"İhale yasası hiçe sayıldı" başlığı ile geçtiğimiz yıl Eylül ayında manşetilerden duyurduğu İZFAŞ'taki skandal ihalenin ardından İzmir Cumhuriyet Savcılığı harekete geçti. Temiz İzmir Derneği'nin Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı suç duyurusu sonrası savcılık iddiaları araştırması için dosyayı İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gönderdi. İzmir Emniyeti, savcının talimatı ile başlatılan soruşturma kapsamında şikayetçi sıfatı ile önceki gün dernek yetkililerinin ifadesine başvurdu.
İZFAŞ GÖRMEZDEN GELDİ
Büyükşehir Belediyesi'nin fuarcılık şirketi İZFAŞ'ın altına imza attığı skandallar zinciri, Fuar İzmir'in işletmesinin İZFAŞ'a devredilmesi ile başladı. Geçtiğimiz yıl açılan Yeni Fuar Alanı'nın Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na yetiştirilmesi için İZFAŞ, Büyükşehir tarafından henüz kesin kabulleri yapılmadığı için yüklenici Ermit İnşaat'ın sorumluluğunda olan ısıtma soğutma ve iklimlendirme sisteminin bakım ve onarımını öngören ihale gerçekleştirdi. İhaleyi, KDV hariç 838 bin 659 liraya Almer Makine adına Murat Yıldız aldı. Gerek ihale şartnamesinde gerekse sözleşmede ihale bedelinin yüzde 20'lik bölümünün kesin teminat olarak alınmasına ilişkin madde, hem ihalede teklifler alınırken hem de Almer ile sözleşme imzalanırken yok sayıldı. Kamu İhale Kanunu'na (KİK) göre ihale teklif dosyasında kesin teminat mektubu olmayan firmanın değerlendirme dışı bırakılması gerekirken İZFAŞ, bunu görmezden geldi. İZFAŞ'ın Almer ile 18 Şubat 2015 tarihinde imzaladığı ana sözleşmenin "kesin teminat" başlığı altında düzenlenen 11/1 maddesinde yüklenici Almer'den ihale bedelinin yüzde 20'lik kısmına denk gelen 167 bin 734 lira 80 kuruş tutarındaki teminat mektubunun alındığı ifadesi yer aldı. Ancak şirketin sahibi Murat Yıldız'ın sözleşmenin imzalandığı 19 Şubat'ta İZFAŞ'a kendi el yazısıyla yazıp verdiği dilekçede 167 bin 731 liralık kesin teminatın "hak edişinden kesilmesini" talep etti. Yıldız dilekçesinde kesin teminatın 3 eşit taksitte kesilmesi hususunun idarece değerlendirilmesini istedi. Firma, ihale sözleşmesinde verildiği iddia edilen 167 bin liralık kesin teminatın 50 bin liralık bölümünü ise 13 Şubat'ta yatırdı. İZFAŞ daha sonra geriye kalan 117 bin 731 lira 80 kuruşluk bölümü için borç kaydı adı altında belge düzenledi. Daha sonra da kesin teminatın kalan 117 bin 731 liralık bölümü, 1 Nisan'da yüklenicinin 329 bin 872 lira 54 kuruşluk hak edişinden kesilerek tahsil edildi.
BELGELERİ VERMEDİ
İZFAŞ'ın altına imza attığı skandalla ilgili belgeleri manşetlere taşındı. Yaşanan şok gelişmenin ardından Temiz İzmir Derneği kamuoyunda büyük yankı uyandıran ihale ile ilgili Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verdi. Ardından da sorumlular hakkında İzmir Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün talimatı ile Valilik, iddiaları araştırması için İzmir Defterdarlığı'nda hesap uzmanı olarak görev yapan Uğur Karadaş'ı muhakkik olarak tayin etti. Muhakkik ön inceleme kapsamında İZFAŞ'tan ihaleye ilişkin bilgi ve belgeleri istedi. Fakat İZFAŞ yetkilileri tüzel kişilik olduklarını ve muhakkikin kendilerini denetleme yetkisinin bulunmadığını gerekçe göstererek ihale dosyası ve ilgili belgeleri teslim etmedi. Muhakkik hazırladığı raporda İZFAŞ'ın KİK'e tabi bir kurum olduğuna dikkat çekerek yasa ve yönetmelikleri çiğnediğini öne sürdü. Öte yandan İzmir Cumhuriyet Savcılığı da iddialarla ilgili soruşturma başlattı. Ardından da iddiaları araştırması için soruşturma dosyasını İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gönderdi. İzmir Emniyeti, soruşturma kapsamında şikayetçi sıfatı ile önceki gün Temiz İzmir Derneği yetkililerinin ifadesine başvurdu. Soruşturmayı derinleştiren polisin önümüzdeki günlerde İZFAŞ çalışanlarının şüpheli sıfatı ile ifadesine başvuracağı öğrenildi. Ayrıca Almer firması yetkilisi Murat Yıldız'ın yanı sıra Başkan Aziz Kocaoğlu'nun da ifadesine başvurulabileceği sızan bilgiler arasında yer aldı.
YORUMLAR