikro işletmelerdir.

FAİZSİZ BANKACILIK ÖNEMLİ: Faizsiz bankacılık, faiz hassasiyeti nedeniyle klasik bankacılığa ilgi duymayanların, işletmelerin, yatırımcıların tasarruflarının finansmanında kullanılmasını sağlıyor. Bankacılık sektöründe finansal kapsayıcılığın artırılmasına önemli ölçüde destek sağlıyor. Faiz hassasiyeti olan kesim olmak üzere finansal tabana yayılmaya katkı sağlıyor.

EMEKLİLİK MEKANİZMALARI GÜÇLENİYOR: Emeklilik mekanizmaları yaygınlaşıyor. Bireysel emeklilik sistemi, bireylerin finansal olarak kırılgan bir dönem olan emeklilik dönemine yönelik tasarruflarını artırıyor. İkinci emeklilik geliri ile bireylerin emeklilikte refah seviyelerinin artmasına yardımcı oluyor. Bireysel Emeklilik Sistemi Nisan ayı itibariyle 6.2 milyon katılımcı sayısına, 47.4 milyar lira fon büyüklüğüne ulaştı.

11. KALKINMA PLANI: Sürdürülebilirlik ve kapsayıcı büyüme, yakın gelecekte çalışmalarına yoğunlaşacağımız 11. Kalkınma Planı'nda dikkate alacağımız temel unsurlar arasında olacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum